In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här skriver vi om underligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om ett skandinavisktalande folkslag i Alperna, om italienarnas handelsvanor på internet och om skogröjning i Trentino.

… de talar skandinaviska i Alperna?


I det nordliga Piemonte nära Monte Rosa ligger sex små byar med totalt 30.000 invånare. Här slog vikingarna sig ner i tidernas begyndelse omkring år 840 – de var på flykt från Karl den Store. De talade en blandning av skandinaviska och germanska (kallat titzschu) och hade nästan ingen kontakt med den latinsktalande befolkningen så även idag kan man stöta på svenskliknande ord och meningar ifall man besöker området som heter Valsesia.


… Italien fortfarande sitter i kö med hensyn till internethandel?


10 år efter den första internetbutiken öppnade i Italien är landet fortfarande efter när det handlar om handel via internet. Exempelvis säljs det endast 2 % av den samlade bokförsäljningen via italienska internetbutiker medans försäljningen tillsvarande i USA är uppe på 20 %. Även om försäljningen har stigit sedan 2006 ligger Italien fortfarande tredje sist i Europa när det handlar om e-handel. Då man först trodde det var internetanvändarna som var analfabeter, rädda för att använda sitt VISA kort och att postväsendet var opålitligt har kan kommit fram till att det handlar om att internetbutikerna har dåliga hemsidor, som är omöjliga att navigera runt på om de överhuvudtagit har en e-butik.


... man i Trentino årligen skär kraftigt i skogarnas träd antal?


Rödgranen är bland de naturliga växterna och som istället för att försvinna bliver allt fler. Därför trimmar man årligen skogarna i Val di Fiemme i Trentino till turisternas stora fasa och vrede; för hur kan man fälla de vackra träden när vi nu konstant blir påminda om att det fälls för många träd världen över? Men i Trentino är det nödvändigt för rödgranen intar upp emot 1000 hektar jord om året i Trentino. Lät man det stå till skogen skulle man uppnå mindre biodiversitet och mindre plats för djuren, därför tar man årligen bort runt 500.000 kubikmeter träd i Trentino – motsvarande hälften av vad naturen skapar.