In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här skriver vi om underligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om Aostadalens hela 130 slott och borgruiner, om de få bokstäverna i det italienska alfabetet och om ateistisk reklam på offentliga platser i Genova.

… att det endast är 21 bokstäver i det italienska alfabetet?

Traditionellt sett har italienska endast 21 bokstäver, vilket är 7 färre än det svenska alfabetet. Italienska har varken j, k, x eller y. J-ljudet görs t.ex. med gi eller i, medan k-ljudet uttrycks med c eller ch. Samtidigt har italienska heller inte vokalerna å, ä och ö.
 

… regionen Aosta huserar över 130 slott och borgruiner?

I botten av Aostadalen avlöser det ena slottet den andra. De är alla byggda under krigstider för att försvara sig mot främmande makter som skulle passera mellan Italien och Frankrike. Många av borgarna framstår som ruiner medan andra är välbevarade och kan besökas, t.ex. Fenis Borg, St. Pierre Slott och Ussel Borg är absolut alla värda ett besök.
 

… de offentliga bussarna i Genova är ateister?

I katolicismens hemland har man fått något att tala om. I Genova har Ateistiskt Sällskap kört en kampagn på stadsbussarna med texten ”Den dåliga nyheten är att Gud inte existerar. Den goda är att du inte har behov för honom.” Reklamen har väckt mycket uppmärksamhet i katolska och andra troende kretsar.