In-Italias nyhetsbrev

Månadens boende: Terrazza Ibernesi i Rom

Terrazza Ibernesi – historien om den perfekta operfekta lägenheten i världens mest hopplösa men underbara stad.

Rom har genom århundraden – eller ska vi säga årtusenden? - fascinerat besökande: Caput Mundi, Den Eviga Staden, kalla den vad du vill, Rom förblir en enastående stad som man kan komma tillbaka till gång efter gång och alltid se något nytt, eller för den sak skull något gammalt och välkänt. Det har ju också sin charm. Romafararna (som man sa för hundra tals år sedan) vill nicka igenkännande när vi säger att ingen annan stad har en så sammansatt karaktär. Här finner du ödemjuka bostäder sida vid sida med regeringspalatserna, verktygshandel på några av de mest exklusiva gatorna, kort sagt en otrolig blandning av det folkliga och det fashionabla, det ståtliga och det förfallna, det storslående och det märkliga.

Det är just detta paradox som lägenheten Terrazza Ibernesi förkroppsligar samtidigt som du konstant påminns om Roms historia när du ser ut genom fönsterna. Från lägenhetens stora panorama fönster och från terrassen ser du Kapitol, Palatinerhöjden, Konstantin och Maxentius’ basilika, monumentet över Vittorio Emanuele II (även känt som ”Skrivmaskinen”, ”Pajen” och flera mindre smickrande namn och mycket mer. När vi säger att lägenheten avspeglar Roms själ så beror det på att den är långt ifrån perfekt men ytterst funktionell. Den har gamla, vackert patinerade parketgolv, unika sneda bokhyllor och så ligger det konstböcker och portfolier med litografier av berömda italienska konstnärer. Men kokvrån är gammal och sliten, ugnen har inte fungerat på flera år, ledningar hänger löst från taket, spegeln i badrummet repad osv.

Terrazza Ibernesi är inte det säkra valet men den är med all sin imperfektion, otroligt charmerande och – för dem av oss som värdesätter det personliga framför det perfekta – som Rom själv, värd att återkomma till.

Läs mer om Månadens boende: Terrazza Ibernesi i Rom