In-Italias nyhetsbrev

Månadens boende: Sextantio Albergo Diffuso i Santo Stefano di Sessanio, Abruzzo

Många söker det autentiska när de reser. Omgivningarna och lokalsamfundet ska helst vara äkta och originellt- detta ger ofta en känsla av att komma närmare andra kulturer och framförallt ger det en insikt om hur andra kulturer fungerar.

Bekymren uppstår när man inte vill kompromissa med kraven på komfort och faciliteter, för söker man autenticitet och äkthet så ska det ändå vara äkta och inte kännas som något falskt. Hur finner man balansen mellan att leva sida vid sida med en främmande kultur utan att ge avkall på standarden?

Många ställen i Italien har förstått denna önskan från turister och besökande och man har därför på många platser tagit initiativ till en ny hotelltyp Albergo Diffuso som betyder att rummen ligger utspridda i en by i olika originella byggnader istället för att ligga samlade i en byggnad uppförda för detta ändamål. Man bor alltså sida vid sida av byns invånare i den gamla bydelen.

Ett av de mest framträdande och vällyckade exemplar på ett albergo diffuso är i Italiens natursköna och autentiska region Abruzzo (nära Rom). Här i den fina lilla landsorten Santo Stefano di Sessanio har man tagit uppgiften på allvar och skapat autenticitet för alla pengar med renoverings projektet Sextantio Albergo Diffuso. Man har restaurerat en del medeltidsbyggnader med extra uppmärksamhet på att återskapa den invändiga och utvändiga framtoning som de hade när de byggdes. Det finns en speciell själ i rummen var möbler och textiler är lokal producerade och man har lyckats bevara rummens originalitet som t.ex. sot vid kaminen, skavanker i stengolven och handvävda överkast. Här får man en originell, äkta och autentisk upplevelse.

Läs mer om Månadens boende: Sextantio Albergo Diffuso i Santo Stefano di Sessanio, Abruzzo