In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här bjuder vi på skojigheter från och om Italien. Denna gång berättar vi om invånare i Piemonte som har flyttat solen, om italienska små barns konstiga matvanor och till sist italienarnas traditioner för röda underkläder och gamla möbler omkring Nyår.

… italienarna rent faktiskt kan flytta på solen?

Tack vare en ljus idé från borgmästaren Pierfranco Midali i bergstaden Viganella i Piemonte är stadens så annars få solskenstimmar blivit förlängda. Stadens placering i en dal mellan de höga bergen gör att från mitten av oktober til början av februari (ca. 83 dagar!) är staden utan direkt solljus. Solens strålar förmår helt enkelt inte att nå fram till staden varför den är både mörk och kall.

Därför blev det år 2006 beslutat att man skulle göra något åt solen. Borgmästaren Midali som sedan år 1999 har arbetat på saken fick äntligen ekonomisk medvind och satte igång projektet. En helikopter flög upp en stor stålplatta på en närliggande bergstopp med det syftet att solens strålar skulle reflektera sig och därmed lysa upp staden Viganella. Och det lyckades! Den lilla bergsstaden med omgivningar med ca. 200 invånare – mest äldre – fick därmed solen tillbaka och Viganella blev belyst hos både italienska som internationella medier.
 

… italienska babies älskar strutsar och hästar - helst i maten?


Medan babymat med grönsaker, oxkött och griskött gör de nordiska babies glada ser det annorlunda ut söder om Alperna. Italienska babies kan vara lyckliga av att ha ett betydligt mer exotiskt urval av babymat på livsmedelsaffärernas hyllor.  En sak att det finns babymat med lax, lamm, kanin... och hästkött, men att det också finns babymat med struts (!) må sägas vara överraskande för de flesta skandinaver.
 

… nyår i Italien firas bl.a. med att kasta ut möbler och röda underkläder?

Det är en utbredd tradition i Italien att gå in i det nya året med röda underkläder då det ska ge tur under det nya året. Detta förklarar varför butikerna i Italien upp till nyår är fulla av röda underkläder i alla olika storlekar. En annan tradition – framför allt i Napoli – är att kasta gamla ting (ofta möbler) ut från fönsterna och ner på gatan. Också detta ska ge tur – för den som kastar ut och inte för den som kanske blir träffad av en stol eller soffa – och handlingen sägs slå gamla och trista saker sönder mot jorden och ge plats för nya och goda saker under det kommande året.