In-Italias nyhetsbrev

Månadens destination: Manarola i Le Cinque Terre, Ligurien

Namnet på fiskeläget Manarola i Le Cinque Terre Nationalpark känns helt onomatopoetisk – vilket betyder ett ljudhärmande ord som får en till att visualisera byn blott genom att smaka på namnet. Vi besöker Manarola som är en riktig lekpark för våra sinnen.

Alla kan säkert bli eniga om att vi generellt tar på semester för att uppleva främmande kulturer, slappna av, njuta av solen, äta gott eller bara märka att vi lever. Det handlar ofta om att utfordra sinnen och återvända till utgångspunkten med förnyad energi och oförglömliga minnen. Därför har vi denna månad valt en destination som talar till våra fem sinnen, om inte även till det sjätte.

SE
När ögat skådar Manarolas färgrika husfasader, vänder mungiporna sig automatiskt uppåt som en vågrätt halvmåne.  Det organiserade virrvarr av pastellfärger passar bra ihop med byns yttre ramar – havet och bergen.

HÖRA
Antingen man befinner sig vid den lilla hamnen i Manarola eller man ger sig ut på vandring till en av grannbyarna Corniglia eller Riomaggiore kan man höra havets sus och brus i öronen. På byns livliga huvudgata Via Discovolo hörs italienska röster i en språkförvirrande blandning med turister från hela världen. Slutligen är här inga bilar för att inficera idyllen och de välskapta ramarna.

KÄNNA
Med havet som granne märker man den friska havsluften i hår och kind och en varm känsla i kroppen när man går på Kärleksstigen (via dell’Amore) mellan Manarola och Riomaggiore.

LUKTA
I Manarola pulserar luften av ovanlig sötma. Doftnyanserna som kan sätta sig fast i näsan omfattar den ljumma havsbris som blandar sig med doften av mogna druvor på vin-terrasserna och citrusplantornas syrliga doft.

SMAK
Ligurien är en långsträckt kustregion, varför havets vidunder fyller mycket i det liguriska köket – också i Manarola. Här lockar många små restauranger med nyfångad fisk och skaldjur.

Läs mer om Manarola i Le Cinque Terre, Ligurien