In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Crostini med cannellinibönor och vitlök – små skivor rostat bröd med fyllning.

Fenomenet Crostini härstammar från den tiden Italien primärt livnärde sig av lantbruk och var man blev tvungen att utnyttja alla sina resurser för att mätta familjen. På den tiden var brödet en vecka gammalt och måste doppas i soppa innan man kunde bita av skorpan – idag använder man ofta en dag gammalt bröd.

I Italien finner man många versioner av ’bröd med fyllning’, några heter Crostini, några Bruschette – men vad är skillnaden? Crostini skiljer sig från Bruschette genom att man till Crostini använder vitt bröd och till bruschette surdegsbröd.
Detta recept är endast en version av Crostini med cannellinibönor. I några utgåvor används salvia, andra tillbereds med saltat smör och andra blandas eller pyntas med delikat kaviar.

Ca. 12 crostini
Tillberedningstid i allt: ca. 30 min.

Ingredienser:
1 ciabattabröd
3 vitlöksklyftor
jungfruolivolja
färsk rosmarin
400 g sköljda cannellinibönor från burk eller färska blötsatta från kvällen innan och kokta (ca. ½-1½ timme)
salt och peppar
rödvinsättika

Brödet skärs i 1 cm tjocka skivor, grillas i ugnen på en plåt varefter de gnids lätt med en vitlöksklyfta och stänks med olivolja, salt och peppar. Utan fyllning går brödet också under namnet Fettunta i Italien. Men till denna version ska det vara bönmos på toppen.
Hacka en handfull färsk rosmarin tillsammans med lite salt. Rör lite olivolja i och ställ blandningen till sidan. Stek 2 vitlöksklyftor i lite olivolja tills de är lätt bruna. Tillsätt cannellinibönorna och låt dem sjuda med i ca. 7 minuter. Krydda bönorna med salt och peppar och lite rödvinsättika och mos dem med en gaffel. Bred moset på de varma crostinibröden och stänk på rosmarinoljan.

För servering kan man välja att pynta bröden med några kvistar rosmarin, några hela cannellinibönor och eller riven parmesanost. Crostinierna är fantastiska tillsammans med en förfriskande drink, tillsammans med andra små godbitar eller bara som en enkel förrätt – kanske varierad med andre.

Buon Appetito!