In-Italias nyhetsbrev

Månadens boende: Tenuta di Pieve a Celle i Pistoia, Toscana

Även om man ankommer när det nästan är mörkt så får man känslan av lyx på Tenuta di Pieve a Celle, och man kan inte undgå värmen och den konstnärliga andan som strömmar en till möte när man träder in i det vackra uppehållsrummet på gården. En känsla som följer en i familjens alla fem rum.

På Tenuta di Pieve a Celle är det dukat upp med detaljer. Alléen, som för upp till huvudbostaden är välhållen och ståtlig, utomhusområdena omkring bostäderna är välhållna och vackra, även där var naturen råder på egen hand. Går man innanför i den gamla villan som ligger strax bakom huvudbyggningen (var ägarna själva bor), så blir man med en gång upptagen av alla de vackra detaljer, alla vackra konstverk, alla de väl valda antika möblerna, alla spännande boktitlar som är staplade i bokhyllorna, på borden och i varje ledigt hörn. Klassiska toner ljuder från stereoanlägget, men man är välkommen att själv sätta på en annan musikgenre. Färgerna och bearbetningen av väggarna skapar värme och hemtrevnad, gårdens söta hundar bidrar också samt elden i spisen. På alla sätt möter man värme och vänlighet, speciellt hos ägarna. Här känner man sig som hemma!

Rummen är en lyx i sig själva, alla med egna uttryck med oklanderligt fina möbler och vackra tyger och alltid friska blommor. Varje rum har eget badrum, några är stora och fina var det är en självklarhet att det står en korgstol i ett hörn, även om: vad ska man sitta i den för? Medan andra är mindre i storleken med fokus på detaljer, såsom ett fönster i duschen för att njuta av naturen utanför. Här har man tänkt på allt, så att när man lägger sig i säng och vill sova, kan man trycka på en knapp och alla lampor dämpas för att till sist slockna helt.

Men det bästa med Tenuta di Pieve a Celle är maten. Fiorenza, som primärt står för ställets drift, står också bakom kökets kreationer och det är ingen tillfällighet att Tenuta di Pieve a Celle är nämnt i Slow Food Guiden. En vanlig frukost består oftast av friskpressad juice (allt efter årstidens urval) serverad i glaskannor, nybakat bröd som matchar en nordbos krav till fibrer och smak, delikat inpackat i en bomullsduk, hemgjorda marmelader, hembakta kakor stilfullt upplagda på silverfat, kaffe och varm mjölk, yoghurt med goda cereals och honung är endast ett sätta att börja dagen med.

Önskar man kan man också äta middag på stället. Fiorenzas kunniga händer och kreativa sinne skapar varje kväll traditionella kvalitetsmåltider, som varierar, så ingen gäst (så mycket som möjligt) kommer att få det samma serverat, även om man vänder tillbaka år efter år.

Läs mer om Tenuta di Pieve a Celle vid Pistoia, Toscana