In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Fritto misto Ascolano – friterade grönsaker från Ascoli i regionen Marche

’Fritto misto’ är en klassiker på menyn i Marche och därför bör man unna sig denna spröda och knapriga snack med oliver, grönsaker och ibland även köttbitar. Se denna månads recept hur du själv trollar fram en äkta specialitet från Marche-regionen.

Oliver Ascolane från Ascoli Piceno är ett varumärke i regionen Marche och en fritering av oliver och grönsaker är på samma sätt en klassiker bland specialiteterna i Marche. Det hålls till och med ett årligt arrangemang som kallas ’fritto misto all’italiana e dal mondo’ i staden Ascoli Piceno i Marche, var man jämför och genomgår hantverket, tekniken och recepten från de olika regionerna i Italien. Det ville därför vara dumt att inte unna sig själv en läcker ’fritto misto’ med knapriga spröda grönsaker och köttbitar när man besöker Marche.

Tillberedning  : ca. 30 min.
Antal personer : 6

Ingredienser:
18 fyllda gröna oliver
100 g vetemjöl
100 g skorpsmulor
6 kronärtskockor
4 squash
2-3 ägg
1 citron
olivolja till frityrkokning
salt

Skär bort skaftet och ta av de yttersta bladen av kronärtskockorna och halvera dem. Skär av skägget (hårtrådarna) i botten med en vass kniv och bitarna delas ytterligare i två delar. Lägg kronärtskockorna i en skål med vatten och lite citronsaft så de inte blir bruna i färgen.
Skär squashen i fina strimlor på långsidan, ev. med ett mandolinjärn.

Torka av kronärtskockorna och squashen för vätska i hushållspapper.
Vispa samman äggen i en skål och sätt mjölet på en tallrik. Vänd bitarna av squash och kronärtskockor i mjöl och efteråt i ägg. Fritera grönsakerna i en god mängd varm (!) olivolja. När de är gyllenbruna och spröda tas bitarna upp med en hålslev. Låt dem droppa av på en tallrik med hushållspapper och smaka av med salt.

Rull olivenena i mjöl och sedan i ägg och täck dem med skorpsmulor. Friter dem en och en i olja tills de fått en vacker gyllenbrun färg. Låt dem droppa av på hushållspapper, smaka av med salt och server grönsakerna genast på samma fat pyntat med citronskivor.

Man kan även, och utan att avvika från regionen Marches tradition, servera friterade lammbitar tillsammans med grönsakerna. Tillberedningen är den samma som med de fyllda oliverna. Att det ofta ingår lamm i denna spröda maträtt beror på att lamm är den mer utbredda köttvarianten i Marche. Det kan även vara andra delikata köttbitar, om man är en av de få som menar att lamm smakar ull.

Buon Appetito!