In-Italias nyhetsbrev

Tema: Italien i förklädnad

I denna månad bjuder vi in våra läsare bakom rytmerna och kostymerna som färglägger de italienska karnevalerna. Karnevalen är ursprungligen förbunden med fastan innan påsk. Det blev en stor kontrast till den andliga och kroppsliga rening som skulle föregå i fastan och utvecklade sig i stället till en lustig framvisning där det blev använt många krafter på att iscensätta festen. Här i Norden nöjs vi med att fira fastlagen under en vecka men i Italien är det normalt att man börjar karnevalsperioden redan i slutet av december och fortsätter fram till februari.

Av Caroline Qvist Abel, In-Italia

Rent språkmässigt menar många att ordet Karneval härstammar från grundordet carne som betyder kött på italienska. Carneval betyder: ”att inte äta kött”. Och då karnevalen inträffar precis innan fastan, då man som praktiserande katolik ska avhålla sig från kött är det kanske en rättfärdig förtolkning. Karnevalen är alltså ursprungligen en religiös fest.

I förhistorisk tid använde man ofta masker om vintern för att hålla onda andar borta. Nutidens karneval har troligtvis sitt ursprung från Romartidens gudafester under vinterperioderna. När man t.ex. firade vinguden Bacco så klädde man ut sig med masker och dansade hela natten.
 

Historien bakom några av karnevalens traditionella personligheter

Arlecchino: Harlekin är den mest populära masken i Italien och härstammar från Bergamo. Han är känd för sin slughet och underhållande beteende samt sina färgstrålande kläder. Hans roll är att lura de rika och hjälpa de unga förälskade.

Dottor Balanzone
: Doktorn är en karikatyr av de lärda herrarna från universitetet i Bologna. Han är tjock och rik och talar om oduglig kunskap. Figuren är utrustad med en svart mantel och en stor krage som gör honom ännu mera komisk.

Brighella
: den kloke tjänaren som har en hetlevrad attityd och ett gott öga till kvinnorna. Ursprungligen från Bergamo precis som Harlekin.

Colombina
: Colombine är tjänstepiga och skvallertant.

Gnaga
: Kattmasken är en retfull figur som uttrycker sig med en mjau-liknande falsett och är ofta använd av homosexuella som deras föredragna utklädnad.

Pantalone
: Byxmannen är en karikatyr av den snåla handelsmannen från Venedig. Rik, girig och naiv. Personligheten är klädd i rött med en svart mantel som även är samma förklädnad man förbinder med handelsmän från nordöstra-Italien under 1500-talet.

Pulcinella
: Polichinel är en napoletansk tjänstefigur med en melankolisk och filosofisk livsinställning. Han är klädd i vitt och täcker sitt ansikte med en svart maske med stor näsa. Dessutom har han en puckel på ryggen och en på magen – har under de senare åren blivit symbolen på en napoletaner.

La Peste
: Pesten är egentligen inte en personlighet men snarare en förklädnad som imiterar hur dåtidens pestläkare gick klädda när de skulle besöka pestdrabbade patienter: stor kostym (i vaxbehandlat tyg), maske med lång näbb varigenom läkaren kunde andas säkert och en käpp som  fungerade som garanti för att läkaren inte skulle röra patienterna.
 

Karneval i Viareggio, Venedig och andra italienska städer

Idag är karneval i regionerna en folkfest och var man i några italienska städer gör en hel del extra ut av denna festliga tillställning så liknar karnevalen andra ställen i Italien en vanlig byfest i maskerad. Nedanför beskriver vi några av de karnevaler som är värda att besöka eller som på annat sätt skiljer sig från de andra. Oftast avhålls karnevalerna i slutet av januari och i början av februari.

1] Viareggio – den gröna karnevalen
Karnevalen i Viareggio är en 135 år gammal tradition och bland de mest berömda karnevaler i Italien och även i Europa. Varje år besöker upp mot en miljon människor från både Italien och utlandet den toscanska badorten. Karnevalen avhölls första gången i 1873 som en folklig begivenhet. Deltagarna ankommer i stora papmache-parader med kärror (de största mäter upp till 20 meter i höjden och 14 meter i bredden med en totalvikt på omkring 40 ton - och den största av kärrorna kan ha ca. 200 personer ombord)och i kostymer med dockor och går i parad längs strandpromenaden. Det är både kända personligheter, politiska ansikten och äventyrshjältar som blir illustrerade och ironiserade över, förutom viktiga sociala teman och skandaler från året som gått.

En viktig del av karnevalen är musiken och de stora mängder av karameller och konfetti som kastas  till åskådarna, då dessa element fulländar magin.  Här finns alltså underhållning för alla åldrar och festen fortsätter i alla kvarter med karnevalmenyer på restaurangerna, maskeraddans på diskotekerna, sportsbegivenheter och andra underhållande inslag.

Karnevalen har sedan 1925 haft omtanke för miljön och därför återanvänder man material från vardagen till de fantasifulla masker och dockor som används i paraderna. De är handgjorda efter gammal teknik av gamla tidningar, lera och liknande.

Symbolen på karnevalen i Viareggio kallas Burlamacco. Burlamacco är en staty av en leende clown i röd/vita kläder med en svart mantel och skapades av Umberto Bonetti i 1930 och ses överallt i förbindelse med karnevalen i Viareggio.

2] Venedig – den klassiska karnevalen
Karnevalen i Venedig är utan tvivel den mest berömda karnevalen i Europa och härstammar helt tillbaka till 1094. Karnevalen är nog mest känd för sina vackra masker. Faktiskt har man sedan 1400-talet satt en stor ära i att bära dessa konstfärdiga och mystiska masker som framställdes av de så kallade maschereri och var ett mycket erkänt hantverk. I Venedig förbereder man sig länge i förväg för den kommande karnevalen och under en period var det t.o.m. tillåtet att ta ledigt från arbetet för att dedikera all tid och omsorg till karnevalen med all dess lustighet och prakt.

Karnevalen går av stapeln den 13 till 24e februari 2009

3] Cento vid Bologna i Emilia-Romagna
Den årliga karnevalen har varit tradition i Cento sedan 1600-talet. Först under 1980-talet blev Centos karneval berömd utanför Italiens gränser. Det beror på att staden blev vänskapsort med Rio di Janiero som är hemstad för världens största och mest berömda karneval. Centos karneval består av stora parader med kärror och masker, sambadans och man delar ut gadgets, choklad och andra souvenirer till åskådarna.

4] Ivrea vid Torino i Piemonte
Denna karneval har bl.a. en rad historiska figurer som deltar varje år men det mest kännetecknande vid stadens karneval är den färgrika apelsinkamp som utkämpas mellan karnevalsdeltagarna och åskådarna. Traditionen härstammar från mitten av 1800-talet men redan i 1600 avhöll man matkamp i staden. På den tiden använde man bönor som kastföremål medan det idag är halvruttna apelsiner man kastar med.

5] Fano söder om Pesaro i Marche
Karnevalen är bland de äldsta karnevaler i Italien och uppstod redan i 1347 efter att två viktiga familjer i staden äntligen slutit fred efter flera års strider. Idag är karnevalen känd för Il Getto, var det kastas karameller och choklad från paradens kärror.

6] Bagolino vid Idro-sjön i Lombardiet
Denna karneval har utvecklat sig till en erotisk karneval var man förutom utklädnad också bär masker. Masken ger bäraren tillåtelse att använda t.ex. morötter eller andra fallos-liknande grönsaker för att reta och provokera de inte-utklädda med. Så det är bara att ta det med ett smil om man får en fallos-liknande grönsak stuckit upp under kjolen! Några utnyttjar även masken för att byta kön för en kväll. Karnevalen pågår i flera veckor från den 6:e januari till den 6:e februari.

7] AcirealeSicilien
Karnevalen kallas den vackraste i Italien. Orsaken ligger i många århundradens utveckling av det som idag har utformat sig till en fantasifull och blomsterrik karneval. Man kastar inte längre med ruttna apelsiner och andra grödor men nöjs med att lägga sina krafter i utsmyckningen av spektakulära vagnar eller masker som bl.a. bekläds med blomster. Karnevalen hålls i februari månad.
 

Gå på museum och se karneval på Museo Cittadella del Carnevale i Viareggio

Framför byggnaden hälsar Burlamacco-statyn välkommen till karnevalsmuséet. Inne bakom murarna kan man se hur en ideell karnevalparad ser ut och efter besöket förstår man magin med karnevalen. Dessutom finns ett avsnitt var de besökande kan inhämta inspiration och ideer om handverket bakom de stora papmachemaskerna. Det finns också en utställning med postkort av de ursprungliga karnevalsplakaten, varav de äldsta går helt tillbaka till 1925. Man kan också få en introduktion till den hemliga världen inne i vagnarna och få lov till att själv prova krafterna med att animera figurerna med hjälp av ett tågvirke inne i vagnen – styrmetoder som härstammar från skeppsbyggeriet i staden.

Museet har öppet från kl. 15:30 till 17:30 i weekenden från december till maj.