In-Italias nyhetsbrev

Tema: I svenskarnas fotspår

Denna gång ser vi på vilka italienska städer som genom tiden haft den äran att husa stora svenska personligheter inom konst, media och sportens värld. Följ deras fotspår runt om i Italien.

Av Marcus Stoltz, In-Italia

Det är inte bara vår tids livsnjutare som förlorar sitt hjärta till Italien. Många kända svenskar har genom tiderna haft ett speciellt förhållande till det kulturrika och natursköna land, och i många tillfälle har de även satt ett avtryck eller på annat sätt gjort sig uppmärksammade där nere. I detta nummer av nyhetsbrevet följer vi kända svenskars fotspår i Italien så du på din nästa resa till Italien kan beskåda Axel Munthes hem på ön Capri eller Greta Garbos ”gömställe” på Amalfikusten.

 1. Ingrid Bergman – Skådespelare
  Trefaldigt Oscarsbelönad Hollywoodstjärna som medverkat i flera storfilmer i mitten av 1900-talet. 1950 mötte hon filmregissören Roberto Rossellini och fick en roll i hans film Stromboli som utspelar sig på ön med samma namn. Stromboli tillhör den vackra ögruppen de Eoliska öarna utanför Siciliens norra kust.
   
 2. Axel Munthe – Läkare och Författare
  Apotekarsonen som under slutet av 1800-talet – början av 1900-talet var drottning Viktorias läkare var verksam i såväl Rom (där han hade sin praktik vid den Spanska Trappan) och i Napoli. Mest känd är dock Axel Munthe för sin tid på ön Capri utanför Amalfikusten där han lät bygga Villa San Michele dit svenska turister vallfärdar varje år.

  Som författare skrev han bland annat om sina reseskildringar under pseudonymerna Puck och Puck Munthe, bland annat från Napoli där han var verksam som läkare under ett kolerautbrott. Hans stora verk blev boken om San Michele som blev en internationell bästsäljare och en av de främsta svenska boksuccéerna genom tiderna.
  Axel Munthe dog i Stockholm den 11 februari 1949 och på den protestantiska kyrkogården i Rom finns en minnestavla över honom och hans familj.

   
 3. Anita Ekberg – Skådespelare
  Fröken Sverige 1951 som kanske mest förknippas med sin roll i filmen ”La Dolce Vita” (det ljuva livet) från 1960 regiserad av Federico Fellini där hon spelade mot Marcello Mastroianni. Alla som sett filmen minns säkert den berömda scenen där hon badar i Trevi fontänen i Rom.
   
 4. Bo Hagström – Journalist
  Italienkännare som berört många svenskar genom sitt TV-program ”Solens Mat” där han presenterar Italiens kända och okända smultronsställe. På ett jordnära sätt presenterar Bo Italiens kultur, gastronomi, landsbygd och inte minst det italienska folket.
   
 5. Zlatan Ibrahimovic – Fotbollsspelare
  Landslagsspelare (född 1981) som är en av den italienska ligan Serie A:s absolut största stjärnor och känt ansikte i Italien. Har vunnit den italienska ligan varje år sen han kom till Juventus, staden Turins stolthet i regionen Piemonte och numera Inter från Lombardiets huvudstad Milano. Ska i år försöka leda sitt Inter till en efterlängtad seger i Champions League.
   
 6. Nils Liedholm – Fotbollsspelare
  Denna fotbollslegend var en av tre svenska stjärnor av den fruktade Milan trion Gre-No-Li som under 1950-talet dominerade den italienska ligan (mästare 6 gånger). Blev senare en högt aktad tränare  i såväl Roma som Milan. Går under smeknamn som Baronen och Greven i Italien. Efter sin karriär flyttade han och sin fru till regionen Piemonte i nördvästra Italien där de bosatte sig på landsbygden utanför den lilla byn Cuccaro Monferrato.
   
 7. Greta Garbo – Skådespelare
  En av våra största internationella skådespelare genom tiderna. År 1937 kom Greta Garbo till staden Ravello på Amalfikusten för att undkomma pressfolk och paparazzis som jagade henne. Hon bodde i Villa Cimbrone, en märklig nygotisk byggnad från 1905 som en engelsk lord lät uppföra och som idag är ett av de mest exklusiva hotellen på Amalfikusten.
   
 8. Glenn Strömberg – Fotbollsspelare / Fotbollskommentator
  Spelade i italienska ligan mellan 1984 – 1992 i Serie A klubben Atalanta från staden Bergamo i norra Italien. Staden ligger i regionen Lombardiet, placerad mellan Milano och Gardasjön. Än idag bor Glenn Strömberg kvar i Bergamo och syns ofta i TV-rutan som expert-kommentator i fotboll. Så sent som 2007 släppte han sin första bok som är en kärleksförklaring till den italienska maten!