In-Italias nyhetsbrev

Tema: Marmor – det hårdaste och kallaste naturmaterialet

Denna gång sätter vi marmor och dess användningsmöjligheter under lupp i månadens tema. Marmor används inte bara till konstnärliga statyer och golvbeläggningar i adliga hem. Den hårda och kalla stenarten har betytt mycket för Italien, inte minst för marmorstaden Carrara i norra Toscana.

Av Caroline Qvist Abel, Lino Vogt & Allan Kristensen, In-Italia

Historien har visat att marmor har otaliga användningsmöjligheter. Marmor används inte bara till konstnärliga statyer och golvbeläggningar i adliga hem. Detta hårda och kalla naturmaterial har betytt mycket för Italien, inte minst för marmorstaden Carrara. Vi börjar med några interessanta anekdoter om marmor och fortsätter med att sätta fokus på naturmaterialets allsidighet.

Italienska marmor-anekdoter

  • En av världens mest kända marmorstatyer är utan tvivel Michelangelos David från 1504, som står på Accademia-museet i Florens. På grund av dess skönhet och populäritet har det dykt upp ett otal av både goda som dåliga imitationer världen över, var de kan upplevas i olika kontexter: i Danmark kan den t.ex. upplevas på Langelinie i Köpenhamn och i Almindingen på Bornholm, i Florens finner man kopior på både Piazza della Signoria och Piazzale Michelangelo.
  • Staden Carrara har sedan 1800-talet varit högsäte för anarkister. I många årtionden var det inte ovanligt att stadens flickor blev döpta Anarchia, och i 1985 beslutade stadsbestyrelsen att uppföra en staty av Gaetano Bresci, som i 1900 dödade Italiens kung Umberto I.
  • De flesta Florens-beundrare känner Neptun-fontänen på Piazza della Signoria till vänster om rådhuset Palazzo Vecchio. Under 1500-talet vann den okända skulptören Bartolomeo Ammanati före andra erkända konstnärer, konkurrensen om att utföra marmorfontänen. Men då den stod färdig, blev Ammanati anklagad av självaste Michelangelo för att ha förstört det fina marmorblock, som var noggrant utvalt till projektet.

Marmor kalkmålningsteknik
Marmor har många uttryck: Tänk på marmor, märk den kalla ytan, klarheten och renheten i sin ursprungliga form direkt från Carrara i norra Italien, eller vad sägs om marmor kalkmålningsteknik?

Utöver användningen av den rena naturliga marmor, så har italienarna allt sedan de byggde Pompei i år 600 f.Kr., behandlat deras väggar, golv och ”romerska bad” med marmor kalkmålningsteknik kallad Stucco Lustro – Det lysande stuck. Och det är det! Med  kalkmålning kan man övergå naturen och skapa precis den färg man önskar och den nyans  i kalkmålningen man vill ha. Man kan uppnå olika grader av glans på ytan beroende av valet av olika järn till glättningen.

Det ska ses och det ska kännas – det är glatt och svalt och kan bli spegelblankt. Metoden kan verka enkel, men den kräver krafter och intention. Kalkmassan påförs i flera tunna lager och glittras upp i det sista för att få sin skinande yta som fullständigt påminner om riktig marmor.

DNA-kort över marmor
Marmor är ett av de hårdaste och kallaste naturmaterial som används i italienska hus och samtidigt är det ett ytterst delikat material. Och förutom att denna dyrbara historiska sten kan vara svår att underhålla så känner arkitekter till ytterligare ett problem, som relaterar sig till den vackra marmor:  Det kan vara svårt att hitta bitar som matchar den existerande marmor om den ska ersätta. Det italienska företaget Technotiles har utvecklat ett marmor kakel som de kallar Luce di Carrara (Carraras ljus efter marmorbrottet vid Carrara), som katalogiseras elektroniskt, så snart de är skurna.

Detta betyder att varje färgnyans, variation i mönstret, mängd och riktning a ådrorna i stenen m.m., noteras ned i minsta detalj, så man kan identificera marmorens DNA via en kod. Därför kan man nu matcha tidigare inköpta marmor kakel eller få en identisk match till det marmor kakel man har sett i en katalog. Dessutom har de framställt en beskyddande produkt som lättar rengöringen av marmorytor.

Marmor mognat späck från Colonnata (Lardo di Colonnata)
Om du inte tror att rent svinfett kan vara en utsökt delikatess, bör du ta vägen förbi den lilla byn Colonnata i marmorbergen vid den nordliga toscanska kusten. Härifrån kommer något av världens vackraste och renaste marmor, men även delikatessen Lardo di Colonnata, vars historia går tillbaka till Medeltiden.

Marmorarbetarna bodde på den tiden ute i brotten i flera månader (och det gjorde de även till långt in i 1900-talet), så de behövde medbringa matvaror som både lätt kunde bevaras samt ge mycket näring. Till detta föremål var detta grundigt preparerade svinfett ideellt. De stora bitarna späck kryddas med vitlök, rosmarin, nejlikor och flera andra kryddörter (blandingen varierer från producent till producent), varefter de läggs i stora marmorkar med massor av salt. Här mognar de mellan sex och tio månader, och till augusti är de klara.

Det existerar endast 12 producenter av den äkta Lardo di Colonnata, och de följer noggrant de hårda reglerna för tillverkningen. Späcket får således inte tillsättas någon som helst form för konserveringsmedler eller andra smaktillsättningar än de traditionella naturliga kryddorna. Resultatet är fantastiskt och smälter nästan på tungan medan det friger de goda aromerna. Provsmaka ett par tunna skivor på en bit rostat bröd, eventuellt med en skiva tomat på som man gör i Colonnata. Varje år hålls det en fest för det nya Lardo i Colonnata, i år är det från den 22 till den 24 augusti.