In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Risotto med Cotechino-korv och vårlök

Risotton härstammar ursprungligen från Veneto-regionen – vilket märks tydligt när man besöker Venedig där man finner hundratals olika varianter. Här finner ni en av dem.

Grunden är en risotto bianco som man hitta recept för i stort sätt varje, välutrustad italiensk kokbok.

Antal personer : 2
Tillagningstid : ca.  ½ timme

Fyllning för två personer:
2 strimlade löckar
2 vårlökar, finhackade
evt. 1 purjolök, fin skuret
200 gr italiensk korv (kan man inte få tag i Cotechino-korv från en italiensk delekatessbutik, skall man leta efter en smakfull, köttrik korv eller varför inte prova med  den starka, spanska  chorizo.)
1 knippe färsk, hackad timjan

När bas-risotton börjar ta form, värmer man upp en panna. Ta av skinnet på korvarna, och skärs i fina bitar och steks i pannan. Det är inte behöv av fett, då korvarna innehåller riklig mängd av fett. När de har fått färg, till sätt lökm vårlök och eventuellt purjolök. Blanda samman på svag värme tills löken mjuknat till.
När riset är al dente, blanda ner korvblandingen. Tillsätt här efter parmesan ost och evt. Smör och den färskatimjan. Risotton skall nu vila i ca. 2 minuter innan servering.
En praktfull måltid, som fyller magen.

Buon Appetito!