In-Italias nyhetsbrev

Månadens destination: Vinområdet Strada del Prosecco i regionen Veneto

Ca. 1 timmes bilfärd nordväst om Venedig finner man det spännande vinområdet ”Strada del Prosecco” som tursamt nog ännu är en välbevarad hemlighet för de flesta svenskar. Tursamt – eftersom In-Italia ännu en gång kan presentera en av många okända pärlor i Italien.
Denna gång befinner vi oss i den nordliga delen av Italien, som har flera direkt flyg från Sverige vilket gynnar weekendturer hit ner, om man inte har möjlighet att vara borta en längre period. Dess läge nära Venedig ger även möjlighet till en kombinationssemester och under sommarmånaderna brukas området mest till dagsutflykter eller för barnfamiljer på badsemester utmed kusten. Önskar man göra en dagsutflykt till Venedig så rekommenderar vi att man låter bilen stå och använder sig av tåg, vilket oftast går snabbare, än att ankomma med bil. Dessutom så slipper man problemet med parkering och dess avgifter.

Själva Prosecco-området är avgränsat av byarna Susegana, Conegliano, Vittorio Veneto, Cison di Valmarino och Valdobbiadene. Området består av ett skönt landskap, som präglas av många vinmarker med små, utspridda och charmiga landsbyar. Även om Prosecco-vinet är det mest kända, så framställs här också rödvin (till eksempel Colli di Conegliano Rosso, Cabernet Merlot-Rosso Soligo från vingården Soligo och Savignon-Dogato från vingården Merotto) och det är fullt av dessa druvor, som man finner i det mer berömda Toscana. Det finns även möjlighet för vinsmakning. Gastronomiskt sett befinner man sig i sjunde himlen. Det finns tätt med lokala restauranger och det kan lätt bli en utmaning att välja vilket ställe man ska pröva, om man bara har några få dagar på sig. Kvalitéten på de trevliga boendena är långt över medelmåttet på de flesta ställena och oftast med en mycket personlig prägel.

Förutom Venedig finns det många andra intressanta utflyktsmål: kör man norrut, kommer man snabbt till den imponerande bergskedjan Dolomiterna. Kör man söderut kan man besöka Palladios berömda villor. Västerut finner man det spännande Grappa-området, där byn Bassano del Grappa är ett måste och mot sydöst ligger de många kända badorterna.

Läs mer om Strada del Prosecco: Susegana, Conegliano, Cison di Valmarino och Valdobbiadene