In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Sicilianska köttbullar med vitvin, citron och lagerblad

Prova dessa alternativa köttbullar, som är starkt vanebildande. De är lätta att tillaga och innehåller många klassiska syditalienska ingredienser.

Antal personer : 2
Tillagning  : ca. ½ timme

250 g malet kalv/svin kött
50 g riven pecorino-ost
50 g brödsmullor av ljust bröd (alternativ skorpsmulor)
4 msk. persilja
rivet skal och saft av ½ ekologisk citron
salt
1 ägg
25 g vetemjöl
olivolja
1 glas vit vin
4 hackade lagerblad

Blanda kött, ost, brödsmulor, persilja, citronskal och saft i en skål och rör sammen till en jämn färs. Tillsätt ägg och rulla till runda bollar. Lägg dem i möljet och rulla dem lätt så att de täcks av ett tunt lager.

Häll olja i en stekpanna och stek bollarna med jämn värme i ca 10 minuter tills de fått en ljusbrun färg på alla sidorna. Se till att bollarna inte fastnar i pannan genom att vända dem med jämna mellanrum. Häll på vinet och höj värmen något och rör runt bland bollarna, så att vinet fördelar sig. Låt det koka igenom, tills alkoholen har avdunstat något. Fyll på med vatten så att det täcker alla bollarna.

Tillsätt lagerbladen och låt såsen koka upp tills den blivit tjockare. Tillsätt nu citronsaften och låt den koka in en kort stund, men inte för länge, för då blir såsen tjock. Det är gott att servera med spaghetti (ev. färsk pasta) eller ugnstekt potatis.

Variation
Man kan eventuellt välja att steka köttbullarna som vanliga svenska köttbullar och pressa över lite citronsaft före serveringen.

Buon Appetito!