In-Italias nyhetsbrev

Månadens destination: Scala på Amalfikusten

Amalfikusten är lyckligtvis mycket mer än chartergäster och endagsturister. Den er också en hel värld av små oupptäckta byar precis som hela kusten präglas av pittoreska vandringsleder som erbjuder oförglömliga upplevelser.

För de flesta är Amalfikusten söder om Napoli ett begrepp av ofattbar skönhet, medan andra mest förbinder den med mängder av turister, som strömmar till från hela världen i sommarmånaderna.

Amalfikusten kan i verkligheten jämföras lite med Skagen, var de lokala invånarna kryper in i deras boningar i juli månad, för att först komma fram igen när den sista turist åkt hem. Men här är mycket annat än hamnen i Positano och domkyrkeplatsen i Amalfi. För dem som vågar ta på upptäcktsfärd runt omkring på kusten, dyker en hittills okänd värld upp av små trevliga lokalsamfund, vidunderliga vandringsleder, kastanjeskog, hemliga badbukter, grottor både över och under vattnet och mycket mycket mera. Det finns okända pärlor i överflöd, och den lilla byn Scala är blott en av dem.

Scala ligger ca. 350 meter över havet och den närmaste kända by är Ravello som fågelvägen ligger blott ca. hundra meter härifrån, men byarna är avskilda genom den mystiska och sägenomspunnna Drakdalen som i dag även rymmer vägen från Amalfi. Under medeltiden utkämpades här krig runt om öronen på drakarna. Och det kan vara svårt att föreställa sig att Scala under den perioden hade mer en 30.000 invånare och 300 vakttorn. Idag andas här fred och ro och här finns inte mer än omkring 2000 invånare, om man räknar alla, även fårherdarna med.

Scala är en perfekt utgångspunkt för vandringsturer. De trevliga, små byarna ligger så nära varandra, att man kan se från den ena till den andra, och i de flesta tillfällen är det som regel snabbare att gå än att köra. Det kan dock hända, att man kommer i samspråk med de lokala som antingen prövar att skänka bort ett par kaninungar eller en ryggsäck full av citroner. De små grannbyarna Minuta och Pontone är helt klart ett must – men också de spännande försvarstornen Torre dello Ziro måste man nödvändigtvis besöka. Når man helt där ut (tornena ligger på et litet berg mellan byarna Atrani och Amalfi och turen börjar i Pontone) har man den mest vidunderliga utsikt över båda byarna.

Väl hemma i Scala igen, kan man njuta av en välförtjänt middag och ett gott glas vin på terrassen. Och som en extra bonus, kan man redan här börja ”att ställa in mitt hjärta” – som räven säger i ”Lille Prinsen”. För nästa morgon kan man nämligen ligga i sin säng, och som en av de mycket få och säkert utvalda människor i världen, få lov att uppleva solen gå upp över bergen, och som genom ett trollslag förvandlas Ravellos kolsvarta silhuett till ett festfyrverkeri av pastellfärger och stjärnstoft.

Läs mer om Scala