In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Penne med sardiner och Plommon tomater

Denna sicilianska pastarätt med sardiner är ett gammalt recept som fiskare genom historien låtit gå i arv från far till son.

Antal personer: 4
Tillagning: ca. ½ timme

Ingredienser
300 g penne (pasta)
400 g sardiner
400 g Plommon tomater (alternativt små saftiga tomater, fx körsbärstomater eller små avlånga plommontomater)
1 vitlöksklyfta
1 skiva franskbröd
1 knippe persilja
1 msk russin
1 msk pinjekärnor
1 vild fänkål (alternativt färsk fänkål)
oliv olja
lagrad ricotta ost (evt. parmesanost)
salt & peppar

Tvätta och rensa sardinerna. Bryn vitlöken och den hackade persiljan i en panna med olivolja. När vitlöken har fått lite färg, lägg i sardinerna. Låt det alltihop steka i 10 minuter på medelvärme. Efter stekningen tillsätt en knivspets av den finhackade fänkålen.
Sätt en gryta vatten för kokning, tillsätt sedan salt och koka pastan.
Smula 1 msk av brödet ner i en skål och salt och malt svartpeppar, 1 msk olivolja och 2 msk finhackade tomater, 1 msk russin och 1 msk pinjekärnor och blanda samman allt. När pastan har kokat färdigt och hällt av vattnet, blanda ner sardinerna och brödblandingen.
Servera med lite riven ricotta ovanpå. Rätten bör njutas tilll en avkyld flaska vitt vin.

Buon Appetito!