In-Italias nyhetsbrev

Kultur

Månadens bok är också filmatiserad och utspelar sig i det storslagna landskapet i den vackra syditalienska regionen Basilicata.

Jag är inte rädd – Io non ho paura

Den bergiga, fattiga och dessvärre rätt förbisedda region Basilicata som ligger i Syditalien har äntligen fått uppmärksamhet både i litteraturen och filmens värld. Dessvärre är den utspelade historien inte så munter. Även om handlingen är fängslande och dramatisk så lockas ögonen bort från filmens handling bara för att njuta av de imponerande landskapet; kilometer av sädesfält med majestätiska berg i bakgrunden och kuperade landskap.

Handlingen tar sin början hos en syditaliensk familj under 1970-talet, där vi får följa med den unga pojken Micheles färd. Man skulle inte tro att krisen kretsar hos familien i den lilla sammansvetsade och isolerade landsby, men man förstår snabbt att det är något som inte stämmer. Micheles barnsliga nyfikenhet och goda hjärta tar filmens tittarna, så väl som bokens läsare närmare en ouppklarad situation och det är inte utan att det emellanåt går kalla kårar genom kroppen. Michele finner nämligen en otrevlig och mycket obehaglig hemlighet. En hemlighet som han för allt i världen inte skall känna till, men som han lyckligtvis avslöjar och bokstavligt talat ”för fram i ljuset”, även om det vill ändra honom och hans familj.

Köp filmen eller boken här
http://www.cdon.com/
I’am not scared (Io non ho paura) – med svensk text