In-Italias nyhetsbrev

Månadens destination: Siciliens barokstäder

Sicilien är mycket mer än bara hav, sandstränder, små genuina fiskeläge, vulkanvandringar och Maffiahistorier. Ön har på grund av dess långa historia inte bara ett fantastiskt kultur arv men också ett ytterst intressant arkitektoniskt arv och framförallt den eleganta sicilianska baroken förtjänar att bli omtalad.

Italien är som bekant barokens vagga och I den sydöstliga delen av Siclien hitter man några av landets mest fantastiska barokstäder, bland andra Noto, Ragusa, Sicili och Modica, som praktiskt taget ligger som pärlor på rad.

Denna överdådiga stilart med dess många ornamenter och facetter är tillräckligt för att göra varje besökande helt vimmelkantig. Inte bara på grund av ens nackes konstanta och nästintill omöjliga tillbakalutning för att ens kunna se byggnadernas översta härligheter men också på grund av de otaliga farliga fabeldjuren och grimaserande ansiktena som tittar ned på en med hypnotisernade blick. De symmetriska valven och kolonnerna överlassade med fint uthuggna blad och växter är också dem en fröjd för ögat. Stilen är helt enkelt förtrollande, och så långt ifrån den arkitektoriska repertoaren som vi känner till i Norden.

Byggnadernas odefinerbara,  men upplyftande vit-gula färg dominerar stadsbilden och sätter tillsammans med den oändliga och majestätiskt blåa himlen som man bara upplever på en ö som Sicilien, dagsordningen för ens humör. För att fullända dagen, och tillgodose också smaksinnena, kan vi rekommendera ett besök hos några av traktens bästa restauranger, var det östsicilianska köket naturligtvis har sitt högsäte:

Trattoria A Putia ro Vino, Modica: http://www.in-italia.se/restaurantrc_145_1100.asp
Fattoria delle Torri, Modica: www.in-italia.dk/restaurantrc_69_1100.asp
Al Molo, Donnalucata (nära Scicli): www.in-italia.dk/restaurantrc_70_1100.asp
Duomo, Ragusa Ibla: www.in-italia.dk/restaurantrc_68_1098.asp

Läs mer om Ragusa, Modica, Noto och Scicli