In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Denna gång presenterar vi små korta texter som berättar om Italien – om kontrasternas land, ett land där man kan ta en tur med veterantåg, äta rätter från ett kök med rötter i renässansen eller ta en tur på slalom på Sardinien och Sicilien.

Italien är ett land med kontraster?
Ser man på de statistiska upplysningarna så borde Italien med sina 57,7 milj. invånare vara ett mycket harmoniskt land där 90 procent av befolkningen är katoliker och där alla talar italienska. Men sanningen är en annan. För åker man till gränsområdena talas det faktiskt efter hand flera språk. På Sardinien talar man sardisk medan man i den del av Norditalien som gränsar till Frankrike talar ett slags francoprovencalska och de centrala delarna av landet är tysktalande. Men det är inte den enda skillnaden då även det italienska köket och det italienska landskapet är annorlunda från region till region.

Du kan åka veterantåg genom Italien?
Har du lust att resa runt i Italien på samma vis som dåtidens svenska konstnärer och författare gjorde under slutet av 1800-talet för att bli inspirerad av landets charm och finkulturella sevärdheter? I så fall finns chansen med de italienska veterantåg som är organiserade på ett proffesionellt vis med tidsplaner och destinationer över hela landet och som kör året runt. Alla destinationer är länkade samman med lokala arrangemang så när man tar en tur inkluderar det också entré till ett arrangemang. I februari finns det t.ex. en tur på Sicilien - Palermo t/r via Agrigento som tar 14 timmar och inkluderar några arrangemang under vägen. Mer information finns på http://www.railtouritalia.com/railtouritalia_en/indexen.htm

Det franska köket härstammar från Italien?
Visste du att det franska köket faktiskt har sina rötter i det italienska? Fransmännen är nog inte helt eniga i detta men en sak är helt säkert, att den adliga Catarina De Medici som var en del av den florentiska adeln under 1500-talet tog sina kockar och recept med sig till Frankrike då hon år 1533 gifte sig med Henrik den 2:e. Medici-familjen var berömd för att vara dåtidens trendsättare och Catarina De Medicis kockar fick då snabbt rättat upp det franska köket och undervisade de franska kockarna i matlagning som man gjorde i dåtidens Florens.
I den berömda kokboken från renässansen “Epulario” som är skriven av Giovanni de Rosselli och tryckt i Venedig år 1518 kunde man läsa hur man skulle tillbereda alla typer av kött, fågel och fisk. Har du lust att ”kocka” som för 500 år sedan så gå in på: www.elbalink.it/mangiare/medici_ricette.php där det finns recept (på italienska) på renässansrätter.

Man kan åka skidor på Italiens största öar?
Massor av svenskar vallfärdar till Norditalien för att åka skidor. Men faktiskt så bjuder också Italiens största öar på upplevelser i den vita snön. För Sicilien och Sardinien är så mycket mer än bara sol och stränder. Är man på någon av dessa öar under vinterhalvåret och får lust till att ta en tur ner för backarna så finns möjligheten!
På Sicilien bjuder backarna i Nicolosi och Linguglossa på pister som börjar helt upp på 3000 meter ö. h. Områdena ligger i närheten av Catania och vulkanen Etna som är Europas största vulkan medan Sardiniens högsta punkt ligger något lägre. Men även på Sardinien kan man prova skidåkning vid landsbyn Fonni som ligger vid öns största berg, Gennargentu på 1840 meters höjd.