In-Italias nyhetsbrev

Månadens destination: Chioggia i regionen Veneto

Kunde man inte bara drömma sig tillbaka till 1950-talets ospolerade Venedig där allt var frid och ro och inte en enda turist kunde synas till? Chioggia ca. 1 timmes bilköring söder om Venedig kan uppfylla denna dröm.

Venedig som resmål står högt på önskelistan hos turister från hela världen.
Att många får uppfyllt sina önskemål behöver man inte tvivla om när man kommer till staden som alltid är full av turister så gått som året om. De flesta är endagsturister som endast besöker staden i några få timmar medan andra stannar några dagar. Under alla omständigheter krävs det en väldig fantasi för att kunna föreställa sig hur Venedig kunde upplevas i gamla dagar och hur den skulle vara utan turister – ett önskemål som de flesta besökande dessvärre kan konstatera inte går att uppfylla.

Men det finns hopp…

Endast 60 kilometer, eller 1 timmes bilkörning söder om Venedig finner man nämligen en av Veneto-regionens mest oupptäckta pärlor – staden Chioggia.

Chioggia är en trevlig liten stad med massor av lokalt liv och mycket få turister – och så har den samtidigt allt det som de flesta drömmer om vid Venedig:
Historiska palats, charmiga kanaler med små fiskebåtar, fiskare som sitter och organiserar sina nät längs med kajen, historiska båtar med segel, tvätt som hänger på tork tvärs över gatorna, äldre herrar som spelar kort vid gatuhörnen, kvinnor som sitter och stryker i solskenet, lokal marknad varje torsdag (en av de största i Veneto-regionen), lokal antikmarknad 2. söndagar varje månad, lokal fiskemarknad på vardagarna (för de som är morgonpigga), båtförbindelse direkt till Venedig, caféer, goda restauranger med rimliga priser, långa sandstränder (i den nya stadsdelen Sottomarina) och mycket, mycket mer.

Samtidigt är Chioggia en bra utgångspunkt för utflykter i omgivningarna där man bl.a. kan besöka kulturstäderna Padova, Ferrara eller Ravenna, vinområdet Colli Euganei, en tur med båt på floden Brenta med de många kanaler som passerar flera berömda villor i regionen, båttur på lagunen ev. med besök på de närliggande öarna eller cyketurer i naturen.

Något av det enda man inte finner i Chioggia är faktiskt gondolerna och de stora konstmuséer som man självklart inte ska missa – men dem kan man ju smidigt uppleva under en endagstur med båt eller bil till Venedig som är och förblir lagunens okrönta drottning...
Läs mer om Chioggia