In-Italias nyhetsbrev

Visste du att...

Små korta intron som bland annat ska försöka skildra skandinavers och italienares inbördes olikheter.

Italien har ett effektivt sjukvårdssystem
Även om Italien är berömt för sin dåliga organisation, byråkrati och ineffektivitet, så är det alltså något som verkligen fungerar i detta land. Det är landets sjukvård Enligt en ny rapport från EU, så är det faktiskt kårat som det andra bästa i världen, efter Frankrike. Den italienska sjukvården är effektiv och trovärdig avslutar rapporten. Även om sjukhusen kan se fruktansvärda ut och saknar en hel del, ska man alltså bara ta det lugnt, när man kommer till sjukhuset. För läkarna kan deras sak!

Italienska barn sover inomhus
Uppfattningen om vädrets inflytande är mycket olika om du är italiensk eller svensk. Vi nordbor anser att barn mår bra av att sova utomhus i deras barnvagn, väl inpackade i täcke och filt även om det snöar från himlen och temperaturen är på fryspunkten. Men försök att göra det i Italien och du kommer att bli stämplad som en mycket oansvarlig förälder! Och mottaga många förmaningar från bekymrade mödrar och svärmödrar om vilken infektionsrisk du utsätter ditt barn för och hur farlig kölden är för barnet. Du kommer att bli tvungen att ge  med dig om hur osunt det är att barnet får sova utomhus, av flocken mödrar i alla åldrar som förklarar sundheten att låta barnet sova skönt inomhus.

Italienarna sover i mörka kamrar
Italienarnas sovrum förvandlas till mörka kamrar när solen går ner och John Blund tager över landet. Varje italienare med respekt för sig själv har fönsterluckor eller järnpersienner framför fönsteren som ger total förmörkelse i sovrummen. Persiennerna har dock en annan funktion, förutom att skapa ett mörker i rummen. När temperaturen når över 40 grader på sommaren håller de nedrullade persiennerna rummen svala, så att det är en behaglig temperatur att vistas i.