In-Italias nyhetsbrev

Möt eldsjälen bakom din semester: Guja och alphotellet på Italiens kant

Vad gör man när ens hotell vilar i famnen på ett dramatiskt landskap? Svaret är Maison Tissiere, som klamrar sig fast på Valle d'Aostas alpland på gränsen till Frankrike och Schweiz. Här har 44-åriga Guja förvandlat sin fars gamla fjällstuga till en fridfull reträttplats där kontrasterna mellan evighetssnön och bergssolen utanför möts i en stilla dialog med hotellets moderna inre.

Boka Maison Tissiere till din nästa semester

Du kan själv uppleva Guja, Ferdinando och Maison Tissiere med In-Italia, och de glädjer sig till att bjuda in dig till sitt smakfullt inredda berghotell. Hotellet ligger i den lilla byn Antey-Saint-Andrè ca. 100 km norr om Torino, och här finner du 14 fina rum, ett stort spa område, pool och en trevlig restaurang.

Läs mer och boka här

Ring gärna till oss på 040 60 60 499 eller skriv till info@in-italia.se för att tala med en av In-Italias Toscana-entusiaster för tips och råd.

Av Cecilie Marie Meyer för In-Italia

Hur fick du idén till den lyckade inredningen på Maison Tissiere?

Genom att lyssna till husets egen röst. De 2 alpstugorna som hotellet består av är så fulla av harmoni att jag inte kunde göra annat, och med det våldsamma bergscenarie som utspelar sig utanför blev jag tvungen att skapa en sådan kontrast av stillhet. Faktiskt ärvde min far Ferdinando-husen av mina farföräldrar, och år 2000 började vi att renovera stället för att bygga om det till hotell. Det visade sig att vara en enorm uppgift då de 200 år gamla byggnaderna både skulle leva upp till moderna krav om komfort och samtidigt följa Italiens stränga k-märkningsregler. Jag är själv utbildad inredningsarkitekt och har alltid varit inspirerad av nordiska och japanska linjer – min idol är faktiskt Alvar Aalto – så min egen stil är i förvägen ren och enkel. Då jag reste runt och besökte alphotell i Frankrike och Schweiz för att låta mig inspireras gick det upp för mig att vi här i Valle d'Aosta har en helt unik höjdplacering, som både tillåter gröna ängar, solsken och utsikt till snön uppe på bergstopparna. Så interiören blev modern och enkel, med ljusa textilier och inredning som balanserar det starka ljuset utomhus. Den största uppgiften hade jag med den moderna tillbyggnaden som i dag består av vårt spa, restaurangen och poolen, och som synkar perfekt med omgivningen. 

Men vad ska man göra i en alpregion om sommaren?

Allt det men brukar – och mer där till! Det är korrekt att folk vallfärdar till Alperna i vintermånaderna för att åka skidor, men snön försvinner inte bara för att det blir sommar. 15 kilometer härifrån är bergen så höga att snön vilar där året runt, och smyger sig runt i öde, orörda landskap. Men först och främst älskar de flesta att vara här på grund av luftens friskhet och den nästan berusande, rena atmosfären, helt fri från buller och föroreningar. När Italiens städer och stränder överbefolkas i sommarvärmen kan vi här uppe i bergen i stället erbjuda lugn, svala nätter och massor av annorlunda upplevelser: gå en lång vandringstur i Grand Paradiso naturparken eller besök Savoy-furstarnas jaktslott. I de små bergsamhälle älskar man musik, så i juli och augusti lever byarna upp av festivaler under öppen himmel. Sedan är september och oktober månad också härliga med skördetid och vackra färger i naturen. Dessutom är Valle d'Aosta en gränsregion på flera vis: bergen åtskiljer Sydeuropa från resten av kontinenten, och landskapet är fullt av arkitektoniska spår som räcker helt tillbaka till romartiden då man byggde fästningar för att beskydda imperiet.

Hur känner man att Valle d'Aosta är en del av Italien?

På gästfriheten och det glada humöret – jag brukar säga att varje italienare har en liten gnutta napolitanare i sig, oavsett var man bor i landet! Min far önskade ju att skapa ett hotell då han älskar att folk runt omkring sig. Även om Valle d'Aosta är Italiens minsta region och ligger mycket nära på Centraleuropa, finns det alltså tydliga drag som binder oss samman med resten av Italien. Ta också gastronomin, där vår respekt för de lokala råvaror och recept efterlevs i även de mest enkla rätter. Jag brukar kalla dalen för ett 'mini Toscana', fullt av vinbönder och pittoreska matställen. Därför väljer många gäster att tillbringa sin tid här på hotellet, då kan helt enkelt känner sig hemma, på ett smultronställe av gästfrihet: folk njuter av en massage, yoga, läser en bok ute i trädgården eller fördjupar sig i kreativt arbete. På grund av hotellets lilla storlek kan vi tillpassa oss gästernas individuella behov – om det så är en kurs i meditation, en vegan meny eller särskilda allergier, kan det ordnas. Det är gästfrihet på italienska.