In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Sformato di cavolfiore – italiensk blomkålsgratäng

Nu är det igen säsong för de goda blomkålshuvuden med deras fina vita buketter som står i fin kontrast till den ljusgröna fracken. Blomkål är en trevlig kål, som framför allt här på säsongen kan få det att vattnas i min mun. Jag har därför funnit detta recept på en italiensk gratäng med blomkål för at hylla den skandinaviska blomkålsäsongen.

Man har odlat och ätit blomkål här i väst sedan 1700-talet, men helt tillbaka i det gamla Grekland betraktade man blomkålen som helig, och romarna menade att den motverkade mättnad, så länge man åt den rå före en måltid. I Italien lever blomkålen också i ett talesätt som låter: ”I bambini nascono sotto i cavoli” – alltså barn föds under blomkålen. Så säger de italienska mormor/farmor till sina barnbarn. Och det är inte bara ett talesätt, då man tills för några årtionde sedan på landet i Italien serverade blomkålssoppa till nygifta för att gynna fertiliteten. Om blomkål så i verkligheten gör en skillnad för fertiliteten, är en fråga jag helst undviker och låter så oviss och odokumenterad. Mina egna barn blev inte till under kålen!

Tillagning: 45 min + 30 min. ugnstid
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 400 g blomkål
  • 3 ägg
  • 70 g smör
  • 30 g parmesanost
  • 300 ml mjölk
  • 30 g vetemjöl
  • Ett riv muskatnöt
  • Salt

Tillagningen

Gör blomkålen klar (ta bort de gröna bladen och skär av den nedersta delen). Sätt en gryta med vatten till att koka tillsammans med rikligt med salt. När vattnet kokar, tillför blomkålen, skuren i mindre bitar. Låt kålen koka i 5 minuter och häll av vattnet.

Smält 30 g smör i en gryta och vänd kålbitarna här i – de ska bara ha ca. 3 minuter. Häll en liten smula mjölk på och låt det småkoka i ytterligare 5 minuter vid mycket låg värme. Mixa kålen och häll sedan kålpurén tillbaka i grytan. Tillför mjöl i purén med en träsked och tillför nu även den sista mängden av kall mjölk. Låt alltihop koka långsamt upp under konstant omrörning. Det ska småkoka i ca. 6 minuter. Stäng för värmen och rör salt, muskatnöt och parmesanost i. Vispa i äggen i purén.

Smörj in 4 mindre eller en stor form och strö över mjöl (du kan också använda rasp för en mer ’grov’ ovansida). Häll purén i formen(arna) och baka den/dem vid 180 °C i en förvärmd ugn över vattenbad (vattnet ska stå halvägs upp till formen(arna) i ca. 30 minuter eller tills den är färdigbakad i mitten – kontrollera med en sticka.

Servera gratängen varm ev. med tillhörande béchamelsås (smält smör i en gryta, tillför lite mjöl (nog för att absorbera smöret) och vispa det ihop till en mjölboll. Låt bollen bara precis brännas vid av grytan, så mjölsmaken försvinner och häll sedan på mjölken tills den önskade konsistensen är uppnådd. Låt den koka upp, tillför lite mer mjölk, ifall den bliver för tjock och smaka av med lite salt och muskatnöt och purjolök.

Buon appetito!