In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Ravioli dolci con la ricotta al rum – söta ravioli med ricotta och rom

Detta är ett klassiskt italienskt dessert-recept som många av de italienska regionerna hävdar härstammar från just deras territorium. Således ses den i en sardisk version med russin med flytande honung eller i en extravagant version med chokladbitar i, som är en speciell karneval specialitet i och omkring regionen Lazio.

Sicilien blandar man, förutom choklad också socker och apelsinskal i fyllningen tillsammans med kanel och formar dem som halvmånar. Det vill säga, man skär ut några stora cirklar, placerar fyllningen på den ena halva och viker över den andra delen rakt över, som beskrivet nedan. Andra föredrar att ersätta kanel med kakaopulver och forma dem som vanliga ravioli – alltså kvadratiska. Endast fantasin sätter gränser till fyllning och utformning, jag föredrar dock denna variant:

Tillagning: ca. 35 min (30 min tillagning, 5 min koktid)
Antal personer: 4

Ingredienser

Till degen

  • 350 g mjöl
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 1½ -2 dl mjölk
  • 40 g socker
  • Salt

Till fyllning

  • 350 g ricotta
  • 180 g socker
  • 1 g  kanel
  • 1 citron
  • 4 cl god rum

     
  • Florsocker till garnering
  • Olja till stekning

Tillagning

Börja med degen. Blanda mjöl, 1 helt ägg och en extra äggula, 1 msk. smör, 1-2 tsk. socker, 1 tsk. salt och all den mjölk som ska till för att absorbera mjölet. När degen har en fin konsistens, som inte klistrar, rullas den ut – gärna på en pastamaskin över flera gånger så det blir fin och tunn. Sedan skär man ut delarna i full längd, förslagsvis 15 cm breda bitar. Man kan ju fritt variera bredden och storleken på dem.

Nu förbereds fyllningen. Vispa ricotta med socker, kanel, skalen av 1 citron (hacka det fint) och rum. Blanda det hela ordentligt. Ta en sked och sätt små kulor av fyllning på en rak linje på hälften av pastabitarna med ett mellanrum på ca. 10-12 cm, ifall ovan mått är följt. Lägg sedan den resterande halvdel ovanpå, så kanterna ligger parallellt. Skär ut varje raviolo eller använd ett glas för en rundare form, och pressa åt kanterna väl samt pricka ovansidan med en gaffel ifall du önskar en särskilt mönster. Jag upprepar mig själv: Endast fantasin sätter gränser.

Stek dem på en panna med kokande olja tills de blir gyllenbruna och låt dem droppa av på en bit hushållspapper. Strö till sist över lite florsocker och servera dem varma. Man kan ev. hälla över lite honung som man gör på Sardinien.

Buon appetito!