In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Piemonte eller Toscana?

Tycker du om vin, vackert landskap och sevärda städer? Och tänker du därmed att Toscana är det upplagda valet för din semester? Så har du rätt, men det finns även andra möjligheter än klassikern Toscana, som till fullo kan infria förväntningarna till den perfekta semestern där dessa kriterier ingår. Regionen Piemonte som ligger i det nordvästra hörnet av Italien betraktas av många som Toscanas lillebror, men kan på många område fint mäta sig med sin storebror.

Av Solveig Münchow, In-Italia

Piemonte
Piemonte – semester med tryffel, vin, gourmetmat och vackert landskap

Regionen Piemonte ligger i det nordvästra hörnet av Italien vid foten av Alperna. Faktiskt betyder Piemonte rent bokstavligt ”vid foten av berget”. Denna vackra, gröna region bjuder på lite av varje: skönt böljande vinlandskap i det berömda vindistriktet Langhe – Roero - Monferrato med de världsberömda vinerna Barolo, Barbaresco, Barbera och Asti, den mytomspunna vita tryffeln som varje år firas med en egen tryffelfestival i medeltidsstaden Alba samt regionhuvudstaden Torino som bjuder på ett hav av kultur och shopping.

Piemonte
Det korta avståndet till grannlandet Frankrike och grannregionen Liguriens riviera och fina stränder lägger upp till dagsutflykter med olika kulturella och svalkande upplevelser. Som om detta inte skulle vara nog så finner du i denna region också flera stämningsfulla vinbyar, en hög koncentration av Michelin-stjärniga restauranger i hela Italien och sist men inte minst räknar regionen också den vackra Ortasjön och hälften av den mer berömda Maggioresjön som frestar med panoramisk utsikt så långt ögat räcker och massor av frisk luft.

Gå på upptäcktsfärd i denna underbara region och hitta din egen pärla eller smultronställe. En sak är säker: du kommer få allt vad hjärtat kan begära av kulinariska og landskapliga upplevelser!

Toscana – semester med klassiska kulturstäder, vin, fina stränder och vackert landskap

Toscana har de flesta nog hört om. Denna region är för många begreppet av det vackra och pittoreska Italien med sina böljande vinmarker och olivlundar, karakteristiska cypressträd och enorma utbud av sevärdheter. Och Toscana representerar då också ofta Italien på vykort. Vindistriktet Chianti väcker nog igenkännande hos många och det klassiska vinet Brunello di Montalcino behöver för många heller inte närmare introduktion. Vackra och besöksvärdiga kultur och medeltidsstäder finns närmast i överflöd och regionhuvudstaden Florens med sin enorma kulturskatt är nog en av Italiens mest berömda storstäder.

Är du till badsemester kan du även få stillat badhungern då regionen erbjuder flera hundra kilometer kust med badorter som präglas av fina stränder. Dessutom hör den exotiska ön Elba med sina genuina städer, små fina stränder och vackra landskap samt eget vin under Toscana! Nej, det är inte utan grund som regionen hör till bland de mest populära i hela Italien!

Toscana
Ska du så välja det outforskade Piemontes saligheter eller klassiska Toscanas skönheter?

Du kan alltså få tillfredsställt dina önskemål om vin, god mat och vackra omgivningar i båda regionerna. Men vilken region ska du så välja? Vilket blir det utslagna elementet? Vill du tillbringa det mesta av din semester med att uppleva kulturstäder och kanske även tillgodose de yngsta familjemedlemmarnas behov för en tur till stranden är Toscana med sin långa kust och berömda medeltidsstäder som Florens, Lucca, San Gimignano, Siena och Volterra ju ganska upplagt.

Toscana
Vill du slappa i vackra omgivningar och njuta av god mat och vin, och kör du samtidigt i egen bil från Sverige så sparar du flera hundra kilometer genom att välja det mer nordligt placerade Piemonte. Piemonte är samtidigt knappt så ”överbefolkat” av turister, vilket betyder att man poå flera ställe i denna region kan få riktigt läckra semesterboende till ett billigare pris än i det mer kända Toscana. Ska du flyga till Italien finner du många direktförbindelser till Milano som ligger på överkomligt avstånd från Piemontes stora utbud. Även till Pisa finns det direktflyg ifall man hellre flyger till Toscana och sedan hyr bil.

Det kan vara svårt att välja mellan de två regionerna, och skönt nog bjuder året på flera möjligheter för en ”get-away” till underbara Italien, så du inte behöver välja bort den ena region framför den andra, utan närmare avgöra följden du kommer besöka dem!

Kontakta oss för ytterligare tips och idéer om dessa sköna regioner på 040 60 60 99 eller boka din drömsemester på www.in-italia.se