In-Italias nyhetsbrev

Vi rekommenderar

Månadens bostad: lägenheterna Artemura – Bo i hjärtat av Pistoia, en av Toscanas historiska pärlor!
Överväger du att resa till Italien under vinterhalvåret, och sätter värde på mysig stämning i en mindre stad, med ett härligt historiskt centrum med sevärdheter och med restauranger inom gångavstånd från lägenheten, är Artemura i Pistoia ett givet val att rekommendera. Här bor du i fina, fascinerande omgivningar, med kort köravstånd till regionens större städer och turistmål såsom Florens (35 km), Lucca (42 km) och Pisa (67 km), som nås lätt, både med bil och tåg. Har man en gång besökt Pistoia har man svårt att förstå att inte fler känner till staden. Dess historiska centrum är otroligt fint och trevligt, och här kan man spendera hela dagar med att bara promenera omkring i mysiga gränder och beundra monument och byggnader från diverse historiska epoker. Men stadens lite förbisedda status är självfallet en bidragande faktor till att man trivs så bra här. Här behöver man nämligen inte trängas med horder av turister, nej, här kan man njuta av staden i lugn och ro.

Sevärdheter finns det som sagt tillräckligt av här. Stadens finaste och mest fascinerande torg, är Piazza del Duomo. Platsens skönhet kan inte beskrivas, den ska upplevas. Men mycket av dess skönhet ligger i att man på en och samma plats hittar stadens tre makt-organ samlade; den kommunala administrationen (Rådhuset, Palazzo del Comune, år 1294-1350), den dömmande makten (Domstolen, Palazzo Pretorio, år 1367-1389) och den religiösa makten (Domkyrkan San Zeno, år 923).

Det är heller ingen brist på caféer och mysiga restauranger här. Bland restaurangerna vill vi bland annat rekommendera Osteria La Botte Gaia på Viale Europa. Här äter man verkligen bra, gott tillagade traditionella toskanska rätter till ett rinligt pris, serverarat i mycket trevlig och informell miljö. Servicen är vänlig och effektiv, och vinlistan imponerande. En annan utmärkt restaurang är Taverna Lupululá på Vicolo de´Bacchettoni. Även här äter man riktigt gott, men man ska vara uppmärksam på att restaurangen vänder sig till en yngre, ”chic” publik. Maten här är exprimenterande och nyskapande, och kvaliteten är hög. Också här hittar man en fin vinlista.

Artemura är en perfekt utgångspunkt för en vistelse i Pistoia. Det ligger i en fin byggnad från 1700-talet, och har all den komfort och stämning, man kan önska sig. Lägenheterna är verkligen något speciellt – trots deras moderna layout, har arkitekten verkligen valt en stil som faller de flesta i smaken. Man har här lyckats bibehålla den autentiska, toskanska atmosfären och samtidigt blanda upp den med exotiska möbler med etniska former och färger. Vi vill varmt rekommendera detta boende, framförallt till par, som värdesätter den speciella och romatiska stämningen man hittar här, men familjer är (så klart!) också välkomna.

Se mer om
Pistoia
Artemura lägenheter