In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Panpepato – små Julkakor från Umbrien

Denna månad ska julen firas och man kan lika bra komma igång med att baka dofterna in i köket och resten av sin bostad. Detta recept säkrar juldofter och stämning för hela familjen – även flera dagar efter, att kakorna kommit ut från ugnen.

Jag tar er denna månad med till den centrala, gröna regionen Umbrien där dessa traditionella små Julkakor ursprungligen kommer från. Två av ingredienserna i kakorna är mycket använda i Umbrien, nämligen chokladen från universitets- och chokladstaden Perugia samt den torkade frukten. Men finner även Panpepato på de romerska julborden då man här tagit receptet till sig, som om det kom från regionen Lazio. Det är kanske heller inte så konstigt att kakorna skapar julstämning runt omkring i Italien, för även om de är ganska kostsamma att köpa och göra, pga. de många dyrbara ingredienser, så är de både doftmässigt och smakmässigt mycket juliga.

Tillagning                         : 35 min
Antal personer                 : 4

Ingredienser

  • 50 g sultanrussin
  • 50 g hasselnötter, rostade
  • 50 g mandlar, skalade
  • 50 g kanderad frukt
  • 50 g valnötter
  • Lite salt och peppar
  • Muskatnöt eller kanel allt efter smak och behag
  • 50 g mörk choklad, smält över vattenbad
  • 400 g flytande honung
  • 220 g vetemjöl

Tillagning

Hacka russin, hasselnötter, mandlar, kanderad frukt och valnötterna grovt. Det kan eventuellt göras i en mixer. Blanda sedan i lite salt, peppar och riven muskatnöt samt tillför den smälta chokladen och 300 g flytande honung. Häll till sist i mjölet så degen blir behaglig och hård att hantera. Man kan med fördel låta degen vila en stund eller över natten, men det är inte ett måste. Man kan också välja att forma dem och låta dem vila efteråt.

Forma sedan kakorna – det kan vara som vanliga småkakor eller som sandwich-formade kakor, som man sedan skär i skivor, eller som konkreta kantiga konfektbitar.

Pensla varje bit med honung och baka kakorna i en uppvärmd ugn till 190° i ca. 15 minuter – alternativ så ge dem 1 timme till 100°. De är färdiga när de har fått färg och har blivit hårda.

Man kan eventuellt strö lite florsocker över kakorna när de svalnat för att ge dem ett snöaktigt utseende.

Kakorna är riktigt goda dagen efter de är nybakade – men alltså även där efter, då de uppnår en god konsistens och kompakt smak.

Drick dessertvin till

Servera gärna småkakorna med ett gott glas passito. Exempelvis den gula umbriska utgåvan Muffato della Sala, som produceras bland annat hos vinhuset Antinori.

Buon appetito!