In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Rom på två vis – Trastevere eller Prati?

Var ska man bo i Rom? Denna fråga ställer de flesta sig, när de ska planera: Hur använder man på bästa vis sina dyrbara dagar i den eviga staden? Oavsett om det är för första, andra eller sjunde gången i staden. De flesta vill nog helst vakna upp med utsikt till Pantheon, två minuters promenad till Tibern, en busshållplats utanför dörren som går till Colosseum och en trevlig och billig familjedriven restaurang runt hörnet. Men få klarar det, och i stort sett varje kvarter i Rom har sin egen charm, oavsett hur olika de än må vara.

Av Michael Kræmmer, In-Italia

Det är av naturliga själ ofta ekonomin som avgör om man kan bo lite avsides i närheten av stationen, eller man väljer en taklägenhet nära Piazza Navona. Men där ut över är valet också en fråga om vilken slags aptit man har på Rom.

Tradition och romantik i Trastevere

Ett upplagt ställe att bo på är i stadsdelen Trastevere. Då det mesta av Rom under åren runt 1900 och under Mussolini blev utsatt för omfattande omläggning och förnyande fick Trastevere lov att vara i fred och framstår idag som Roms äldsta stadsdel. Här går man runt i smala och ringlande medeltida gator. Man går lätt vilse efter ha rundat två hörn, men hittar snabbt rätt igen. Söndag kan man gå på den stora marknaden vid Porta Portese medan man andra dagar kan utan större ansträngning når sevärdheter som Piazza Navona, Circus Maximus, Forum Romanum eller kan man gå upp till Gianicolo-höjden och njuta av den fantastiska utsikten över Roms historiska centrum. Trastevere är också den plats man gärna äter på i Rom. Stadsdelen är full av restauranger för varje smak – men den genuina och lokala atmosfären vilar över dem alla. Priserna är betydligt bättre (lägre) än runt de mer kända sevärdheterna och de flesta lokalinvånare söker sig hit för att inta sin middag tillsammans med de förhållandevis få turisterna.

Vardag i Prati

I den andra ände av skalan finns det stadsdelar som t.ex. Prati, kvarteret strax norr om Vatikanen. Det är en ny stadsdel som byggdes efter Italiens samling 1870. Prati betyder ’ängar’, och för inte mer än hundra år sedan var stadsdelen ett grönt område där romarna tog på skogstur genom att korsa Tibern med båtar. Så kom stadsarkitekterna och anlade en stadsdel med små gator och gränder som korsar varandra i räta vinklar. Byggnaderna är typiskt på fem våningars bostadsblock. De påvefientliga stadsarkitekterna anlade dessutom stadsdelen på ett vis som gjorde att man ”slapp” se den närliggande Peterskyrkan. Istället domineras stadsdelen av det enorma och enligt många fula palatset Palazzo di Giustizia, vars arkitekt i sin tid begick självmord efter omfattande kritik av byggnaden.

Vad kan Prati då egentligen bjuda på? Massor. Först och främst är man bara ett stenkast från borgen Castel Sant’Angelo. Tycker man om butiker och shopping finns det en välsorterad handelsgata på Via Cola di Rienzo. Följer man Rienzo-vägen över Tibern, befinner man sig på fem minuter på Piazza del Popolo, Roms kanske mest kända torg. Från torget leder en trappa upp till Roms största park, Villa Borghese. Här kan man njuta av parkens atmosfär eller besöka ett av de femstjärniga museum. Eller ännu bättre: man kan från toppen av trappan gå den stämningsfulla utsiktsturen som leder till den välkända Spanska Trappan.

När man vänder tillbaka till Prati, trött efter dagens upplevelser så faller lugnet över en. I Prati finner man inte souvenirsäljare, knappt några turister bortsett från de hotellgäster som kommer till och från. Man kan välja något av de många utmärkta matställe där man äter tillsammans med kvartersbefolkningen. Eller gå en kvällstur ner till Tibern och t.ex. beundra den lilla nygotiska kyrkan, Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio. En vitglaserad bröllopstårta som trotsigt klämt sig in vid det enorma palatset.

Det ena eller det andra?

Ifall Colosseum och Forum Romanum är huvudmål för resan och ifall man önskar det sydländska och folkliga Rom serverat på ett fat bör man välja Trastevere. Kvarteret är dock inte helt oberört av turism, och chansen att t.ex. falla in på en restaurang som är fri från turister (med allt vad det innebär) är inte helt enkel. En stadsdel som Prati är på så vis stället för de som har lust till att leta efter små specialbutiker och att njuta av sin eftermiddagskaffe tillsammans med lokalbefolkningen. Samtidigt som man runt hörnet finner det som man kanske inte hann med under sitt första besök i Rom: Castel Sant’ Angelo, Augustus fredsmausoleum, Caravaggios målningar i Piazza del Popolos Santa Maria-kyrka mm.

Gör man bara ett besök i Trastevere en fredag kväll kan det verka turistigt och överbesökt. Går man genom Pratis en söndag förmiddag kan det verka sömnigt och dött. Men för båda stadsdelarna gäller att det är svårt att inte tycka om dem, när man först fått smak för dem.

Boka din egen lägenhet eller hotell med bäst läge i Rom på: www.in-italia.se/italien/lazio/rom
eller ring och få mer vägledning om Rom på 040 60 60 499.