In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Zuppa di ceci Baldovino-style – Kikärtssoppa

Soppor är ofta billiga och en lätt form för middagslösningar. I Italien representerar ofta soppor det ursprungliga köket med gamla traditioner. På italienska menyer finner man benämningar som ”zuppa”, ”minestra” och ”brodo” beroende på var i landet man befinner sig. Denna soppa är både traditionell och smakfull, och riktigt god en kall vinterdag då man inte riktigt tycks få upp värmen i kroppen.

Hemligheten bakom en god soppa är som det gör sig gällande för de flesta recept, goda råvaror. Goda, spröda grönsaker, där man är uppmärksam på att de inte kokas för länge, utan bevarar sin spänst. Lägg där till en riktigt god och helst hemlagad fond som ju trots allt är grundstommen i en soppa.

Mycket nöje.

Tillagning: ca. 2½ timme (inklusive uppkokningstid)
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 500 g kikärtor – lägg dem i blöt dagen innan eller använd de som går att köpa på burk
  • 60 g bacon, hackad i mindre bitar
  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlökar
  • 1 tsk. Hackad färsk persilja
  • 1-2 tsk. Hackad färsk basilika
  • 1-2 tsk. Torkad oregano
  • 60 g smör
  • 3 msk. olivolja
  • 300 g hackade tomater
  • 1 tsk. tomatpuré
  • 2,5 l grönsaksfond/buljong
  • 250 g korv, skivad i mindre bitar
  • 250 g kålsallad
  • 4-8 skivor av gott bröd
  • Salt och peppar
  • 80 g riven parmesan

Tillagning

Dag 1: Lägg kikärtorna i blöt över natten, med mindre du köpt dem på burk.

Dag 2: Blanda bacon, lök, vitlök, persilja, basilika och oregano, och fräs det hela i smör och olja i en stor gryta. Låt det bryna ett par minuter, tills det börjar att dofta ordentligt. Under tiden häller man från vattnet från kikärtorna. Skölj dem grundligt och häll dem sedan över i grytan tillsammans med de hackade tomaterna, tomatpuré och grönsaksfonden samt korven, salt och peppar. Låt det koka upp och lägg ett lock över och låt det hela stå på låg värme ca. 1½ timmes tid. Hacka kålsalladen i aptitliga bitar och tillför den i soppan. Låt nu det hela stå till låg värme i ytterligare 30 minuter.

Rosta brödskivorna.

Servera soppan med en skiva rostat bröd eller två, nedstuckna i sidan av varje soppskål, fördela lite parmesanost över soppan och kalla gästerna till bords; soppan smakar bäst rykande varm.

Buon appetito!