In-Italias nyhetsbrev

”Var ska vi bo?” – B&B La Terrazza dei Pelargoni i Ventimiglia, Ligurien

Här skulle jag kunna bo året runt, men jag vill föredra att bo här i de lite svalare månader, då jag rent faktiskt har lust att vistas inomhus … Här är så mysigt och atmosfären inbjuder till att vistas lika mycket inne som ute. Det är fokus på detaljerna på B&B La Terrazza dei Pelargoni i den gamla stadsdelen i Ventimiglia på gränsen mellan Ligurien och Provence i Frankrike.

Av Caroline Qvist Abel

Ankomsten och närområdet

Når man ankommer till stadsporten till det gamla centrum i Ventimiglia kan man gott tvivla om man får fortsätta i bil. Både då stadsborna uppför sig som om det vore otänkbart, det samma gör gatupatrulleringen, duvorna och barnen. Dessutom ser gatan väldigt smal ut med kullersten som markerar trottoar och gågata. Men det får man alltså gott, när det endast handlar om att lasta av sitt bagage. Därför är det viktigt att man innan sin ankomst har meddelat sin ankomsttid till ägaren så det finns något och tar emot på stället. B&B La Terrazza dei Pelargoni har nämligen ingen fast reception, och alternativet till att höra av sig innan blir att ligga och cirkulera mellan fotbollsspelande pojkar och gamla damer som står och samtalar mitt på gatan.

Och detta är inte sagt för att måla upp en negativ bild av lokalbefolkningen, men bara för att säga: Ring innan ni ankommer, precis som det står på er voucher. Gå sedan ut och möt lokalbefolkningen och förvirra bort er i de labyrintliknande gatorna, det är både spännande och kul att gå på upptäcktsfärd i den gamla stadsdelen. Mycket annat är här inte, bortsett från lokalbefolkningen, men de är också välkomnande och nyfikna. Så skynda dig och hitta en plats vid ett av de små lokala caféerna längre ner eller upp längs gatan och njut av tillvaron. Som extra info kan jag nämna att det inte finns så många butiker i kvarteret, men dock två till tre matställen strax utanför stadsporten högre upp, annars väntar Ventimiglia nere vid havet med ett hav av alternativ.

Detaljer, detaljer, detaljer

Trappan upp till B&B La Terrazze dei Pelargoni är brant och ojämn, eftersom vi är i en gammal fastighet, men det som väntar är värt resan med väskor och påsar under armen och axeln. Man säger att placeringen betyder allt, här är det detaljerna som är allt.
Detaljerna finns på La Terrazza dei Pelargoni i allt från ställets uppbyggnad över flera våningsplan, till inredningsdetaljer, till terrassernas växter, till rummen utseende och uttryck, choklad på kudden samt frukostens sammansättning och presentation.

Man kan märka hur ägaren och hans personal gå igång på detaljer, och det smittar av sig. Man får lust att betrakta det hela, stryka ett finger över baksidan av soffan och bara insupa stämningen. Det finns så mycket att uppleva inomhus att jag helst vill komma hit under något svalare årstider, för att bara sitta och njuta av hemmiljön, på rummet med lite italiensk tv eller i soffan i vardagsrummet och läsa en broschyr eller skriva ett vykort. Därför föredrar jag att komma hit under lågsäsongen.

Frukost och morgonstämning

Frukosten är ett kapitel för sig som helt går i linje med avsikten bakom inredning och detaljer på stället. Serveringspersonalen likaså, jag kände mig henförd en scen ur filmen (och boken) "Da Vinci-koden" då vi satt runt matbordet i det lilla köket och blev serverade frukost med klassisk musik i skenet av levande ljus - som man sällan ser i Italien. Maten var välsmakande,  men något annorlunda. Ägaren står varje dag och bakar kakor och andra godsaker till frukost och det innebär både klassiska kakor som sockerkaka och chokladkaka samt frukttårtor, vilket är mycket italienskt. Men denna morgon fick vi även en frukostförrätt som bestod av en pudding med lady fingers (de kakor som används för desserten Tiramisú). När sedan två småpratande eldsjälar går runt dig är det svårt att tacka nej den dessa spännande skapelser, även om jag inte vaknat med ett sötsug. Sedan fick vi bröd , kaffe och juice. Härlig start på dagen och jag såg genast fram till nästa dags överraskningar .

PRISEXEMPEL

Bo här två personer i dubbelrum med frukost för 890 kr. per natt i perioden april till oktober. Priset är ännu mindre i perioden oktober till april – och i oktober finns det fortfarande fina chanser till fint väder då man kan sitta på terrassen och njuta av utsikten.

Läs mer om B&B La Terrazza dei Pelargoni i Ventimiglia (Ligurien)