In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Timm Vladimirs Risotto med svamp

I juli månad presenterade jag ett recept från en tidigare komiker, Masterchef-vinnaren i Danmark, Timm Vladimirs Køkken. Nu får ni åter ett recept från den populäre herren som jag var i köket med i maj månad i år. Denna gången en lite mer höstinspirerad rätt, nämligen den norditalienska nationalrätten risotto.

Risotton härstammar ursprungligen från Veneto-regionen – vilket också tydligt ses, ifall man besöker Venedig, där det finns hundravis av varianter. Utgångspunkten är alltid den grundläggande risotto bianco (alltså utan smakvarianter tillsatt), som man sedan utvecklar med de smaker och ingredienser man önskar. Då det officiellt är höst nu i oktober månad får ni Timms risotto-recept med varianten svamp.

Tillagning: ca. 20-25 min
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 400 gram Arborio-ris
  • 1 stor lök, finhackad
  • 2 Portobelleo-svampar, skurna i skivor eller stora tärningar
  • 1 handfull torkade svampar (ex. Karl Johan), blandade
  • 1-2 glas vitt vin
  • 1½ liter kycklingfond (köp en god fond-pasta eller fond-pulver och blanda upp med kokande vatten)
  • 1 stor handfull riven parmesanost
  • Smör och olivolja till stekning och avsmakning
  • Salt och peppar
  • Ev. vitlök

Dessutom till gremolata:

  • Rivet skal från 1 ekologisk citron
  • En handfull persilja

Tillagning

Stek de färska svamparna till medelvärme tills de fått lagom färg. Salta och peppra efter behag. Låt dem torka på en bit hushållspapper. Man kan absolut tillföra lite vitlök om man önskar.
Stek lök i olivolja till medelvärme tills de blir genomskinliga och klara att se på. Tillsätt ris och rör om under en minut. Tillsätt de blandade torkade svamparna och rör ytterligare en minut. Häll på vin och låt det långsamt koka in. Nu tillsätter du 2-3 dl fond, låter det koka in under omrörning och på detta vis fortsätter du med att tillsätta fonden tills riset är nästan är färdigt. De ska fortfarande ha lite karaktär och inte vara överkokta eller helt torr.

När riset är som du önskar tillför man parmesanosten och när den smält ner kan du ev tillföra några klumpar smör för extra smak. Vänd svamparna i risotton. Smaka av med salt och peppar eller mer parmesan. Låt den vila i grytan i ca. en minut utan värme.

Gör nu din gremolata:
Hacka citronskalen och persilja fint, och använd som garnering på risotton strax innan serveringen.

Timm serverar sin risotto med svamp med en handfull gremolata och ett gott glas vin till. 

Buon appetito!