In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Kom ihåg att förbeställa din biljett till Vatikan- musset i ROM

Man skulle tro, att alla skulle vara intresserade av att hoppa över långa köer och använda sin dyra betalada semestertid på att se och uppleva ett av Roms underverk, nämligen Vatikan-museet, som bl.a. rymmer det sixtinska kapellet av Michelangelo. Ändå bevisar de långa köerna utanför att få är medvetna om att man kan förbeställa biljetter och då kunna hoppa över flera timmar av köande, bara genom att planera sitt besök före resan. Vi guidar dig genom proceduren.

Av kommunikations- och resekonsult Caroline Qvist Abel, In-Italia

Om du ska besöka Rom, och har planerat att besöka Peterskyrkan och Vatikan- musset, som bl.a. rymmer den världsberömde och högt värderade konstnären Michelangelos takmålningar i det sixtinska kapellet, så kan vi rekommendera att planera exakt vilken dag och vilken tid, du ska dit. Varför? För att det kommer rädda dig från flera timmars lång kötid, där du ständigt kommer bli störd av folk, som erbjuder inofficiella guidade turer och inträdesbiljetter.

Inför resan

Allt du behöver göra hemifrån är att följa denna länk:

http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceLivelloVisita=9&step=1 som du finner på vår hemsida här: http://www.in-italia.se/kss_4_1.asp

Här guidas du genom de olika stegen fram till förhandsbokning, där det bland annat inkluderar, att man väljer månad för sitt besök (man kan beställa ett par månader fram i tiden) och antal besökare. Därefter väljer man datum och klockslag utifrån de möjliga. Slutligen väljer man billjet typ (barn eller vuxen). Förbeställningen kostar en mindre summa, som på alla sätt övervägs av den korta väntetiden utanför museet. Det hela mynnar ut i, att det skickas en voucher till dig, som ska skrivas ut och tas med på resan.

Dagen för museum besöket

När du anländer till Vatikanstaten, går du rakt fram till entré byggnaden för museet, som ligger höger om Peterskyrkan. Du kan lugnt ignorera alla de erbjudanden du får på gatan om att köpa biljetter eller guidade turer, då du har din biljett i handen. Framme vid byggnaden följer du den lilla kö (eller ingen kö), som är för besökare med biljett. En vakt scannar din biljett, innan du kan gå in i byggnaden. Innanför ska man igenom en säkerhetscheck, som påminner om de på flygplatser, dock mindre krävande. Därefter går man upp en våning, där man åter visar sin utskrift och tillhandahålls (mot betalnig) den riktiga inträdesbiljetten. Du är nu innanför i värmen – långt före alla de andra besökarna, som inte var så förutseende som du.

Vatikan- museet erbjuder olika guidade turer runt i museet, om du önskar det.

Praktiska upplysningar

Inne i museet finner du toaletter, café, restaurang med självservering och en enkel pizzeria på samma våning som cafeterian, många souvenirbutiker samt Vatikanens egna postkontor. På många ställen får man gärna fotografera och på de ställen det är förbjudet framgår det tydligt. Och kom ihåg passande klädsel, då bara skuldror och knän avvisas vid ingången! Detta betyder att du ska ha en långärmad tröja och långa byxor/kjol eller långa shorts/nederdel på. Men eftersom det på många ställen där inne är ganska kyligt så är det mest bekvämt att ha kläder på sig.

Peterskyrkan – praktiska upplysningar

När du ändå är vid Vatikan- museet, kan du lika gärna besöka Peterskyrkan och se den med. Framför allt, för att den absolut är värd ett besök. Rik på detaljer är den helt enkelt obeskrivlig och helt enastående.

Det är av säkerhetsskäl även här en check-in procedur för att besöka kyrkan, liknande den man går igenom vid Vatikan- museet. I gengäld är dock inträdet gratis. Men det betyder att man måste stå i kö för att komma in i kyrkan och till torget. Så följ folkströmmen in mellan pelarna så finner du förmodligen den rätta ingången för dagen. Det verkar vara ett flyttbart system, som innebär att ingången flyttas och inte alltid är på samma ställe. Även här måste man komma ihåg passande klädsel. Bara skuldror och knän avvisas vid ingången. Det betyder, att du ska bära långärmad tröja och långbyxor/kjol eller långa shorts/nederdel på. Men eftersom det på många ställen där inne är ganska kyligt så är det mest bekvämt att ha kläder på sig.

Från torget är det mot betalning tillgång till kupolen och kyrkans tak, vilket ger en magnifik utsikt över Rom.

Där inne, får du gärna fotografera – på de flesta ställen. Och på de ställen det är förbjudet framgår det tydligt.

Påvlig toalett och Vatikanens egna postkontor

Det finns ett postkontor och toalett till höger om kyrkan på väg ut från torget i den låga byggnaden till höger – när du har kyrkan i ryggen. Det är dock smart att tänka på innan man går in i kyrkan, då kön till toaletterna kan vara ganska långa och som sagt ligger de vid utgången från kyrkan. Slutligen kan ett besök inne i kyrkan dra ut på tiden eftersom det finns mycket att titta på.

Trevligt nöje!