In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Pratisk förstahjälpen kit till Italienresan

Sommaren är nu äntligen här och semestern till Italien närmar sig. Medans ni gör er reseklara i glädjefull förväntan så är det kanske inte omkring möjliga olyckor eller sjukdom under resan det man tänker på. Men olyckan kan ju vara framme, så vi har gjort i ordning en liten vägledning till, var och när du ska kontakta om du behöver läkarvård under semestern. Skriv eventuellt ut den och ta med på resan!

Av Johanne Nordkild Poulsen, In-Italia

Innan avresa

Enligt gällande EU-regler, ska ni komma ihåg att ta med ert europeiska sjukförsäkringskort (Kortet är gratis och finns att beställa på försäkringskassans hemsida forsakringskassan.se) under resan. Sjukförsäkringskortet täcker nämligen kostnaderna för sjukvård och receptbelagd medicin samt läkarordinerad vistelse och behandling på sjukhus. Sjukförsäkringskortet täcker inte hemresan, om man pågrund av sjukdom tvingas avbryta din semester. Då behövs en privat reseförsäkring.

Under resan

Läkarhjälp under kontorstid på vardagar: Skulle ni behöva läkarhjälp under kontorstid en vardag, ska ni vända er till en läkare som är knuten till den offentliga sjukvården (Azienda Unità Sanitaria Locale – ofta förkortat till ASL eller AUSL). Om ni vänder er till våra lokala samarbetspartners (t.ex. i receptionen på hotellet) i Italien, kan säkert de hjälpa er att hitta den närmsta och mest relevanta läkaren. Om ni inte skulle få den hjälp ni behöver från våra samarbetspartners, är ni naturligtvis välkomna att kontakta oss (info@in-italia.se eller 040 60 60 499), så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa, kom ihåg att ta med ert sjukförsäkringskort och pass till läkarbesöket. Den behandling ni får av läkaren motsvarar den behandling en italienare får, vilket betyder, att om det för italienarna tas ut en behandligs avgift (vilket sällan är fallet) så görs det även det för er. Ni kan via SOS international, söka ersättning för eventuell utgift, när ni kommit hem igen. Kom ihåg att spara kvitton och eventuella läkemedelsrecept mm.

Läkarhjälp på kvällen efter kl. 20 samt på helger och helgdagar: På kvällar och under helger/helgdagar ska ni kontakta den lokala jourläkaren (Guardia medica). Kom ihåg att ta med ert sjukförsäkringskort och pass vid läkarbesöket. Ni kommer oftast få betala en mindre avgift för akut medicinsk service. Denna avgift är inte återbetalningsbar. I områden med många turister finns det oftast en turistjourläkare (Guardia medica turistica). Våra lokala samarbetspartners kan hjälpa till att ordna kontakt med akutjourläkare. Ni är även naturligtvis välkomna att kontakta oss. Turistjourläkaren kräver utöver avgift en behandlingsavgift. Ni kan, via SOS International, söka ersättning för eventuell behandlingsavgift, när ni kommer hem igen. Kom ihåg att spara kvitton och eventuella läkemedelsrecept mm.

Akut läkarbehov: som här hemma, har man även i Italien en akutnummer, där vårdpersonal tar emot samtal och bedömer vilken behandling som behövs för den uppgivna situationen. Numret är 118. Man kan även alltid vända sig till akutmottagningen (Pronto soccorso) vid akut behov av läkarhjälp. En sådan finns i stort sett på alla sjukhus. Här handskas man vanligtvis med brutna ben, eller småbarn med hög feber. 

Så finns det inte så mycket mer att tillägga: Ha en riktigt bra semester och ta hand om er själva och varandra!