Kundservice

Praktiska upplysningar

Lokaltransport

 

Egen bil / Bilsemester

Lite nyttig information, om du spenderar semestern i Italien i en hyrbil eller kör själv:

Bensinstationerna i italien har ofta stängt en dag i vecka, och den dagen varierar från ställe till ställe, men överallt finns det dygnsöppna självbetjäningsstationer (och de blir fler och fler).

För att minska risken för inbrott, bör du inte fresta svaga själar, genom att lämna värdesaker i bilen. Så kom ihåg att tömma bilen själv när du lämnar den. Med andra ord: gör precis som du skulle göra här hemma.

Elbilar

Elbilar är fortfarande sällsynta i hela Italien. Det finns dock laddningsstationer på flera platser i landet, ju längre norrut desto fler. Kom ihåg egna kablar så att du kan ladda bilen på de platser där det inte finns laddningsstationer.

Vi hänvisar till Vattenfalls hemsida.

Lagpliktig säkerhetsutrustning

Läs mer på motormännens hemsida

Buss och tåg

Offentlig transport i Italien är något av en djungel, för visst finns ett nationellt järnvägsbolag, men när vi talar om bussdriften, så opererar hundratals olika bolag över hela landet, och det finns ingen samlad översikt över dem. Men tågdriften är som sagt centraliserad, och den italienska järnvägen har en strålande hemsida: http://www.trenitalia.com/tcom-en. Här hittar du upplysningr om tidtabeller och priser, men observera att den bara är uppdaterad cirka 3 månader fram i tiden. 

Sedan några år tillbaka, finns det ytterligare ett tågbolag som opererar nationellt i Italien, nämligen italotreno. På deras hemsida, http://www.italotreno.it/en, hittar du också information om tidtabeller och priser - ofta något billigare än det statliga järnvägsnätet.

Ska jag köpa biljett lång tid i förväg?

Om du endast ska åka ett kortare stycke med lokaltåget behöver du inte boka biljett, men om du vill nyttja de bekväma snabbtågen (som t.ex. tar dig mellan Rom och Milano på mindre än 3 timmar), så är det en bra idé att beställa i god tid. Deras biljetter säljs nämligen efter samma princip som flygbiljetter: de första är mycket billiga, nästa något dyrare osv. Det kan således vara väldigt stor prisskillnad på två biljetter för samma sträcka, om du har köps tre månader i förväg eller dagen innan. Men du ska också vara beredd på, att dessa biljetter endast gäller en specifik avgång. Kommer du för sent eller missar tåget av en anledning, så har biljetten förverkad.

Om du reser med tåg i Italien, ska du komma ihåg att stämpla biljetterna i maskinerna på stationen, innan du stiger på tåget. Det är dyrt att resa med ostämplad biljett. Om du reser med buss, köper du nästan alltid biljetten innan du går på bussen. Du köper dem antingen i en biljettkiosk, kaffebar, i automater eller på platser med den blå skylten "Tabacchi".

På vissa platser i Italien, är den offentliga transporten mer relevant (och komplicerad) än på andra. Vi har samlat några råd baserat på våra erfaranheter här:

Färjor

Italien är omgivet av hav, och består av åtskilliga hamnstäder och öar. Det finns därför otaliga färjeförbindelser, allt från långtidsseglatser från Napoli till Palermo; till förbindelser till öarna i de norditalienska sjöarna, vilka endast tar några minuter. Om du ska till populära resmål som Elba eller Sardinien, med bil på en lördag under högsäsongen, bör du boka plats i förväg. På de kortare turerna, som t.ex. från fastlandet till Messina, krävs inga reservationer. Du kan hitta mer information om färjerutter i hela Italien här.

Taxi

Taxipriserna i Italien är någorlunda de samma som i Sverige. En tumregel är att det kostar 5 Euro i grundpris, och sedan 1 Euro per minut, men självfallet förekommer det olika tillägg för nattkörning, bagage osv. Taxi i Italien har nästan aldrig några barnstolar, för även om de är obligatoriska vid privat körning, finns det inget krav vid taxikörsel.

Transfer

In-Italia erbjuder ingen transfer. Du kan enkelt själv hitta många bolag, från små lokala till stora internationella, vid en enkel sökning på nätet, och där jämföra priser. En enkel lösning, som klarar nästan vilken tur som helst är Suntransfers: www.suntransfers.com.

Körvanor

Det är en utbredd fördom, att trafiken i Italien är mer hektisk och hänsynslös än här hemma. Det är inte helt sant. Faktum är, att italienarna har en annan inställning till hur man ska bete sig i trafiken, än vad vi har här hemma: där vi tänker rätt och lagligt, utgår italienarna ifrån vad som är praktiskt och möjligt. Det betyder en mycket större flexibilitet i trafiken, men det betyder också att man ska vara mycket uppmärksam på ens medtrafikanters rörelser. Allt detta gäller primärt trafiken i städerna. När det kommer till trafiken på motorvägar och landsvägar, finns det ingen nämnvärd skillnad på uppförandet söder och norr om Alperna.

Miljözoner

I Italien har många städer infört restriktioner och inkörsförbud i de historiska stadskärnorna. Detta har man gjort för att minska miljöbelastningen i tätt bebodda och historiska områden, samt för att skapa bättre förhållande för fotgängare.

Restriktionerna innebär, att endast lokalinvånare, taxi och folk med särskild tillåtelse får färdas i zonerna i bil. Skylten som markerar detta är vit med texten "Zona Traffico Limitata - ZTL" och en röd cirkel. Inkörsförbudet är uppsatt vid zonens början, och vi stadens infartsväg, där avståndet till zonen är angiven. Förbudet är som regel tidsbestämt, men varierar från stad till stad, från kvarter till kvarter. Undvik att köra in i miljözonerna, då du kan riskera att kameror fotograferar din nummerskylt, varpå polisen skickar dig en bot till din hemadress. Låt dig inte luras av att många bilar kör obehindrat in i zonen, då detta kan vara lokala invånare som har tillåtelse. Många gånger kan du köra till hotell och semesterbostäder som ligger inom miljözonen, när du har bekräftat en beställning - du ska bara upplysa receptionen om din nummerskylt, så att de kan registrera den hos det lokala trafikverket.

Parkering i det offentliga rummet

Parkeringsbiljetter köper du antingen i P-automater, precis som de vi känner till hemifrån, eller hos närmaste Tabacchi (kiosk). Blå parkeringslinjer markerar att det handlar om en betalplats, vita linjer signalerar att du kan parkera gratis, medan gula indikerar att det är förbjudet att parkera här. Kontrollera dock alltid vad skyltarna upplyser om. Var uppmärksam på, att det på nästan alla gator och vägar, finns en tidspunkt i veckan, då parkering är förbjudet - nämligen då vägen ska rengöras. Vi rekommenderar alltid alla, som ska till storstäderna i Italien, att parkera utanför staden och ta offentlig transport in till centrum. Det är dessutom olagligt att köra in i centrum i många städer (läs om Miljözoner ovan).

Vägar och trafik

Har du valt en semesterbostad ute på landet, ska du inte bli överraskad, om den sista biten av vägen fram till din semesterbostad inte är asfalterad eller är ojämn. Detta är framförallt tydligt i början av året, när vintern har varit hård och eroderat grusvägarna; under våren repareras dem, men i övergångsperioden kan det vara mycket problematiskt för bilister, som endast är vana vid asfaltvägar. Sänk hastigheten, kör efter förhållandena, och ta inte sportbilen med låg markhöjd med. Den sista delen av ankomstvägen är möjligen inte upplyst, så vi understryker försiktig körsel, och rekommenderar att du ankommer till din bostad innan solen går ner, så vida det är möjligt. Vi rekommenderar alla att ta med en GPS (eller en detaljerad karta), då vår karta endast ger lokala vägbeskrivningar. Var uppmärksam på att GPS:en också kan ha fel, framförallt i Italien där många småvägar ännu inte är kartlagda ordentligt, och där den korrekta adressen inte alltid stämmer överens med ett vägnamn och nummer, utan bara med ställets namn.