Kundservice

Praktiska upplysningar

Villa

 

De allra flesta självständiga villorna ligger på landet. Många av dessa hus har egen pool. Om ni är en stor familk, eller en stor sammasatt grupp vänner, så är dessa hur det perfekta valet, och med ett ganska fördelaktigt dagspris per person. Husen är som regel välhållna. Fördelen vid denna bostadsform, är att du är herre i ditt eget hus, och inte delar faciliteter med andra semestergäster. Det innebär också, att du ska göra allt det praktiska själv under vistelsen. Naturligtvis kan du kontakta ägaren, nyckelansvarig eller oss på In-Italia, om det skulle uppstå problem.

Även när du bor i en egen villa, kan det finnas grannar, som du ska ta allmän hänsyn till. På många ställen, kan du uppleva att ägaren kommer förbi under vistelsen för att ta hand om egendomen, t.ex. för att vattna blommor eller rensa poolen. De kan ofta också ge dig tips om området.

 

Att bo på landet

Om du väljer att bo på i en självständig villa, så kan den naturliga ljudkulissen bestå av lantbruksproduktion, hundskall och djurhållning. Kort sagt, livet på landet kan också bjuda på flugor, mygg, bin, myror, och kanske lite lantliga dofter...

Om du väljer att bo på landet, ska du vara beredd på att den sista biten fram till semesterbostaden inte är asfalterad. Detta betyder att du måste dra ner på hastigheten, och inte köra ner i den lägsta sportbilen. Denna väg är inte heller alltid upplyst, så vi råder er till att köra försiktift, och rekommenderar att anlända - om möjligt - innan solen går ner.

Det är bara i vissa få fall möjligt att anlända med offentlig transport. På vår hemsida kan du välja "Kan nås med offentlig transport" som sökkriterium, om du önskar att resa utan bil. Under vistelsen kommer du dock ofta ha behov av att köra och köpa matvaror, och kanske vill du utforska området. Därför rekommenderar vi dig att alltid ha en bil, om du ska spendera semestern i en egen villa på landet.

 

Ankomst och avresa

Som huvudregel är det inte möjligt att checka in innan den ankomsttid som står angiven på bekräftelsen, då tidspunkten att fastlagt utifrån när villan förväntas vara städad och klar. 

Om du inte har möjlighet att komma inom tidpunkten för check-in, så kontakta stället direkt på det telefonnummer som framgår av dina resedokument. Inser du att du är försenad först när du är resande, ombeds du ändå att ringa direkt till semesterstället. Om du inte dycker upp inom angiven check-in, eller inte redan har anmält sen ankomst till stället, är du inte garanterad åtkomst till villan.

Det kan inte garanteras att ankomst efter angiven tidpunkt för check-in kan ske, och du bör därför beräkna gott om tid för att nå fram till ditt semesterställe, och räkna med att det ofta är långa bilköer genom Europa under sommarsäsongen, om du kör själv. När du lämnar din semesterbostad, ska det ske innan den tidpunkt som är angiven som check-ut på ditt bokningsbevis. 

 

Inredning och inventarier

I en italiensk villa på landet, kan du förvänta dig att hitta den mest basala utrustningen i köket, som t.ex. servis till det antal personer som bor i lägenheten, grytor och pannor, och generell köksutrustning. Det finns inte nödvändigtvis riktiga vinglas i villorna. I Italien använder man ofta vanliga vardagsglas/vattenglas till vinet, och inte ett dedikerat vinglas. Det finns oftast inte basvaror (som salt, peppar, olja, socker, toapapper, diskmedel och liknande) och särskilda köksredskap (som äggskivare och professionella knivar) - så dessa saker bör du ta med eller köpa på plats om det är viktigt för dig. Det är inte heller alltid det finns diskmarkin eller diskborste i lägenheterna, men möjligen en tvättsvamp. Det samma gäller disktrasor och diskhanddukar. Köket består oftast normalt av två eller fyra kokplattor och kylskåp.

Du bör inte förvänta dig att det alltid finns ugn, vattenkokare, svensk kaffemaskin eller liknande utrustning. Villorna är normalt utrustade med en traditionell italiensk mokkabryggare, som fungerar enligt annan princip. Tar du med din kaffekokare, bör du också komma ihåg kaffefilter och kaffe, då kaffet är rostat annorlunda i Italien. Det finns normalt sätt ingen dammsugare i villorna, istället använder man en kvast och trasa för att rengöra golven.

Om det vid ankomst inte finns rätt antal bestick, glas, stolar m.m. ombeds du att med det samma vända dig till platsen där du fick dina nycklar, så att uthyraren kan rätta till det som saknas.

I många av de gamla husen på landet hittar du en öppen spis, som oftast endast fungerar som utsmyckning och därför inte kan nyttjas. Italienarna bor normalt sätt i mörka hus och lägenheter, bland annat för att man lättare kan hålla temperaturen nere på sommaren, och tvärtom på vintern. Italienska hus och lägenheter är nämligen långt ifrån så bra isolerade som de är i Skandinavien, om de överhuvudtaget ens är isolerade, så därför ska du vara beredd på att det som regel också är mer lyhört. I Italien finns fasta regler gällane uppvärmning av husen, och konkreta datum för när element och dylikt går på/stängs av bestäms av de lokala myndigheterna då vintern ju ser olika ut om du befinner dig i Sydtyrolen eller på Sicilien.

 

Sängkläder och handkläder

Se under punkten "Rabatter och tillägg" på det semesterställe du ska bo på, på www.in-italia.se, om dessa är inkluderade i priset, om de ska/kan beställas, eller om du själv ska ta med. Om sängkläder och handdukar ska förutbeställas, bör de beställa dessa i samband med din bokning av villan. Om du beställer en vistelse som varar längre än en vecka, kommer det som regel ske ett (obligatoriskt) byte av sänglinnen på lördagen, eller mitt i din vistelse. 

 

Sängar

Du hittar som huvdregel alltid huvudkuddar och lakan till övernattningen. Täcken, så som vi känner till dem i Skandinavien, finns oftast endast i norra Italien. Sängarnas kvalitet och hårdhet varierar - och hur man sover bäst är dessutom mycket individuellt. Bäddsoffor och extrasängar kan ofta vara av lägre standard än vanliga sängar (och passar bäst till barn som väger mindre).

 

Avgifter och tillägg

Under varje bostad på www.in-italia.se, under punkten "Rabatter och tillägg", kan du se priserna på frivilliga tillval och eventuella obligatoriska avgifter, som ska betalas nere på plats. Till exempel sängkläder, handdukar, slutstädning och turistskatt m.m.

 

>>> Tillbaka till översikten med FAQ om bostadsformer