Kundservice

Praktiska upplysningar

Semesterlägenhet

 

Vi har lägenheter i alla möjliga storlekar, i hela Italien. Vi definierar en lägenhet som en semesterlägenhet med köksfaciliteter - och det kan antingen vara ett lägenhetskomplex, residens eller privatägda lägenheter (d.v.s. i det sistnämnda fallet, utan tillhörande gemensamma faciliteter på egendomen). En semesterlägenhet är ett bra alternativ till ett hotellrum, dels för att det oftast är billigare, dels för att du har möjlighet att själv laga mat. Och den dagliga städningen står du för själv.

Om det handlar om ett lägenhetskomplex/residens, kommer de normalt sätt ligga vid havet eller vid sjöarna. De skiljer sig från traditionella semestercenter genom att det är färre lägenheter, och som regel ingen underhållning eller aktiviteter på stället.

De privatägda lägenhetern ligger i vissa fall samlade två eller tre stycken i samma byggnad, men normalt sätt är det endast en lägenhet på varje ställe. Som i självständiga hus/villor, begränsas kontakten med ägarna, eller med den byrå som förvaltar lägenheten, sig primärt till ankomst och avresa. Dessa lägenheter ligger ofta i städerna, där du bor granne med de lokala invånarna. Det betyder, att det kan förekomma allmänt stök och ljud (från grannar, trafik och eventuellt vägarbete).

 

Ankomst och avresa

Som huvudregel är det inte möjligt att checka in innan den ankomsttid som står angiven på bekräftelsen, då tidspunkten att fastlagt utifrån när lägenheten förväntas vara städad och klar. Skulle du mot förmodan ankomma före tidspunkten för check-in, så är det på många platser möjligt att få bevara sitt bagage, och som regel också få tillgång till de gemensamma områdena (t.ex. pool), tills det att lägenheten står klart.

Om du inte har möjlighet att komma inom tidpunkten för check-in, så kontakta stället direkt på det telefonnummer som framgår av dina resedokument. Inser du att du är försenad först när du är resande, ombeds du ändå att ringa direkt till semesterstället. Om du inte dycker upp inom angiven check-in, eller inte redan har anmält sen ankomst till stället, har agriturismon i princip rätt att sälja lägenheten till någon annan.

Vissa ställen accepterar sen ankomst, men då ska ovanstående procedur följas. Det kan inte garanteras att ankomst efter angiven tidpunkt för check-in kan ske, och du bör därför beräkna gott om tid för att nå fram till ditt semesterställe, och räkna med att det ofta är långa bilköer genom Europa under sommarsäsongen, om du kör själv.

När du lämnar din semesterbostad, ska det ske innan den tidpunkt som är angiven som check-ut på ditt bokningsbevis. Ska du åka iväg senare, är det på många platser möjligt att få lämna bagaget i ett rum, och sedan nyttja gemensamma faciliteter (som t.ex. pool) efter check-ut.

 

Inredning och inventarier

I en semesterlägenhet, kan du förvänta dig att hitta den mest basala utrustningen i köket, som t.ex. servis till det antal personer som bor i lägenheten, grytor och pannor, och generell köksutrustning. Det finns inte nödvändigtvis riktiga vinglas i lägenheterna. I Italien använder man ofta vanliga vardagsglas/vattenglas till vinet, och inte ett dedikerat vinglas. Det finns oftast inte basvaror (som salt, peppar, olja, socker, toapapper, diskmedel och liknande) och särskilda köksredskap (som äggskivare och professionella knivar) - så dessa saker bör du ta med eller köpa på plats om det är viktigt för dig. Det är inte heller alltid det finns diskmaskin eller diskborste i lägenheterna, men möjligen en tvättsvamp. Det samma gäller disktrasor och diskhanddukar. Köket består oftast normalt av två eller fyra kokplattor och kylskåp.

Du bör inte förvänta dig att det alltid finns ugn, vattenkokare, svensk kaffemaskin eller liknande utrustning. Lägenheterna är normalt utrustade med en traditionell italiensk mokkabryggare, som fungerar enligt annan princip. Tar du med din kaffekokare, bör du också komma ihåg kaffefilter och kaffe, då kaffet är rostat annorlunda i Italien. Det finns normalt sätt ingen dammsugare i lägeheterna, istället använder man en kvast och trasa för att rengöra golven.

Om det vid ankomst inte finns rätt antal bestick, glas, stolar m.m. ombeds du att med det samma vända dig till platsen där du fick dina nycklar, så att uthyraren kan rätta till det som saknas.

Italienarna bor normalt sätt i mörka lägenheter, bland annat för att man lättare kan hålla temperaturen nere på sommaren, och tvärtom på vintern. Italienska hus och lägenheter är nämligen långt ifrån så bra isolerade som de är i Skandinavien, om de överhuvudtaget ens är isolerade, så därför ska du vara beredd på att det som regel också är mer lyhört. I Italien finns fasta regler gällande uppvärmning av husen, och konkreta datum för när element och dylikt går på/stängs av bestäms av de lokala myndigheterna då vintern ju ser olika ut om du befinner dig i Sydtyrolen eller på Sicilien.

 

Sängkläder och handkläder

Se under punkten "Rabatter och tillägg" på det semesterställe du ska bo på, på www.in-italia.se, om dessa är inkluderade i priset, om de ska/kan beställas, eller om du själv ska ta med. Om sängkläder och handdukar ska förutbeställas, bör de beställa dessa i samband med din bokning av rummet. Om du beställer en vistelse som varar längre än en vecka, kommer det som regel ske ett (obligatoriskt) byte av sänglinnen på lördagen, eller mitt i din vistelse. 

 

Sängar

Du hittar som huvdregel alltid huvudkuddar och lakan till övernattningen. Täcken, så som vi känner till dem i Skandinavien, finns oftast endast i norra Italien. Sängarnas kvalitet och hårdhet varierar - och hur man sover bäst är dessutom mycket individuellt. Bäddsoffor och extrasängar kan ofta vara av lägre standard än vanliga sängar (och passar bäst till barn som väger mindre).

 

Lokala förhållanden

På residens och i lägenhetskomplex med pool, kan det hända att poolen är stängd några timmar mitt på dagen, när man håller siesta. Under siestan bör man respektera de gäster som önskar lugn och ro.

 

Avgifter och tillägg

Under varje bostad på www.in-italia.se, under punkten "Rabatter och tillägg", kan du se priserna på frivilliga tillval och eventuella obligatoriska avgifter, som ska betalas nere på plats. Till exempel sängkläder, handdukar, slutstädning och turistskatt m.m.

 

>>> Tillbaka till översikten med FAQ om bostadsformer