Kundservice

Praktiska upplysningar

Agriturismo

 

På en typisk italiensk agriturismo äter du i huvdsak mat från lokala producenter och möter dessutom de familjer som driver ställena. Agriturismo betyder "lantbruksturism". På stället produceras matvaror i större eller mindre skala (t.ex. vin, olivolja, grönsaker, ost, m.m.) och du kan också övernatta här.

Familjerna har ofta drivit stället i flera generationer - långt innan begreppet agriturismo överhuvudtaget uppstod. Generellt är kvaliteten bra, och en agriturismo erbjuder antingen bed & breakfast-logi med frukost, eller semesterlägenhet utan måltider - men med eget kök där du själv har möjlighet att laga mat. Upplevelsen kallas av många mycket autentisk, då de lokala traditionerna står i fokus, och du kan komma väldigt nära värdfamiljen. Det finns ofta en restaurang på stället.

 

Att bo på landet

Om du väljer att bo på en agriturismo, där ägarna bor och driver sin aktivitet, ska du vara beredd på de ljud och störningar en lantbruksproduktion kan medföra. På landet har många hund - det betyder att du inte kan garanteras att inte höra dessa. Det kan också vara så att man har andra djur på stället - dock oftast på ett bra avstånd från bostäderna. Kort sagt, livet på landet kan också bjuda på flugor, mygg, bin, myror, och kanske lite lantliga dofter...

Om du väljer att bo på landet, ska du vara beredd på att den sista biten fram till semesterbostaden inte är asfalterad. Detta betyder att du måste dra ner på hastigheten, och inte köra ner i den lägsta sportbilen. Denna väg är inte heller alltid upplyst, så vi råder er till att köra försiktift, och rekommenderar att anlända - om möjligt - innan solen går ner.

Det är bara i vissa få fall möjligt att anlända med offentlig transport. På vår hemsida kan du välja "Kan nås med offentlig transport" som sökkriterium, om du önskar att resa utan bil. Under vistelsen kommer du dock ofta ha behov av att köra och köpa matvaror, och kanske vill du utforska området. Därför rekommenderar vi dig att alltid ha en bil, om du ska spendera semestern på en agriturismo på landet.

 

Ankomst och avresa

Som huvudregel är det inte möjligt att checka in innan den ankomsttid som står angiven på bekräftelsen, då tidspunkten att fastlagt utifrån när rummet/lägenheten förväntas vara städad och klar. Skulle du mot förmodan ankomma före tidspunkten för check-in, så är det på många platser möjligt att få bevara sitt bagage, och som regel också få tillgång till de gemensamma områdena (t.ex. pool), tills det att rummet står klart.

Om du inte har möjlighet att komma inom tidpunkten för check-in, så kontakta stället direkt på det telefonnummer som framgår av dina resedokument. Inser du att du är försenad först när du är resande, ombeds du ändå att ringa direkt till semesterstället. Om du inte dycker upp inom angiven check-in, eller inte redan har anmält sen ankomst till stället, har agriturismon i princip rätt att sälja rummet/lägenheten till någon annan.

En agriturismo har som regel ingen reception som är öppen dygnet runt - om de överhuvudtaget har en reception. Vissa ställen accepterar ändå sen ankomst, men då ska ovanstående procedur följas. Det kan inte garanteras att ankomst efter angiven tidpunkt för check-in kan ske, och du bör därför beräkna gott om tid för att nå fram till ditt semesterställe, och räkna med att det ofta är långa bilköer genom Europa under sommarsäsongen, om du kör själv.

När du lämnar din semesterbostad, ska det ske innan den tidpunkt som är angiven som check-ut på ditt bokningsbevis. Ska du åka iväg senare, är det på många platser möjligt att få lämna bagaget i ett rum, och sedan nyttja gemensamma faciliteter (som t.ex. pool) efter check-ut.

 

Inredning och inventarier

Om du bor på en agriturismo med lägenheter, kan du förvänta dig att hitta den mest basala utrustningen i köket, som t.ex. servis till det antal personer som bor i lägenheten, grytor och pannor, och generell köksutrustning. Det finns inte nödvändigtvis riktiga vinglas i lägenheterna. I Italien använder man ofta vanliga vardagsglas/vattenglas till vinet, och inte ett dedikerat vinglas. Det finns oftast inte basvaror (som salt, peppar, olja, socker, toapapper, diskmedel och liknande) och särskilda köksredskap (som äggskivare och professionella knivar) - så dessa saker bör du ta med eller köpa på plats om det är viktigt för dig. Det är inte heller alltid det finns diskmarkin eller diskborste i lägenheterna, men möjligen en tvättsvamp. Det samma gäller disktrasor och diskhanddukar. Köket består oftast normalt av två eller fyra kokplattor och kylskåp.

Du bör inte förvänta dig att det alltid finns ugn, vattenkokare, svensk kaffemaskin eller liknande utrustning. Lägenheterna är normalt utrustade med en traditionell italiensk mokkabryggare, som fungerar enligt annan princip. Tar du med din kaffekokare, bör du också komma ihåg kaffefilter och kaffe, då kaffet är rostat annorlunda i Italien. Det finns normalt sätt ingen dammsugare i lägeheterna, istället använder man en kvast och trasa för att rengöra golven.

Om det vid ankomst inte finns rätt antal bestick, glas, stolar m.m. ombeds du att med det samma vända dig till platsen där du fick dina nycklar, så att uthyraren kan rätta till det som saknas.

I många av de gamla husen på landet hittar du en öppen spis, som oftast endast fungerar som utsmyckning och därför inte kan nyttjas. Italienarna bor normalt sätt i mörka lägenheter, bland annat för att man lättare kan hålla temperaturen nere på sommaren, och tvärtom på vintern. Italienska hus och lägenheter är nämligen långt ifrån så bra isolerade som de är i Skandinavien, om de överhuvudtaget ens är isolerade, så därför ska du vara beredd på att det som regel också är mer lyhört. I Italien finns fasta regler gällane uppvärmning av husen, och konkreta datum för när element och dylikt går på/stängs av bestäms av de lokala myndigheterna då vintern ju ser olika ut om du befinner dig i Sydtyrolen eller på Sicilien.

 

Sängkläder och handkläder

Om du bor på en agriturismo med rum, så ingår sängkläder och handdukar alltid. Om du däremot bor i lägenhet, så se under punkten "Rabatter och tillägg" på det semesterställe du ska bo på, på in-italia.se, om dessa är inkluderade i priset, om de ska/kan beställas, eller om du själv ska ta med. Om sängkläder och handdukar ska förutbeställas, bör de beställa dessa i samband med din bokning av rummet. Om du beställer en vistelse som varar längre än en vecka, kommer det som regel ske ett (obligatoriskt) byte av sänglinnen på lördagen, eller mitt i din vistelse. 

 

Sängar

Du hittar som huvdregel alltid huvudkuddar och lakan till övernattningen. Täcken, så som vi känner till dem i Skandinavien, finns oftast endast i norra Italien. Sängarnas kvalitet och hårdhet varierar - och hur man sover bäst är dessutom mycket individuellt. Bäddsoffor och extrasängar kan ofta vara av lägre standard än vanliga sängar (och passar bäst till barn som väger mindre).

 

Frukost

Om du bor på ett rum på en agriturismo, kommer frukosten vara inkluderad i priset. Som skandinav är vi vana vid en solid frukost - men det kan du inte alltid räkna med att få i Italien. Många platser serverar endast kaffe/te och en croissant/toast eller söta kakor och tårtor, vilket är en normal frukost för en italienare. På några platser har man anpassat frukosten efter internationell standard, och har ett större urval av hemmalagade produkter, som marmelad, honung och bröd. Om du bor i en lägenhet på en agriturismo, är frukosten sällan inkluderad - men det finns ofta möjlighet att köpa till.

 

Avgifter och tillägg

Under varje bostad på www.in-italia.se, under punkten "Rabatter och tillägg", kan du se priserna på frivilliga tillval och eventuella obligatoriska avgifter, som ska betalas nere på plats. Till exempel sängkläder, handdukar, slutstädning och turistskatt m.m.

 

>>> Tillbaka till översikten med FAQ om bostadsformer