Kundservice

När du bokar

Innan du bokar

In-Italia har Skandinaviens största utbud av semesterbostäder och hotell i Italien, så det finns mycket att välja mellan, nästan för mycket. Det kan ofta vara svårt att välja mellan de många ställena som alla ser mycket lockande ut, och det kan vara ytterst svårt att förstå vad fördelarna och nackdelarna vid de olika ställena är. Därför har vi sammanfattat följande goda råd.

Semestercenter
Så betäcknar vi ställen med många lägenheter, reception och ofta flera olika erbjudande av restauranger, underhållning, sportaktiviteter osv. De ligger oftast vid kusten, men kan också finnas på landet. Denna typ av ställe har ofta duktig personal som talar flera olika språk, och de olika faciliteterna på stället gör att de är lämpliga för de som önskar att kunna slappna av men att här ändå händer lite, framförallt för barnen. Negativt vid semestercenterna är att man inte ska förvänta sig en överdriven personlig service från personalen, och att det ofta är mycket livlig underhållning i form av musik och show som håller på även efter många gått och lagt sig. Som regel försegår all underhållning och andra aktiviteter på italienska, såväl för barnen.

Lägenhetskomplex
Även dessa ligger typiskt vid kusten som oftast är fallet i traditionella badorter. De skiljer sig från semestercenterna på så vis att det normalt sätt inte finns reception eller underhållning på stället. Från tid till tid är det bara ett mindre antal av lägenheterna i dessa komplex som uthyres till turister, varav största delen ägs av fastboende lokala invånare. Det arrangeras ingen underhållning men när man bor i en italiensk badort kan ofta ljudet från barer, mopeder och liknande vara i nivå med de organiserade semestercenterna.

Bondgård
I grunden en lite missvisande betäckning som täcker diverse boendetyper på landet. En enklare beskrivning skulle vara värksamma lantbruk som låtit stället stå intakt men har inrättat ett par lägenheter i de stora komplexen där för hela familjen och gårdens personal bodde. Sedan finns det de gårdarna som slutat med produktionen och som helt och hållit är omgjort till turistlägenheter. Om man väljer ett ställe där ägarna fortfarande bor och har sin aktivitet på gården, ska man tänka på de gener, lantbruksproduktion kan medföra. Bor man på landet har man oftast hund, och vilket man ska vara beredd på. Det kan också vara husdjur som luktar, och som drar till sig fluger, men de brukar hållas långt ifrån turistlägenheterna. I gengäld får man chansen att komma i kontakt med det äkta italienska lantlivet och ägarna på stället är ofta stolta över sin ägendom och hjälper till med tips och goda råd om området. En liten sak till: Om man väljer ett ställe på landet ska man vara införstådd med att den sista biten av vägen upp till gården eller huset kan vara dålig och inte asfalterad. Detta kräver att man kör försiktigt och lämnar sin ny inköpta sportbil kvar hemma. Kika genom vårt urval av agriturismi här.

Självständiga hus
Denna betäckning säger inte mer än att det är tal om ett hus som ligger för sig själv. Några är små, andra lite större.En del ligger i staden men de allra flesta ligger på landet. Merparten av dessa hus har egen pool. Är man en stor familj eller stor grupp som underhåller sig själva och inte vill ha för mycket andra turister runt omkring är detta ett utmärkt val. Husen är som regel välutrustade och kan vid första ögonkastet upplevas som dyra, men överväger man hur mycket boendet kostar per person blir det ofta billigare än att bo på ett s.k. semmestercenter. Fördelen och nackdelen med dessa bostäder är att man är helt själv: Här bor inga andra gäster eller ägare, så när man har fått nyckarna ska man klara det praktiska själv under hela tiden. Detta betyder naturligtvis inte att man inte kan kontakta ägaren eller oss om något går fel. Men det finns ingen daglig kontakt eller goda råd att ta del av under tiden man är på stället. Här kan du läsa mer om att hyra villor i Italien.

Lägenheter i städerna
Vi har lägenheter från 2 till 8 personer i en lång rad olika italienska städer. Vid enstaka tillfällen ligger två eller tre lägenheter i samma byggnad, men normalt är det bara en lägenhet på varje plats. Det är privatägda lägenheter vars ägare tvivlar på om och vad de ska göra med den lägenhet som te.x. deras mor har lämnat efter sig. Då man så att säga inte känner till ägendomsskatter i Italien, kan uthtyrning vara en minst lika bra intäkt som att sälja den. Precis som i självständiga hus begränsas kontakten med ägare eller resebyrån som förvaltar lägenheten. Dessa lägenheter är bra alternativ till hotell, dels för att de ofta är billigare, dels för att man har möjlighet att själv laga mat. Men det kommer ingen och städar. När man väljer att bo i en stad ska man vara införstådd med att det lätt kan förekomma buller, både från grannar, trafik och arbets- och underhållningsarbeten. Mer info om semestrar i italienska storstäder här.

Hotell eller bed & breakfast?
Skillnaden ligger inte i kvalitetén av produkten och man ska därför heller inte bli förvånad när ett bed & breakfast kostar mer än ett hotell i samma stad. Orsaken är att den italienska lovgivning fastslår att om ett ställe har färre än ett visst antal rum får det inte kallas för hotell. Man kan säga att ett bed & breakfast är ett hotell med få rum och utan fast reception. Ofta lägger ägaren ner sin kropp och själ i sitt lilla ställe, så man kan förvänta sig en personlig och trevlig service. Om man väljer det ena eller det andra så ska man inte förvänta sig något extra av frukosten, som ur skandinaviska ögon är trist och dålig. Här kan du läsa mer om Bed & Breakfast i Italien.

Tvekar ni fortfarande?
Vi hoppas att ovanstående förklaringar har hjälpt er att bli lite mer på det klara om vilka tjänster vi erbjuder på vår hemsida, så att ni ska hitta just det ni söker efter. Vi har ett utmärkt nätverk av underleverantörer och erbjuder våra kunder hela 1200 trevliga ställen runt om i Italien. Detta innebär att det finns något ställe som passar varje krav, önskningar och ekonomi. Problemet är bara att hitta rätt ställe som passar just er.

Därför kan det ofta vara en god idé att skicka en e-mail till oss eller ringa och beskriva vilka förväntningar och önskemål man har om sin semester, vad man vill göra, vem man är och hur budgeten ser ut. Mer vi vet, desto lättare är det för oss att vägleda er till något passande.

Speciella önskemål
När ni har hittat ett passande ställe kan det vara så att ni har speciella önskemål till lägenheten eller hotellrummet. Det kan te.x. vara att den ska ligga på första våningen, att den ska ligga nära eller långt ifrån poolen eller liknande. Om det inte är tal om lägenheter eller rum med specificered belägenhet så uppmärksammar vi alltid våra sammarbetspartners om era önskemål. Vi kan dock aldrig garrantera att det uppfylles. Vill man ha säkerhet för en bestämd belägenhet bör man välja ett ställe var lägenheterna säljes specificerade med detta och med tillhörande namn eller nummer. Detta förbehåll beror inte på dålig vilja från oss eller våra leverantörer, utan när man sitter med väldigt många bokningar (som te.x. i högsäsongen) kan det vara svårt att tillfredställa alla. Någon vill bo tre veckor i en lägenhet på första våningen, samtidigt som deras vänner vill komma ner en av veckorna och bo i en närliggande lägenhet, och en tredje familj vill komma de två sista veckorna och vill bo på bottenvåningen, men likväl inte sidan om den andra o.s.v. Om man i början av året garranterar alla dessa önskemål, så mister man en stor del av den flexibilitet som gör det möjligt att tillfredställa andra kunder senare på året. Därför garranteras speciella önskemål för belägenhet aldrig, men då ägarna är ytterst intresserade i att tillfredställa kunderna försöker de att uppfylla så många önskemål som möjligt. Eftersom nöjda kunder berättar för vänner och bekanta, och nöjda kunder kommer ofta tillbaka.

Önskemål om att bo på bottenvåningen (markplan) är nog det vanligaste och mest utbredda. Det har då också väsentliga fördelar, särskillt för barnfamiljer. Dock är bottenvåningen i gamla lantbostäder inte fullt så attraktiv då den traditionella golvkonstruktionen i terracotta syns igenom från våningen ovanför.

Under alla omständigheter, om ni har speciella önskemå angående belägenheten så informera oss när ni beställer. Vi förmedlar gärna alla era önskemål vidare till Italien, men om detta inte tydligt informeras vid beställningen förmedlar vi heller dem inte vidare.

Den fantastiska poolen
For många handlar resans succé eller fiasko om hurvida det finns pool vid semesterbostaden. Därför vill vi skriva ett par ord om detta fenomen. Poolen är normalt öppen mellan ca. 8 eller 9 till ca. 18 eller 20 om kvällen. Väldigt ofta kan poolen vara stängd ett par timmar mitt på dagen då italienarna oavsett hur mycket eller lite det väsnas vill ha lugn och ro. Detta gäller framförallt semestercenterna. Ett annat fenomen som framförallt ses på semestercenterna är den obligatoriska användningen av badmössa. Det finns inte mycket att göra utan att skratta gott åt sitt (och andras) roliga utseende och istället glädjas över att stranden inte är långt borta.

Den eftertraktade privata terrassen
Många som åker till Italien om våren, sommaren eller hösten vill gärna ha möjligheten att kunna laga lite mat och äta den utomhus. När man bor ute på landet finns det nästan alltid tillgång till egna bord och stolar. Vissa ställen har arrangerat så att varje lägenhet har sin privata matplats och detta är ett vanligt önskemål hos många. Alla ställen på landet är dock inte utrustade med denna 'lyx' eftersom de gamla bönderna i första hand inte tänkte på att bygga terrasser, altaner eller verandor till sina lantställen.

Moderna semestercenter och lägenhetskomplex har dock i sin tur förstått tidens krav, och har därför mycket ofta terrasser eller balkonger till varje lägenhet. Lägenheter i städerna är det svårare att säga något om. Men för alla ställen gäller det, att hemsidan alltid upplyser om det finns terrass eller liknande. Är beskrivningen oklar, fråga oss. Här kan du hitta hotell med takterrasser i Rom.