Vi rekommenderar: Stövellandet med stövlarna på

Vandring i Abruzzo Vandring i Ligurien Vandring i Ligurien Vandring i Ligurien Vandring på Amalfikusten
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Tips och goda råd som gör vandringsturen till en hit

Innan vi kommer med våra bud på några av de bästa ställen för att vandra i Italien, ger vi några tips och råd som man bör tänka på innan man kastar sig ut på en längre vandringstur: Vandringsresor i Italien.

Våra tips på topp 3 vandringsturer i Italien

Med Italiens storlek och landskapliga olikheter från norr till söder kunde man utan tvivel skriva en hel roman om de möjligheter som finns av vandringsturer. Vår lilla aptitretare för en aktiv semester med fokus på vandring tar utgångspunkt i tre regioner med var och en deras egna särdrag och olika möjligheter för fantastiska naturupplevelser.

Vandringstur i Le Cinque Terre (Ligurien)

Om du gillar pastellfärgade hus, azurblått hav, oländiga klippavsatser och vackra sandstränder så låt dig förbländas av Le Cinque Terre. Området är ideellt för en kombination av aktiv semester och skön natur blandad med badsemester och avslappnande cafèbesök.

Le Cinque Terre (de fem byarna) ligger på den vackra liguriska kuststräckan och är regionens mest kända naturområde. Byarna i riktning från Genova mot La Spezia heter Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore och utgör tillsammans ett fredat naturreservat. För vandraren är det möjligt att gå hela turen från Monterosso till Riomaggiore, denna distans är ca. 30 km, men i hela området finns ca. 100 km vandringsstigar.

De enkla rutterna mellan byarna är av olika svårighetsgrad. Uppstigningen från Vernazza till Corniglia bör nog anses som en av de hårdaste, varemot La via dell’Amore (Kärleksstigen), som går mellan Manarola och Riomaggiore är den lättaste och tar blott ca. ½ timme. Om tröttheten skulle bli för stor finns det ett väldigt välutvecklat transportsystem som förbinder byarna; det finns både tåg- och båtförbindelser. Det kostar en fast avgift att vandra på rutterna och det är möjligt att köpa ett kombinerat dagspass till både stigar och tåg.


Tips och rekommendationer för Le Cinque Terre
• Flygplatser:
Pisa (ca. 125 km)
Florens (ca. 175 km)
Milanos flygplatser Linate och Malpensa (ca. 230 km)
Nice (ca. 300 km)

• Lokaltransport: Det finns ett väldigt välutvecklat offentligt transportsystem i området med täta tågavgångar. Det är möjligt att ta tåget från Genova, Sestri Levante och La Spezia, var det är bra förbindelser till det övriga Italien. Det är inte tillåtet att köra bil i byarna men det är möjligt att lämna bilen på de offentliga parkeringsplatser utanför alla fem byarna. Var dock uppmärksam på att det inte finns många platser, det är ganska dyrt och vägarna är smala.

• Semesterboende: Kontakta oss för det helt rätta boende till dig och ditt sällskap.

Vandringstur i Abruzzos tre nationalparker

Om du gillar ett vilt och ospolierat djurliv, små autentiska medeltida byar och sjöar, så låt dig frestas av Abruzzos tre nationalparker. Regionen ger möjlighet för de vackraste naturupplevelser såsom höga berg, djupa dalar, storslagna högslätter och vackra sjöar.

De tre nationalparkerna i Abruzzo bjuder var för sig välkommen till helt unika naturupplevelser. I Gran Sasso Nationalparken, som är den nordligaste av de tre, kan man på sin vandringstur runt i de vackra områden bestiga Apenninernas högsta berg Corno Grande. På högslätten Campo Imperatore kan man om sommaren uppleva betande getter och får. Man kan se mot borgen med de stora tornen i området Rocca Calascio och uppleva Abruzzos största konstgjorda sjö Lago di Campotosto. Nära Gran Sasso Nationalpark finner man Abruzzos regionshuvudstad L’Aquila, som man inte bör missa under besöket i regionen.

I Majella Nationalpark, som är den mittersta av de tre parkerna, kan man ta med linbanan upp till Grotta del Cavallone. Det är en av de många vackra grottor som ligger bortgömd i de branta bergssluttningarna som finns runt om i parken. På vandring runt på de mer än 500 km stigar, var det finns några både för turisten och den vana vandraren, kan man välja att besöka ”MOM – Museo dell’Orso Marsciano” (Den Bruna Björnens Museum).
Den sista och sydligaste av de tre parkerna är Abruzzo Nationalpark. Det speciella fokus i denna park är att säkra att den bruna björnen, vargen och gemsen (en speciell typ av stenbock) inte hotas av utrotning. För vandraren vill det därför vara möjligt att få en glimt av det rika djurliv. Floden Sangro (som rinner genom parken) har skapat ett väldigt intressant låglandsområde, som rinner ut i den konstgjorda sjön Barrea. Och tycker man om sjöar, finns regionens största naturliga sjö Lago di Scanno i utkanten av parken.


Tips och rekommendationer till Abruzzos tre nationalparker
• Flygplatser:
Roms två flygplatser Ciampino och Fiumicino (ca. 120/156 km)
Napoli (ca. 232 km)

• Lokaltransport: Det är möjligt att ta tåget från Roms centralstation till L’Aquila med endast ett byte i staden Terni, detta tar ca. 3,5 timme. Vi rekommenderar dock att man hyr bil för att få det mesta ut av regionen. Det tar ca. 1½ timme att köra från Rom till L’Aquila.

• Semesterboende: Föreställ dig Albergo La Poiana som ligger mitt i Abruzzo Nationalpark med utsikt över Lago di Barrea och som utgör ett perfekt val till dig som önskar uppleva naturen på nära håll. Sextantio Albergo Diffuso ligger i Gran Sasso Nationalpark. Rummen ligger runt omkring i byn Santo Stefano di Sessanio som är resultatet av ett enastående bevaringsprojekt. De dignar alla av originalitet och autencitet och badrummen är ett kapitel för sig.

Vandringstur på Amalfikusten (Campania)

Om du gillar små fiskelägen, väldoftande citronträd, hus på bergssluttningar och trappsteg så långt ögat når, så låt dig förföras av Amalfikusten. Det pittoreska området och resten av regionen Campania är stället var sol och hav möts i skön förening med kultur och historia.

Amalfikusten rymmer en fantastisk natur och stämningsfulla byar och då antalet av asfalterade vägar är begränsat, är den en perfekt destination för vandringsturisten. Det finns rutter i alla svårighetsgrader och många av de kortare turerna mellan landsbyarna kan göras på omkring ½ - 1 timme. Om man inte är en rutinerad vandrare, bör man välja sina rutter noga. Ett gott råd kan därför vara att börja de första dagars vandring med att köra till de högst belägna byarna i buss och så nöja sig med att gå ner.

Städerna Scala och Ravello som ligger respektive ca. 300 m över havet, är båda utmärkta utgångspunkter för vandringsturer. De små byarna i området ligger så nära varandra att det ofta är snabbare att vandra än att köra emellan dem. På vägen stöter man utan tvivel på de lokala, ofta i sällskap med deras mula, som antingen håller på att transportera byggmaterial eller provar att ge dig en ryggsäck full av de berömda citronerna från området. Hela kusten är täckt av vandringsrutter men det är i tätt bebodda områden som koncentrationen är störst.

Tips och rekommendationer till Amalfikusten
• Flygplats:
Napoli (ca. 62 km)
Roms två flygplatser Ciampino och Fiumicino (ca. 268/305 km)

• Lokaltransport: Läs vår utmärkta guide Transport på Amalfikusten

• Semesterboende: Vi erbjuder flera fina möjligheter och ett av dem är Albergo Zi' ntonio i Scala som ligger med den mest sagolika utsikten till grannstaden Ravello. Härifrån tar det ca. 45 min att vandra ner till Amalfi stad.

Mycket nöje med en aktiv semester och den italienska naturens många olika möjligheter till fots.

 

Rekommendationer till dig

Hotel Sette Archi

Ameglia, Ligurien

Casa Santi

Pietra Ligure, Ligurien

Agriturismo Le Pale

Bogliasco, Ligurien

Nyheter från In-Italias
BLOGG
Här kan du bli inspirerad till din semester i Italien

Populärt i Toscana

Ghiacci Vecchi

Campiglia Marittima

Il Pozzo

Capolona

search map