Vi rekommenderar: Italiens vackraste medeltidsstäder

Bardo Apricale Scanno Pitigliano Atrani Locorotondo Otranto Cefalù Bosa
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Norditaliens vackraste medeltidsstäder


1. Bard (Aostadalen)
När man kommer körande från Piemonte mot Alperna i Aostadalen är det första man möter landsbyn och fästningen Bard som en blixt från klar himmel plötsligt dyker upp på en klipptopp mellan två berg. Det speciella med byn är att det enast finns den gamla stadsdelen – ingen nyare stadsdel – och så är fästningen hem för kulturella arrangemang med besökscenter.

2. Neive (Piemonte)
Utanför den vita tryffeln och rödvinets kulturcentrum Alba ligger Neive på toppen av en backe mitt bland vinmarker på alla sidor. Här har man tagit väl hand om sin stad så varför inte fira besöket med ett besök på en av områdets vingårdar (t.ex. Fattoria San Giuliano) eller på vinbaren La Contea uppe i centrum av staden.

3. Orta San GiulioOrtasjön (Piemonte)
Orta San Giulio är undertecknades favoritstad i Norditalien. Ut över att känna historiens vingsus när man går igenom gatorna så har staden det mest underbara läget vid Ortasjöns bredd med en livlig torgplats Piazza Motta med utomhusservering och en kajplats varifån man kan segla ut till ön Isola di San Giulio.

4. Apricale (Ligurien)
I Apricale finner man borgmästaren som i tidernas begyndelse lade grundstenen till ordningen ”I Borghi più Belli d’Italia” vilket inte är en tillfällighet. I denna harmoniska och vackra landsby heter de flesta Nobbio, Lanteri eller Baixin och de är med all rätt mycket stolta över deras by vars placering kommer få din kamera att glöda.

5. Manarola (Ligurien)
Manarola är ett organiserat virvar av pastelfärgade husfasader som går fint tillsammans med byns yttre ramar – havet och bergen. När man befinner sig vid den lilla hamnen märker man den friska havsluften i håret och kinderna.

Toscanas och Centralitaliens vackraste medeltidsstäder


1. Scanno (Abruzzo)
Abruzzo hör fortfarande till Italiens oupptäckta regioner. Därför finner man förträffliga eksempel på oberörd natur och autentiska medeltidsstäder. Scanno är ett fint eksempel med sin särpräglade och välkända profil ac stadens byggnader som ligger i terrasser. Här sätter lokalbefolkningen traditioner, hantverk och byfester i första rummet.

2. Sperlonga (Lazio)
Sperlonga är en liten bit Syditalien placerat i det centrala Italien strax söder om Rom vid kusten. Det vitkalkade och högt placerade historiska centrum, de långa vita sandstränderna och den exotiska stämningen i staden påminner mest av allt om en kuststad i Apulien eller på Sicilien. Avstånden till detta sanna vykort är i stort sett samma från Rom som från Napoli (ca. 140 km).

3. Torgiano (Umbrien)
Torgiano, är det inte något med vin? Så reagerar nog många då den pittoreska lilla staden är ytterst knutet samman med vinhuset Lungarotti som har sitt säte här och som här i staden har inrett ett vinmuseum i Palazzo Baglioni från 1600-talet. Här möts floderna Chiascio och Tiberen vilket ger den lilla staden en helt speciell prägel. Det är nästan som om vattnets stilla rytm smittar av sig på livets gång. Men när du sätter dig ner på en av stadens många barer så skulle det vara en skam om det är vatten och inte det goda lokala vin du njuter av.

4. Pitigliano (Toscana)
Ifall du föreställer dig Toscana som ett område med böljande kullar så kommer du har svårt att tro annat än att du är på en helt annan plats när du ankommer till Det Lilla Jerusalem som Pitigliano kallas på grund av förtidens stora koncentration av judar som flydde från Vatikanstatens hårda atmosfär. Via ringlande gator och gränder kommer du upp och ner igenom staden som är byggd in i tufsten. Glöm inte att dricka ett glas eller sju av det lokala vitvin som förgyller de varma sommardagarna.

5. Poppi (Toscana)
Hade Poppi varit känd om det inte var för dess borg? Troligen inte men staden är både pittoresk och trevlig med de många små gator och stråk. Dock är det den ståtliga borgen som utan diskussion är det man minns från sitt besök. Casentinodalen är för resten full av sådana små pittoreska städer som är värda ett besök: Pratovecchio, Stia, Bibbiena och många fler.

6. Sovana (Toscana)
Att Sovana är en av Italiens vackraste ”borghi” kan nog många bestrida men att den är en av de minsta är utan tvivel. Den enda orsak till att stanna mer än 10 minuter är att det finns så mycket (!) att se och på den tid hinner du gå igenom staden. Gå in i den lilla kyrkan Santa Maria och se ciboriealtaret från 8oo-talet och freskmålningarna, lägg märke till den förfallna borgen vid ingången till byn och tänk över tidernas skiftande när du står framför den stora domkyrkan i en by som idag har 125 invånare.

Syditaliens vackraste medeltidsstäder


1. AtraniAmalfikusten (Campania)
”Ifall man inte vet om det så ser man det inte”… Nära Amalfi som är varje Amalfikust-turists must see, ligger Italiens andra minsta kommun Atrani fint gömt av vägen för turistbussar och flockar av turister. Det är långt från alla som finner in till denna lilla trevliga by med dess intima torg och goda fiskrestauranger vid havet. De som tycker om att finna vägen bakom huvudgatorna kommer i Atrani finna en ganska liten och outforskad oas.

2. Locorotondo (Apulien)
På en höjd i den vackra och spännande Itriadalen finner man Locorotondo, eller ”u Curdunn” som de lokala säger. Staden präglas av den vackra domkyrkan San Giorgio samt små gator och gränder, och mellan husen skymtar man det exotiska landskapet med små trulli-hus. Från Locorotondo är utflyktsmålen många, inte bara i Itriadalen men även utmed den fascinerande kusten mellan Bari och Brindisi.

3. Otranto (Apulien)
Staden kallas också för ”Porten till Öst” och det är inte utan grund – det är Italiens östligaste stad. Turkarna använde under 1480 Otranto som ingång till en blodig invasion av Salento-halvön. På klara dagar kan man skymta Albaniens berg i horisonten bakom Adriaterhavet. Bland stadens största attraktioner kan vi nämna den aragonesiska borgen (år 1491) och det enorma mosaikgolv med religiösa motiv i stadens domkyrka (år 1088). Staden är ett mekka för historiskt intresserade men de badglada besökande ska heller ej fattas något. Staden kan stoltsera med att ha något av Italiens renaste badvatten så det är bara att plocka fram badkläderna!

4. Morano Calabro (Kalabrien)
Morano Calabro har en märklig form som påminner mest av en pyramid eller kägla som vilar på en bergvägg. Staden som på lokal dialekt heter Murènu, ligger vackert med scenografiska berg omkring sig som kulminerar med det 2.248 meter höga Monte Pollino i bakgrunden. På stadens högsta punkt finner man borgen från år 1490 med mycket vackra hörntorn.

5. Cefalù (Sicilien)
Cefalù har allt: en enastående historisk stadskärna med normannisk särprägel, en hög klippa med en gammal fästning på toppen och en lång bred sandstrand som fortsätter längre än ögat räcker. Kort sagt – här finner man hela paketet och mer än så: Stämningsfulla gator och gränder, många matställe, siciliansk gatustämning och ståtliga palmer.

6. San Marco d'Alunzio (Sicilien)
Önskar man att söka sig bort från kustens turistmassor så är den tillbakadragna och högt belägna staden San Marco d’Alunzio ett fint val. Staden är välskött, gästfriheten glödhet och utsikten över Medelhavet och med de Eoliska Öarna i bakgrunden rena ögongodiset utan dess like.

7. Bosa (Sardinien)
På Sardiniens västkust, söder om Alghero ligger en av Sardiniens genuinaste och mest färgglada städer, Bosa. Här får du uppleva det äkta Sardinien, både vad det gäller maten, folket och kulturen. Runt stadens två torg samlas den lokala befolkningen om kvällen för att njuta av kvällssolen och gemenskapen. De få besökande blir snabbt förälskade och det är kanske inte så konstigt. För vad mer kan man önska sig än en mysig och genuin stad, trevligt bemötande och högklassiga stränder precis runt hörnet.

Den brandgula Flaggan ”Bandiera Arancione”

Ut över ”I Borghi più Belli d’Italia” har det italienska institutet ”Touring Club Italiano” tagit initiativ till ännu en kvalitetsordning som bygger på goda inkvarteringsmöjligheter, framträdande kulturhistoriska minnesmärke, en stark lokal identitet och ett brett kulturellt utbud. Denna lista har fått namnet Den Brandgula Flaggan. Kriterierna för att komma med på listan är att invånarantalet inte överstiger 15.000 och staden inte ligger längs kusten.

Den Brandgula Flaggan uppkom första gången i regionen Ligurien år 1998 som ett försök att bevara de små landsbyarna i Liguriens högland – det skedde i Sassello i Savona-provinsen. Efter det positiva mottagandet önskade man så att bredda konceptet till hela Italien för att slutföra listan med det bästa inom Italiens förnämligaste och mest besöksvärda landsbyar.

På nuvarande tidpunkt figurerar hela 19 ut av Italiens 20 regioner (inte Aostadalen i Nordvästitalien) på listan med Den Brandgula Flaggan – totalt 160 landsbyar. Att systemet redan blivit en succe bevisar de 1786 kandiderande landsbyar om som har skickat en ansökan till Touring Club Italiano. När man först har kommit med på listan kan man dock inte luta sig tillbaka: Två landsbyar har redan blivit fråntagna sin sin plats från den prestigefyllda listan för landsbyarna ligger under ständig kontroll och värderande analyser.

In-Italia har besökt många landsbyar med Den Brandgula Flaggan, bland vilka vi gärna vill framhäva några stycken (du kan läsa mycket mer om dem genom att klicka på namnet): vi börjar söderifrån med Morano Calabro i Kalabrien; Caprarola och Tuscania i Lazio; Lucignano, San Gimignano och Montalcino i legendariska Toscana; Dolceacqua, Apricale, Triora och Castelnuovo Magra i Ligurien (Den Italienska Riviera); Malcesine vid Gardasjön och till slut Barolo, Monforte d’Alba, Neive och Orta San Giulio i regionen Piemonte.

Läs mer om Den Brandgula Flaggan: www.bandierearancioni.it (hemsidan är på italienska)

 

Rekommendationer till dig

Podere La Pieve Vecchia

Riparbella, Toscana

Agriturismo Le Querciole

Casciana Terme, Toscana

Nyheter från In-Italias
BLOGG
Här kan du bli inspirerad till din semester i Italien

Populärt i Toscana

Le Colombelline

Montepulciano

Agriturismo Musella

San Martino Buon Albergo

search map