Venedig, Veneto Goda råd när du ska till Venedig

 
Hämtar innehåll

Ordet "unik" missbrukas ofta men när det talas om Venedig så det är välanvänt. Staden är på många sätt enastående och därför har du också behov för mer information om uppehållet ska bli mer lyckat här än i andra städer.
Vi har några råd vi vill ge dig för att få en bättre upplevelse här.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Transport
När ni ska ta er runt i staden blir det alltid till fots eller med någon form av båt.


Gondoler
Alla känner väl till den traditionella gondolen men detta trevliga transportmedel är idag, med vissa undantag, inte längre ett praktiskt val men en lyx som bara turisterna kan unna sig. Priserna varierar efter tidspunkterna på dygnet (efter kl. 20.00 är det dyrare) och om du ska ha en dragspelare och en sångare med som sjunger napoletanska sånger under er tur så betyder detta normalt sett dubbelt pris, men grund tariffan är 62 Euro för 50 minuter.
Om du istället har lust till en mer autentisk upplevelse så kan du ta en av de stora gondoler som åker på Canale Grande och som går till och från olika ställen som t.ex. från fiskemarknaden till Ca`d´Oro. Det finns skyltar mot "traghetto" där de avgår ifrån. Det är stadens gondoliärer som på skift fått ta denna ekonomiska smäll då endast tre broar korsar den stora kanalen. Det kostar endast 1 euro och så har man samtidigt provat att segla i gondol precis som venedigborna själv gör!

Vattenbussarna
Venedig har även ett mycket välutvecklat nät av vattenbussr, de så kallade "vaporetti" som genomkorsar staden. Du kan också ta dem ut till öarna i lagunen och till Lidoen. Det kan emellertid snabbt bli en dyr förnöjelse, för en biljett kostar 7 euro och den gäller endast så länge du är på båten. Går du av och hoppar på igen efter ett par minuter måste du köpa en ny biljett. Som tur är finns det flera rabatter du kan utnyttja. Du kan till exempel för 10, 50 euro köpa en biljett som gäller i 24 timmar och som inkluderar både Canale Grande, öarna i lagunen och eventuellet bagage.
Samma biljett för 72 timmar kostar 35 euro (dock endast 18 euro för unga mellan 14 och 29 år). Stannar du längre i staden så bör du överväga ett såkallat Venice Card som förutom transport också inkluderar ingång till flera museer och till stadens offentliga toaletter(!)
Priset är 50 euro för en hel vecka. Se mer på : http://www.venicecard.it

Kommer ni med flyg är det en god idè att köpa dessa biljetter redan på flygplatsen då de även gäller för bussen till och från flygplatsen.

En privat firma åker även direkt från flygplatsen till staden med flera stopp på vägen. Det är ett bra och lätt sätt att ta sig till och från flygplatsen in till staden men det kostar såklart också mer än den offentliga transporten. 15 euro kostar en biljett. Se mer på : http://www.alilaguna.com

Taxi
Du kan naturligtvis inte ta en vanlig taxi runt staden, men de finns i form av båtar med en taxameter. En sådan typ av "motoscafo" är nästan obehagligt dyr. Räkna med minst 45 euro för en kort tur.

Buss
När du ska ta dig till och från flygplatsen kan du ta en vanlig buss. De går precis utanför flygplatsen och kör till Piazzale Roma som är det ställe där all vanlig motortrafik upphör och Venedig börjar. Turen tar ca 15-20 min. Från Piazzale Roma går det ett otal vattenbussar till resten av staden och här ligger även ett enormt parkeringshus, biluthyrningsfirmor och ett stort COOP supermarknad.

Bil
Om du kommer med bil till Venedig har du flera möjligheter att bli av med den. Det lättaste sätter är att köra över bron in mot staden och parkera i en av de gigantiska parkeringhus som du finner antigen på den konstgjorda ön Tronchetto eller bakom Piazzale Roma. Det är dyrt men säkert. En annan möjlighet är att lämna bilen på en av de många parkeringsplatser som ligger på fastlandet omedelbart vid bron och sedan ta bussen in till staden. Valet är upp till var och en och beroende av behov av säkerhet, ekonomi och bekvämlighet.

Inköpsmöjligheter
Tills för några år sedan var Venedig helt dominerat av små butiker och marknader. Stormarknaderna existerade nästan inte ens. Idag finns flera av dem runt om i staden och några av dem har ett riktigt gott utbud. Det största är det tidigare nämnda Coop vid Piazzale Roma samt det välansedda Billa på Strada Nova (Cannareggio 3660).
Men inga av dessa har ett så spännande utbud av fantastiska produkter som Venedigs marknad som ligger vid Rialtobron i riktining mot järnvägsstationen. Marknaden är uppdelad, frukt och grönsaker (med en del charkbutiker runt om), och en av Venedigs mest pittoreska och autentiska attraktioner: fiskmarknaden. Bara att gå runt mellan de många stånden och se allt det goda från havet är en upplevelse i sig, här finns svärdfisk, tunfisk, haj, hummer, musslor, bläckfisk av många sorter och storlekar samt mycket mer som är en fröjd för ögat. Då Venedig annars är känt för att vara en dyr stad så kommer folk hit från fastlandet för att köpa fisk som här kan köpas färsk och billigare. Bor du i en lägenhet med eget kök under din vistelse i Venedig är det nästan ett måste att köpa varor för att laga en måltid eller två. Vad sägs tillexempel om färsk tonfisk för 8 euro kilot eller stora fina musslor till samma pris?

En dag på stranden?
Du kan mycket väl kombinera en kulturell stadssemester med en badsemester här. I själva staden kan du så klart inte bada men ta båten 15 minuter ut till Lido så hittar du fina sandstränder. Det samma gäller om du tar de större båtarna 30-40 minuter in till fastlandet vid Punta Sabbione var du 10 minuter i från färjehamnen finner breda offentliga sandstränder. Denna båt går från Riva degli Schiavoni (precis vid Vivaldis kyrka).

Äta ute
Ett återkommande problem i Venedig är att du kommer att få betala enorma summor för att äta dålig mat. Om du inte vill tillaga din egen mat i lägenheten eller laga något i en av stadens parker (områderna Castello och Sant´Elena tillåter detta, medans det är bötesstraff på Markusplatsen), så kan du se restaurangtipsen på vår hemsida. Där har vi skrivit om alla de restauranger som vi själva har provat, både de bra och de mindre bra, de dyra och de mindre dyra.

Vad mer kan man säga?
De som säger att Venedig är en dyr stad ger vi all rätt. Hyrorna i staden är skyhöga och varupriset höjs ofta. Priserna följer så klart marknaden: Miljoner av turister kommer till en stad med 60.000 invånare så naturligtvis är priserna höga. Till de som hävdar att staden alltid är överfull och dåligt underhållen måste vi säga nej. Bara man insisterar på att hålla sig till den väg som leder från Piazzale Roma och järnvägsstationen över Rialtobron och Markusplatsen eller från Markusplatsen till Accademia och andra världsberömda attraktioner så stämmer detta. Men prova att gå lite på de små bakgator bakom de stora gågatorna, prova att gå i det gamla judiska ghettot eller ta en tur till Zettere eller på Giudecca och du kommer att få uppleva en helt annan värld.

Se till att få dig en "spritz" eller två under ditt besök. Denna dryck dricks hela dygnet runt och är Venedigs "nationalapretif". Den består av vittvin, eller i bästa fall av prosecco, bitter Aperol eller Campari. Pröva den på Bar Airone (Campo Santa Margherita 3665), som har många bord. När du har intagit den här först så vill du inte dricka den på något annat ställe, för var annars i staden får du serverat en jättestor apretif (ca. 3dl) vid bordet för endast 2 euro?

 
search map