Endast boende
+Flyg & boende
Endast bilhyra
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Paradoxernas stad

Venedig lockar fram en speciell känsla. Staden är makalöst praktfull och står i förfall vilket gör den vackrare än någonsin. Ingen annan stad tar emot så många besökande i förhållande till invånarantalet, men samtidigt har få städer en så stark identitet och kultur som Venedig. De flesta turister övernattar inte så mycket som en natt, trots att staden rymmer upplevelser nog till ett helt liv. Låt dig fängslas, skynda inte och låt staden få den tid den förtjänar. Belöningen kommer vara stor men du kommer också bli beroende av staden till sist.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Stad byggd på pelare

Det är svårt att förstå, men Venedig är byggd på över 100 öar som genom århundrade blivit förbundna med broar. Bara det faktum att stadens hus är uppbyggda på träpelare i vattnet är spännande nog för att vilja utforska den. Venedigs spännande historia genom århundraderna har också framhävt staden med dess konstskatter och arkitekturiska pärlor som man inte finner någon annanstans i världen.

Läs mer om Venedig

Den lokala befolkningen

Venedig eller Venezia som italienarna själv säger (eller Venexia som stadens invånare säger) är en helt enastående stad på många sätt. Från sin glansperiod under Medeltiden, när republiken Venedig var en av väst världens stormakter, så förföll den under 1600- och 1700-talen till att idag vara en av världens mest sevärdiga turistattraktioner. Här bor mindre än 50.000 människor och antalet unga under 18 år har under lång tid varit under 1000. Det är lätt att förstå att Venedig inte attraherar barnfamiljer då det är Italiens dyraste stad att bo i. Då är det bättre att åka över bron in till fastlandet och bosätta sig i till exempel Mestre som bara ligger 10 minuter från centrum men där man betalar endast 1/3 så mycket i hyra. Så förutom de äldre som har bra hyreskontrakt är det bara välbärgade människor som bosätter sig i centrala Venedig.

Stadens prisnivå

Den mycket höga prisnivån gäller inte bara bostäderna utan även vardagliga förnödenheter. Allt måste säljas till staden och därför ligger priserna på matvaror ca. 10% högre än på fastlandet. Detta drabbar även de turister som kommer hit då både hotell, lägenheter och restauranger är dyrare än i t.ex. Rom eller Florens. Det finns dock undantag, då man tar från fastlandet till Venedig när man ska köpa fisk och skaldjur, för både urvalet och priserna är bättre på den fantastiska fiskmarknaden nära Rialtobron än någon annanstans. Dessutom uppskattar venedigborna ett glas vin eller två, eller den lokala aperitif Spritz som ofta kostar hälften av vad det gör i Rom eller Florens. Salute!

Tips till gastronomiska upplevelser

Självklart går det att äta billigt på restaurang men man bör inte förvänta sig några stora gastronomiska upplevelser. För övrigt finns det nog ingen stad i Italien där man äter så dåligt som i Venedig! Detta beror utan tvivel på att den största delen av alla de milljoner turister som kommer hit bara stannar en eller två dagar för att sedan fortsätta vidare. Därför finns det väl ingen anledning för restaurangerna att laga god mat som får kunderna att komma tillbaka? De allra flesta letar ändå mest efter vackra omgivningar och ett billigt pris! Vill man äta bra i Venedig är det ingen mening att själv springa runt i den trånga staden och leta utan titta istället i en av de otaliga guideböcker som finns eller så ska man använda sig av tricket att vänta tills klockan slagit 20-21 och följ efter människor som ser ut att vara från trakten. Dit de går och äter kan man vara förhållandevis säker på att få kvalitet för pengarna.

Ifall du ankommer i bil...

Om man kommer till Venedig i bil ska man ha klart för sig att man inte kan köra ända fram till sin bostad. Det närmaste man kommer är till Piazzale Roma som ligger vid foten av den långa bro som förbinder Venedig med fastlandet. Vid Piazzale Roma finns det ett par stora parkeringshus där man mot en hög kostnad kan parkera sin bil säkert. Det samma gäller det stora parkeringshus på den nyskapta ön ”il Tronchetto”, som ligger precis bakom Piazzale Roma. Vill man inte betala så mycket för parkeringen kan man parkera på andra sidan bron men här är bilen inte övervakad, och ta bussen till centrum som tar ca 3-4 minuter. En sista möjlighet är att parkera i Mestre där man med lite tur kan hitta en gata där man kan parkera gratis för att sedan ta buss eller tåg till centrum.

Dölj texten
 
 

Rekommendationer till dig

San Marco Palace

Venedig, Veneto

Hotel Santa Marina

Venedig, Veneto

Nyheter från In-Italias
BLOGG
Här kan du bli inspirerad till din semester i Italien

Populärt i Veneto

Hotel Bellavista

San Zeno di Montagna

Gardaland Adventure Hotel

Castelnuovo del Garda

search map