Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område i Veneto

Se alla städer och resmål i Veneto

Var är vi?

Veneto ligger i det nordöstra hörnet av Italien och är en region som har otroligt mycket att bjuda på, som till exempel vackra och intressanta städer som Verona, Padova, Vicenza och Venedig. Alla med deras individuella sevärdheter och charm är bara ett sätt att uppleva Veneto på. Regionen rymmer många spår av romarna och i området kring Venedig är de bysantinska influenserna tydliga. Ursprungligen var Veneto den fattigaste regionen i norditalien men idag räknas dock området till de ekonomiskt starka norditalienska regionerna och Veneto är en viktig textilproducent (för bland andra klädgiganten Benetton) och en jordbruksregion.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Naturen är vacker och presenterar sig i form av gröna backar runt omkring Verona, floden Adige som löper genom landskapet, de sköna bergen mot norr och de breda sandstränderna vid kustområdena. Man bör heller inte glömma Gardasjön med dess sköna naturomgivningar. Denna spännande region erbjuder mycket av olika ting. Storstadsromantik, fin arkitektur, historiska fornlämningar, avslappnande semester vid havet eller sjön samt vackra natur upplevelser i bergen och på landet.

Läs mer om Veneto

Man bör inte glömma de fantastiska vinerna som te.x. Amarone, Valpolicella och Bardolino, som produceras framförallt i området kring Verona. Klimatet, med svala brisar från norr och ljumma sommarvindar söderifrån, ger druvorna här både sötma och syra. Här hålls varje år landets största och viktigaste vinmässa, Vinitalia, som varje år lockar 3-4000 vinproducenter till staden, som ska provsmaka och bedöma varandras produkter. Veneto är även hemregion för det vita mousserande vinet prosecco, som är ett utmärkt aperetifvin. Det venetianska köket präglas av fisk och skaldjur från både Gardasjön och Adriatiska havet, med typiska rätter såsom Spaghetti alle Vongole (spaghetti med musslor), Brodo di Pesce (fisksoppa) eller Risotto alle Seppie (risotto med bläckfisk, svart i färgen av bläckfiskens mörka bläck!).

Det autentiska Italien

Veneto är en region som har otroligt mycket att bjuda på, som till exempel vackra och intressanta städer som Verona, Padova, Vicenza och Venedig. Alla med deras medeltida centrum fulla av sevärdheter och stämning är bara ett sätt att uppleva Veneto på. Sedan får vi inte glömma den autentiska sidan av Gardasjön som fascinerar med sin vackra natur.

I inlandet öppnar sig ett varierande landskap med vindistrikt och små stämningsfulla städer som präglas av autentiska centrum där inget liknar det andra. Men något som sällan skiljer sig är att man i varje stad finner det centrala torget med vackra husfasader där vi turister älskar att blanda oss med den lokala befolkningen till smaken av en god glass eller ett gott lokalt vin.

Semester för par

En av romantikens ”huvudstäder” har i flera år varit Venedig. Inte undra på det, staden har allt och lite till för att ge en minnesvärd och romantisk semester. Men Veneto är mer än bara Venedig, romantiska Verona med sitt vackra centrum men även Gardasjön med sina genuina små städer inbjuder till kärlek och romantik.

Städer

Kända och okända städer

Regionens huvudstad sedan över 1000 år är ganska föga förvånande Venedig, en av de få städerna i världen som kan sägas vara unik. Staden har överlevt mot alla odds mitt i Adriatiska havets tidvatten och har ca. 13 miljoner besökare per år. Under 1100- till 1300-talet var Venedig en världsmakt, vars många palats nu har blivit till museer, hotell och bostäder.

Venezia (Venedig på italienska) är den mest berömda staden i Veneto. Staden är unik på grund av sina kanaler men också för att den besitter en historisk rikedom och atmosfär som må sägas vara fantastisk.

Sköna Verona har allt vad hjärtat begär, stämningsfyllda piazzaor (torg), romerska monument, härliga restauranger, en vacker omgivande natur och inte minst den romerska amfiteatern med storslående operaföreställningar om sommaren.

Vicenza är nästan oberörd av turister om man gemför med Venezia och Verona. Staden är en arkitektonisk pärla som har flera vackra renessansbyggnader. Staden har en raffinerad prägel över sig och är mysig att bara gå runt i.

Padova hör också till, hur otroligt det än låter Venetos intressantaste städer. Padova är fascinerande med sin historiska rikedom, sköna villor och goda matställen i staden och utanför.

Chioggia är en liten mini-Venedig hur otroligt det än låter. En förbisedd pärla med små kanaler men utan de stora turistmassorna.

Historia

Spår av romartiden

Veneto präglas mycket av republiken Venedigs storhetstid. Men man finner också exempel på Romariket te.x. i Verona med den imponerande arenan och den mindre teatern i utkanten av dess historiska centrum.

Flera av städerna har också renesansprägel i kombination med monument från medeltiden. Historiens sus är alltid närvarande i Veneto.

Republiken Venezias historia går faktiskt helt tillbaka till omkring år 1000 och var i många år dominerande i handeln mellan öst och Europa. Samhandeln med det Byzantinska riket var också betydelsefull och då turkarna i sin tid erövrade viktiga delar av det tidigare så stora östromerska riket låg republiken Venezia i konstant krig med turkarna.

Republiken var också en väsentlig maktfaktor på stora delar av Balkan, Donau området och Levanten. Senare kom republiken att kämpa mot andra italienska sjömakter som te.x. Genova, Amalfi och Pisa.

Sol & Bad

Den sköna kusten

Sol och strand är bland det första man tänker på när regionen Veneto kommer på tal. Om man vill bada i regionen Veneto finns det fullt av möjligheter. Kuststräckan är karakteriserad av breda och barnvänliga sandstränder och vackra sjöar. Adriaterkusten bjuder på långa och breda sandstränder som i åratal lockat barnfamiljer från Skandinaviens alla länder. Bibione och Lido di Jesolo är de mest kända men det finns även fina badmöjligheter nära Venedig, vid Lido di Venezia. Man ska heller inte glömma att Veneto även bjuder på fina badmöjligheter vid Italiens största sjö – Gardasjön.

Adriaterkusten bjuder på långa och breda sandstränder


Kuststräckan går från Porto Tolle söder om Albarella till Bibione. En kuststräcka på ca 170 kilometer som karaktäriseras av breda och barnvänliga sandstränder. På de flesta ställen är stränderna privata och när man bokar hotell eller lägenhet medföljer oftast två solstolar och en parasoll per bostad. På alla stränder finns det dock även en liten bit offentlig strand, till dem som inte önskar att betala för solstolar och parasoll. Vid stränderna är vattnet ofta lågt, även längre ut i havet och är på så sätt riktigt bra för barn som lugnt kan kasta sig ut bland vågorna. Det finns generellt även många barnaktiviteter på stränderna som t.ex. lekplats och diverse sportaktiviteter. På kuststräckan i Veneto finner man dock inte de naturliga stränderna med klippor og gröna områden.

Ta ett dopp i sköna Gardasjön

Utöver att bada vid kusten finns det även möjlighet för att bada i sköna omgivningar vid de olika sjöarna som exempelvis Italiens största sjö Gardasjön. Vid Gardasjön finner man små naturliga "stränder" med grus och mindre sten. Stränderna är smala och inte så stora men möjligheter för solbadning och ett dopp finns det gott om. Man ska dock vara uppmärksam på att sjön är kall speciellt i den nordligaste delen var vattnet kommer ner från bergen. Det är även i den nordligaste delen av sjön var det finns mycket ström och sjön blir snabbare djup än den exempelvis blir i den sydliga delen. Är man en barnfamilj är det därför bäst atf bo i den sydliga delen med hänsyn till badning. Å andra sidan är det stora möjligheter för diverse vattenaktiviteter i den nordligaste delen. Windsurfing är bland annat riktigt populärt då det är perfekta förhållanden här till det.

Nästan oansett var man väljer att bada i regionen Veneto är man alltid nära intressanta städer. Därför är Veneto också ett bra val för dem som önskar en kombination av sol, strand, vatten och stad.

Naturupplevelser

Något för alla

Veneto är ett varierat landskap som mot norr är dominerat av de majestätiska bergen och mot syd av ett mer slätt landskap speciellt vid kusten. I närheten av städerna Verona, Vicenza, Treviso och Padova finner man grönklädda kullar och ett landskap med härliga vinmarker.

Bergen i sig är en trevlig upplevelse. Härliga höjder, vattenfall, vackra skogsområden och allt vad hjärtat begär av vackra naturupplevelser. Man kan bland annat bestiga Monte Baldo berget, det västligaste berg av de Venetianska Pre-alper. Monte Baldo är ideal för långa promenader om sommeren, i en miljö präglad av betydliga geologiska och naturalistiska interessen. Berget är också eftertraktat för sportsentusiaster, då man här kan utföra många former för aktiviteter i närkontakt med naturen; mountainbike, ridning, vandring och också fallskärmshopp.

Man anser Monte Baldo för att vara Gardasjöns terrass på grund av dess säregna position. Här finner man många ställen varifrån man kan njuta av en fantastisk utsikt. Den högsta utsiktspunkten är "Valdritta" höjden på 2218 meters höjd. Om man inte önskar ta på vandrarskorna, kan man också ta linbanan upp til toppen av berget och undervägs njuta av de vackra omgivningarna, härunder Gardasjön.

Gardasjön är utöver att vara Italiens största sjö mycket vacker med inbjudande natur. Man är omgiven av berg, gröna områden och goda naturupplevelser oavsett var vid Gardasjön man befinner sig.

Vin & Gastronomi

Ät både gott och varierat

Venetos kök är präglat av färsk fisk och skaldjur vid kusten tillagat på enkelt, välsmakande och elegant vis. Längre in i regionen äter man mer kött och vilt medan man använder smör lika ofta som olivolja. Man äter mycket av te.x. kalv- och/eller gris, and, polenta, risotto med smör och salvie och på vissa ställen också hästkött.

Veneto är också fullt av härliga och utsökta restauranger som man ska passa på att besöka under sin vistelse. Utmed Venetos kust utmärker sig flera goda och högklassiga fiskrestauranger i olika prisklasser och inne i landet präglas menyerna av allt från saftiga kötträtter till vilt eller färsk fisk från Gardasjön. Flera av städerna i Venetos inland är förhålladevis små och charmiga men utbudet av restauranger enormt. En av dessa är bl.a. Verona som erbjuder ett fantastiskt urval av goda restauranger.

Fisk & Skaldjur

Det venezianska köket är rikt på eleganta fisk och skaldjursrätter. Marulk är en fisk som ofta finns med på menyn runt om i Veneto i olika varianter. Ostron och räkor är också populärt på menyn. Men det är inte bara utmed Venetos kust man äter högklassig fisk. I byarna och städerna runt Italiens största sjö Gardasjön är urvalet av goda fiskrestauranger många.

Kött, Vilt & Fågel: Kött äter man rikligt av i Veneto. Kalv, gris och lamm hör till bland favoriterna. Man äter också rikligt av vilda djur som te.x. hare och and varav det sistnämnda förekommer i många olika kreativa varianter. Veneto kan också skryta med regionens helt egna art av höna, ”Gallina Padovana” vars smak påminner mer om fasan.

Korv & Skinka: Det finns några korvsorter som skiljer Veneto från några av Italiens andra regioner och det är de som är gjorda på hästkött som te.x. ”Bresaola di Cavallo” och ”Salame e sopressa di cavallo” och av åsna ”Salame d'asino”. Men man framställer många andra delikata korvar och skinkor av gris som te.x. ”Ossocólo”, ”Prosciutto veneto berico-euganeo” och från Vicenza ”Sopressa vicentina”.

Ost: Det produceras flera goda ostar i Veneto av såväl ko som get. Av de särskilt goda nämns ”Asiago stravecchio di malga” av komjölk och ”Morlacco del Grappa e vacca Burlina” också denna av komjölk.

Vin & Vingårdar

Veneto har efter hand seglat upp som en av de allra största vinregionerna i hela Italien. Vem känner idag t.ex. inte till de stora Amarone eller Valpolicella Classico vinerna från det vackra vindistriktet Valpolicella norr om Verona. Här breder ett underbart landskap ut sig med små charmiga byar som andas gott vin, passion och kärlek. Det sägs att man redan för 40 miljoner år sedan började producera vin i området men de första klara bevisen man har funnit är från 200-300 år f.Kr. Under Medeltiden utformades de första riktiga vingårdarna och under Ränesansen beskrevs vinen för första gången som torra ("amaro") vilket senare givit namn åt tungviktaren Amarone. Valpolicella är dessutom ett utmärkt val för de som vill kombinera en vinresa med trevliga utflykter till Gardasjön eller trevliga städer som Verona och Venedig.

Ett annat vinområde som ännu inte blivit speciellt upptäckt och utforskat av turister är den vackra Grappadalen eller "strada di Prosecco" som går mellan städerna Conegliano och Valdobbiadene i det norra Veneto. Här är höjdskillnaderna större än i Valpolicella och flera vingårdar ligger på höjderna med vacker utsikt ut över sina ståtliga vinodlingar. Man framställer framförallt Grappa och inte minst Italiens motsvarighet till Champagne nämligen Prosecco. Är man intresserad av grappa kan vi varmt rekommendera staden Bassano del Grappa där man i stadens vackra centrum finner ett trevligt Grappa-museeum. Området präglas dessutom av flera intressanta kulturstäder som t.ex. Cittadella och Conegliano.

Dölj texten
 
 
search map