Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Ligger på en klipplatå norr om Rom. På grund av belägenheten på den ointagliga platån, kunde staden utvecklas i lugn och ro, och staden har vuxit rejält de senaste 3000 åren, vilket har gjort att staden idag ligger på flera nivåer.

Det betyder att när man går genom Orvieto förlorar man aldrig känslan av att det verkligen är i en historisk stad man promenerar omkring i. Bevisen finns överallt, för var du än går har du generationers historia precis framför dina ögon. Detta ställe kan berätta sin egen historia, men detta är i alla fall en försmak på vad du kan få uppleva.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Det har hittats tecken på liv här redan från järnåldern, men det var Etruskerna som till slut bosatte sig på platån. Mellan 700 f.Kr och 300 f.Kr blomstrade staden upp men blev i 264 f.Kr förstörd av Romarna och invånarna drevs iväg. En vacker necropolis finns ännu från denna tidsperiod. Efteratt staden nästan helt blev övergiven, blommade den upp igen under 600 talet e.Kr. tack vara barbarernas invasion på den Italienska halvön. Återigen kom man underfund med att platån och dessa ointagliga belägenhet var perfekt till bebyggelse. År 1861 blev staden införd i Kungariket Italien.


Domkyrkan i Orvieto är ett gotiskt mästerverk från 1400-talet som förtjänar all uppmärksamhet. Det är dock svårt att inte ge den det då den är stor i förhållande till stadens storlek. Den är lika stor som domkyrkorna i både Florens och Siena och den är lika präktig. Dess präktighet kan förklaras med att flera påvar (t.ex. Påve Urban IV, Påve Martin IV och Påve Boniface VIII) var involverade i byggandet genom tiden samt deras intresse i att kyrkan skulle bli så stor som möjligt. Vid sidan av kyrkan ligger Påve-byggnaden var påvar bodde fram till 1550 (för att undgå konflikter i Rom) men sedan 1896 har det fungerat som museum för konst, byggritningar och andra saker. Domkyrkan har även en hel del fina kappell att bjuda på, t.ex. Cappella Corporale och Cappella della Madonna di San Brizio.

Läs mer om Orvieto

Även Pozzo di San Patrizio är värd ett besök. Denna enorma brunn (hela 53,15 meter djup!) byggdes vid belägringen av Antonio da Sangallo mellan 1527 och 1537 efter Påve Clemente Vll´s önskan. Brunnen är cyliderformad och har en diameter på 13 meter. Det är hela 248 trappsteg till var åsnorna som användes för att hämta upp vattnet med stod, det finns även hela 70 fönster för att ge ljus.

Turister slänger idag ner mynt i brunnen för att önska att de en dag får återvända till Orvieto.

Oriveto har ett rikt kulturliv med många events året runt. Bland dessa kan karnevalen i februari nämnas, samt påskkonserter, Pailio dell`oca hålls varje år i maj, Umbria Folk Festival i augusti med musik och gastronomiska inslag, den årliga Internationella festivelen för gatuteater i september, samt många många fler.

Dölj texten
 
 
search map