Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område i Umbrien

Se alla städer och resmål i Umbrien

Toscanas lillebror?

Man hör ofta påstående att Umbrien är en mindre och billigare utgåva av Toscana. Det är på flera sätt fel och orättvist. Du ska inte välja Umbrien för att spara, utan för här är så mycket annat än i Toscana. På ett område är det dock korrekt att för som i Toscana finner du spännande städer i Umbrien, och du vill därför med en central placering ha flera möjligheter för utflykter. Den bästa tidpunkten för att besöka Italiens "gröna hjärta" är april - oktober.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Det autentiska Umbrien

Om du söker charmiga smala gator och gränder utan annan trängsel än den som lokalbefolkningen bjuder på, eller om du längtar efter det lite historiskt slitna som hör det autentiska Italien till och om du värdesätter varm och familjär gästfrihet framför modern hotellkomfort så finner du det helt säkert i Umbrien.

Söker du efter det autentiska Italien i naturen så letar du inte heller förgäves i Umbrien. I det stora och vackra naturreservatet Monti Sibillini förenas låga berg, brusande floder, skogsområde och en rik fauna. Området är även känt för sina vacka dalar och sjöar. Floden Tibern flyter genom det umbriska landskapet och är samtidigt en resa genom historien.

Semester för par

Står drömmen om en romantisk semester högst upp på önskelistan så är Umbrien det ideala resemålet. Här är möjligheterna att kombinera romantik med ett brett kulturellt utbud och god mat oändliga. Kombinera romantik med regionens breda utud av sevärdheter, ta din käresta under armen och upplev natur, gastronomi och fantastisk kultur i harmoni.

Umbriens vackra huvudstad Perugia garanterar en dag i romantikens namn, och romantiken lever vidare i de många små städerna runt om i regionen som än idag bär tecken från etruskerna. Enligt en version av legenden om San Valentino, till vars minne man varje år firar Alla hjärtans dag, så kommer han från staden Terni i Umbrien. 

 

Läs mer om Umbrien

Städer

Spännande städer finns det gott om i Umbrien. Flera av dessa är rika på arkitektoniska pärlor från framförallt medetiden. Umbrien är därför den region som har bidragit med flest städer till den prestigefyllda klubben I borghi più Belli d'Italia som är en klubb för de av Italiens medeltidsstäder som inte bara tillhör de vackraste men som även har k-märkts för att säkra dess kulturarv. Många av Umbriens medeltidsstäder ligger uppe på höga kullar med rester av stadsmurar runt dem, utanför vilka modernare byggnader med tiden tillförts.

Gubbio är en av Umbriens äldsta städer och erbjuder massor av välbevarade monument som vittnar om stadens stora forntid. I Gubbio finner man t.ex. en romersk teater, basilikan Sant'Ubaldo, katedralen Santi Mariano e Giacomo och mycket mer.

Umbertide som är känd för sina moderna konstsamlingar är ännu en fascinerande medeltidsstad med borg, kloster och vackra kyrkor.

Cittá della Pieve i närheten av Trasimenosjön och alldelles vid gränsen mot Toscana sägs vara grundad av etruskerna. Här finner man många intressanta monument från medeltiden och andra epoker.

Perugia är Umbriens huvudort. Staden var en av Etruskernas viktigaste och var vid en tidpunkt större än självaste Rom. Här finner man fullt av intressanta monument men staden är också känd för den internationella jazzfestivalen Umbria Jazz där flera världskända jazzmusiker uppträder varje år. Staden har också en internationell chokladfestival som är välbesökt av chokladentusiaster.

Assisi har de flesta nog hört talas om i förbindelse med den helige Franciskus av Assisi. Stor del staden består av byggnader från medeltiden men domineras nästan helt av helige Franciskus Basilika med tillhörande kloster.

Orvieto känner många till tack vare det vita vinet med samma namn. Även denna stad är grundad av Etruskerna. Domkyrkan är en av stadens huvudattraktioner.

Todi ligger vackert på det gröna och backiga landskapet. Man tror att staden blev grundad 2700 år f. Kr. Här finner man fornlämningar från både Etruskerna och Romarna.

Montefalco är en stad som givit namn åt Umbriens mycket goda rödvin Montefalco Sagrantino. Staden är av mindre storlek men är känd för sin fantastiska utsikt över landskapet.

Polino ligger på över 800 meters höjd ö.h. Här finns byggnader från 1500- och 1600-talet.

Spoleto har bevarat sin antika prägel med tydliga spår efter Romarna. Staden har även varit under Lombardiskt styre. Domkyrkan, en romersk bro, basilikan och den romanska kyrkan Sant'Eufemia hör till huvudattraktionerna.

Norcia är känd för sina goda skinkor och korvar av gris och vildsvin samt för den svarta tryffeln som man hittar här. Många av stadens monument har tagit skada av de jordskalv som ibland drabbar området. Stadens domkyrka är från renässanssen. Men ett besök i Norcia är ofta också ett kulinariskt besök där man har möjlighet att smaka på det lokala umbriska köket.

Historia

Umbrerna, som enligt romarna var det äldsta folket i Italien, bosatte sig i Umbrien ca 2000 f.Kr. och grundade flera av regionens städer. De flesta städerna grundades på kullar som var lätta att försvara och var ganska små i storlek. Man kan än idag finna umbriska lämningar i både Assisi och Perugia. Etruskerna tog lite senare över de flesta av umbrernas städer och områden och under 300-talet togs Umbrien över av romarna som infogade regionen helt i romarriket. Man kan se att Umbrien präglats av romarriket, ofta i form av städernas urbana utformning, romerska teatrar, broar och basilikor. Från etruskerna kan man t.ex. fortfarande beskåda den gamla stadsmuren i Perugia.

Annars är Umbrien ett fantastiskt ställe för den som önskar att ”uppleva” medeltiden med egna ögon. Regionen är mycket rik på fina och imponerande byggnadsverk från medeltiden. På många ställen håller man även liv i gamla medeltida fester som ofta involverar hela städer när de pågår. Ett bra exempel på detta är Festa dei Ceri som firas i Gubbio den 15 maj varje år. Då bärs tre trästatyer (som väger 300 kg) upp till Basilica Sant'Ubaldo som ligger högt uppe på en kulle över staden.

Renässansen är en annan period som heller inte passerade obemärkt förbi Umbrien. Flera av städerna präglades mycket av denna epok då flera stora konstnärer utsmyckade kyrkor och offentliga byggnader, som än idag finns att beskåda.

Sol & Bad

Om man önskar att bada under besöket i Umbrien får det bli i någon av regionens sjöar, t.ex. Trasimenosjön. Trasimenosjön som ligger i närheten av regionens vackra huvudort Perugia är en av Italiens största och bjuder in till segelsport eller avkoppling med sol och strand som huvudingredienser.
Skulle inte sjöns stränder och varma rena vatten räcka för dig så kan du alltid besöka grannregionerna Marche och Toscanas långa härliga sandstränder.

Naturupplevelser

Letar man efter sköna naturupplevelser kombinerat med imponerande historiska monument kan Umbrien erbjuda allt vad man kan tänkas begära.

Trasimenosjön är ett vackert område som också ligger nära Perugia.

Umbrien har sju stycken naturreservat som bjuder på fantastisk vacker natur och interessanta historiska lämningar. T.ex. är Monti Sibillini ett vackert och stort område med låga berg, forsande floder, skogsområden och ett rikt djurliv. Området är också känt för sina härliga dalar och sjöar.

La Cascata delle Marmore är ett imponerande vattenfall som med sina 165 meter är det högsta konstgjorda vattenfallet i världen. Det anlades av romarna med början 271 f.Kr.

Tibern ringlar fram genom det vackra landskapet som samtidigt är en resa genom historien.

Vin & Gastronomi

Umbrien är berömt för sitt goda kök som ofta är ganska rustikt men ändå bjuder på goda råvaror.

Regionen är känd för sin goda tryffel och andra välsmakande svampar. Linser från Castelluccio är också mycket känt och sägs vara Italiens bästa.
I det umbriska köket finner man ofta rätter med spannmål och baljväxter som hittar sitt ursprung ända från etruskerna och romarna.

Om man är nyfiken på att prova på umbriska förrätter och även de från andra regioner, ska man definitivt besöka I Primi d'Italia, en matfestival som går av stapeln i Foligno varje år i slutet av september/början av oktober.

Är man istället vinälskare så är Vini nel mondo ett måste. Det är en vinfestival som hålls i Spoleto i början av juni varje år där man kan smaka på viner inte bara från Umbrien och resten av Italien men även från andra delar av världen. Ett annat interessant event som organiseras varje år i slutet av maj är Cantine Aperte då regionens vinproducenter öppnar dörrarna till sina vingårdar till allmänheten och man får en chans att se framställningen på nära håll samt smaka på deras produkter.

Annars organiseras det utspritt under hela året olika Sagra, som är lokala by- eller kvartersfester där traktens eller kvarterets mattraditioner firas och bjuds att smakas på. Interessanta sådana är t.ex. den nationella tryffelmarknad som arrangeras i Norcia varje februari, eller den som organiseras i Montefalco i april där man kan smaka på traktens goda viner och maträtter.

Fisk & Skaldjur: När man äter fisk i Umbrien är det oftast färskvattenfisk som t.ex. öring, karp och ål. I Umbrien är man en bit från havet men självklart kan man ändå hitta saltvattenfisk på menyn. Men ska man äta av regionens egna produkter får det bli färskvattenfisk.

Kött, Vilt & Fågel: Det är på detta område som Umbriens kök har ett stort sortiment. Många goda rätter med bl.a. duva, vildsvin och höna.

Korv & Skinka: Corallina di Norcia och Prosciutto di Norcia är två utomordentliga produkter. Korv och skinka är förhållandevis goda tillsammans med en bit bröd eller en god lokal olivolja och lite ost.
Mazzafegati är en annan korvspecialitet som framställs av grislever.

Ost: Det framställs mest Pecorino ost (fårost) i Umbrien. Det finns flera goda lokala varianter som är kända även utanför Umbrien.

Sötsaker: Torkade fikon och choklad är bland några av de sötsaker man värdesätter i Umbrien. Perugia är känd för mycket god chokladframställning och de flesta känner väl till Il Bacio, den lilla chokladpralinen med små kärleksdikter.

Vin & Vingårdar: Framförallt goda rödviner produceras i Umbrien på de lokala druvorna Montefalco Sagrantino och Torgiano. Det framställs också andra goda rödviner på internationella druvor som te.x. Merlot.
Bland de vita vinerna är Orvieto mest känt. Men på senare år finns det också flera goda Chardonnay baserade viner från Umbrien.
Bra vingårdar från Umbrien är t.ex. Lungarotti, Colpetrone, Perticaia, Caprai, Colli Amerini, Le Poggette och Castello della Sala.        

Dölj texten
 
 
search map