Volterra, Toscana Mer om Volterra

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Det Volterra vi ser idag är inte mer än en tredjedel av storleken på det etruskiska Volterra. De resterande två tredjedelarna har helt enkelt eroderats bort mot väst till det område man kallar Le Balze (sluttningarna).

Stadens hjärta är Piazza dei Priori torget framför rådhuset Palazzo dei Priori (1208-54) det är det äldsta i sitt slag i Toscna och möjligtvis en förebild till Palazzo Vecchio i Florens.

De många vapenskölderna på fasaden härör från olika fiorentinska guvernörer. Över detta palats ligger Palazzo Pretorio (en gång Palazzo del Capitano del Popolo) som uppstod vid sammanslagningen av olika byggnader från 1300-talet. Ytterst till höger ligger Torre del Podestà, från början ett fästnings torn, som blev omförvandlat till bostad i början av 1500-talet.

Strax bakom ligger il Duomo i en Pisansk inspirerad romansk stil med det karaktäristiska användandet av svart och vit marmor (uppfört under 1100-talet, ombyggt under 1200-talet, kampanilen är däremot från 1493). Invändigt är den ombyggt under 1500-talet men här finns många intressanta målningar från äldre tider. Bakom domkyrkan ligger Battistero, dopkappellet, äveb denna i pisansk romansk stil dock från 1200-talet. Kapellet är som även i Florens oktagon. Invändigt är det simpelt och avskalat med endast ett par få skulpturer från 1500-talet, dopfonden är från 1700-talet.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Av stort intresse för de arkeologiskt intresserade är Museo Etrusco Guarnacci, en av de största samligar av etrustisk konst i Italien (öppen 9-19). Man kan till exempel kan man nämna att det här finns inte mindre än 600 urnor! Man började samla redan 1732 och geonom åren har samlingen växt genom bl.a. donationer. Museet har trots namnet också en förhistorisk del var man fokuserat på järnåldern. Museet präglas dock fortfarande av att det blev omorganiserat sista gången under 1800-talet. Stilen vittnar om den tidens syn på museer; ju mer desto bättre och så mycket som möjligt på så lite plats som möjligt, med nödtorftiga texter. Sarkofagerna är därför uppdelade efter detta motiv, ett helt rum med 15-25 varianter av temat.
Motiven kommer i största grad från den grekiska kulturen med herioska motiv (Perseus), motiv från Illiaden och Odysséen samt andra mytologiska motiv. Bland de oändligt många fynd finns här två verk som är speciellt intressanta: gli sposi (från den 1a århundradet f.Kr. ) och bronzstatyn kallad Ombra della sera som bevisar att moderna konstnärer som Modigliani inte skapat något nytt.

Värd att se är även stadens fästning La Rocca som nog är en av Italiens präktigaste Renässansborgar. Den första borgen uppfördes i mitten av 1300-talet (den utgör nu delen Rocca Vecchia mot öst) och den andra (Rocca Nuova mot väst) av fiorentinarna då de plundrade staden 1472. Det är alltså två borgar som blev sammanbundna av murar som ger fortet dess underliga utseende. Dessvärre kan man inte se närmare på härligheterna då fästningen nu mer är ett toppsäkerhet fängelse. Det krävs ett speciellt tillstånd från Justitieministern för att komma in, eller en grov förbrytelse..

Vid Medelålders murarna mot väst ligger San Francesco som härstammar från 1200-talet, har blivit mycket förändrat genom tiden. Den skulle varit rätt intetsägande om det inte vore för det lilla kappellet, Capella della Croce di Giorno, som ligger till höger om altaret. Kapellet är smyckat med en imponerande fresk från 1410 som skildrar den apokryftiska legenden om det Heliga Korset.

Låt oss inte heller glömma möjligheten för att gå på Pinacoteca e Museo Civico på Via dei Sarti (öppet 9-19) var man finner en liten samlig målningar (och annan konst) från tiden 1300-1600-talet.

En glimt av etruskertiden kan man även få om man går ner vid domkyrkan till Porta allĀ“Arco som är en av de gamla etruskiska byportarna från den tiden när staden var tre gånger så stor som under Medeltiden. Man kan även se lite av de stora utgrävningarna av ruiner efter en romersk teater samt bad med mosaikgolv.

Äta och dricka i Volterra
Man har många möjligheter till att äta och dricka gott i Volterra. Ett par av de ställen vi rekommenderar är:

- Bar dei Poeti, Via Matteotti 57, tel. 0588 80522. Här är stämningen på topp och ett stort utval av produkter. Den ungdomliga stämningen förhindrar inte att byns äldre män hänger här. På baren kan man äta en opretentiös panini men är man riktigt hungrig kan man gå in till grannstället Osteria dei Poeti var man äter gott till ett förnuftigt pris.

- Porcellino, Vicolo delle Prigioni, tel. 0588 86392. En god och simpel restaurang var man både kan njuta av de lokala rätterna och äta något så otoscanskt som en pizza. Det finns bord både inne och ute.

- Ombra della Sera, Via Gramsci 70, tel. 0588 86663. En av stadens bästa restauranger var en väl tillagad mar kan kombineras med stora toscanska viner eller ett enkelt husets vin.

 
search map