Vädret i Toscana

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Hur är vädret, när du ska på semester i Toscana? Vilket klimat råder i denna vackra italienska region, som årligen lockar till sig tusentals svenska resenärer? Får några av svaren här, där jag har samlat matnyttig information om klimat och väder inför din semester i Toscana.

Stor variation i klimatet

Toscana är - med sina 22 990 kvadratkilometer - en av de större italienska regionerna och besitter en stor variation av landskap, allt från kustlandskap och slättlandskap till höglandslandskap och bergslandskap. De många olika landskapen gör också sina unika avtryck på vädret, som avgörs av hur nära du befinner dig havet, slätterna, höglandet eller bergen.

Medelhavsklimat, höglandsklimat - och något där emellan...

Om du befinner dig i en av städerna längs den vackra toskanska kusten, är det i huvudsak medelhavsklimat med torra och varma somrar och milda vintrar, medan det i inre delen av landet blir råder ett höglandsklimat. I den denna sistnämda del av regionen är vintrarna kyligare, medan somrarna i gengäld kan vara varmare. 

Om du planerar att resa runt i hela regionen, gäller det således att ta med kläder till alla sorters väder.

Snö och skidsport

Om du befinner dig exempelvis i områdena omkring Prato och Pistoia i den norra delen av regionen, kan det även hända att det kommer snö om vintern. Dock är det enda stället i regionen, där det faller relativt riklig mängder snö om vintern, den berömda bergskedjan Appeninerna. Här har du alltså möjlighet att utöva skidsporter nästan hela året om.

11 timmars sol om dagen under sommarmånaderna

Om du vill fly från den svenska vintern med dess notoriska mörker, regn och kyla, så kan Toscana erbjuda ett genomsnitt av 4 timmars sol om dagen ute vid kusten, medan du i jämförelse endast kan njuta av solen 1-2 timmar här hemma. På årsbasis har Toscana genomsnittligen omkring 6-6,5 soltimmar per dag, vilket motsvarar det genomsnittliga antalet soltimmar på en svensk aprildag.

Mest solrikt är det naturligtvis på sommaren, där genomsnittet ligger på 11 timmars sol om dagen. I jämförelse är det endast 8 timmar genomsnittlig sol under samma period i Sverige. Och här hemma är solen naturligtvis inte i närheten av så stark som i Toscana.

Juli och augusti är de varmaste månaderna

De många soltimmarna om sommaren avspeglar sig naturligtvis också i temperaturerna, där de varmaste månaderna är juli och augusti med en högsta medeltemperatur på 30 grader och en lägsta medeltemperatur på 17-18 grader. I jämförelse har Sverige en genomsnittlig temperatur på 21 grader dessa två månader av året.

Under vinterhalvåret är den kallaste månaden i Toscana januari med en lägsta medeltemperatur på 3 grader och en högsta medeltemperatur på 11 grader.

Men kom ihåg, att dessa temperaturer varierar beroende på var i regionen du befinner dig, dvs. om du befinner dig nära havet eller bergen.

Mer information om klimat och väder i Toscana

Jag hoppas att ovanstående information om vädret i Toscana, som är skrivet som en vägledning, har varit någorlunda hjälpsam. Vill du veta mer om klimat och väder i Toscana kan jag bl.a. rekommendera dig att du söker på "weather Tuscany på Google", eller att du ännu bättre googlar namnet på staden eller området du ska till. Italiens motsvarighet till SMHI heter hittar du på meteo.it och kan du italienska kan du hitta relevant väderinformation där. Du är naturligtvis också alltid välkommen att kontakta oss på In-Italia, om du vill ha våra personliga tips och råd om vädret under den period du tänkt åka på semester i Toscana.

 
search map