Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Tavarnelle Val di Pesa hör till Chiantis mer oupptäckta byar, inte desto mindre utgör den med sin centrala placering i Toscana och dess förhållandevis oförstörda bycentrum, till både ett bra ställe att bo på som ett perfekt utflyktsmål. Och möjligheter för att äta och dricka gott fattas naturligtvis inte!

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Historia

Byns historia hänger ihop med området Chiantigiana. Man hör första gången talas om huvudsätet år 790, ursprungligen kallat Tabernulae, som kom från ordet taberna, de gamla tavernerna. Taverner, för att de resande rastade här för att samla krafterna och byta häst på deras väg mot Val d'Elsa, var Via Francigena korsade.

Under 1200-talet kommer byn under Florens inflytande men då den ingen strategisk funktion hade, blir den exempelvis aldrig omringad av bymurar, möjligtvis för att man tyckte den var tillräckligt beskyddad genom de omkringliggande borgar vid San Casciano, Barberino, San Donato in Poggio och Tignano. För dessa byar utgjorde Tavarnelle dock ett viktigt handelscentrum när det skulle bytas varor.

Med sin position mittemellan Siena och Florens, varifrån den alltid har tagit kulturell och historisk inspiration, ligger byn ännu idag välbevarad och vacker.

Läs mer om Tavarnelle Val di Pesa

Trekking och gastronomiska utflykter

Området vid Tavarnelle kan indelas i rutter, där varje rutt skiljer sig från den andra p.g.a. sina färger, berg och dalar som den går igenom. Här kan man uppleva lantbruket med deras villor, gamla slott, små byar och kloster, kyrkor och kapell omgivna av en obeskrivlig natur som utvecklar sig mellan cypresser, vinmarker och olivlundar. Tavarnelle, tillsammans med de övriga 7 kommunerna i Chianti, är en del av ett turismprojekt som har sammansatt 64 rutter som vänder sig till passionerade cyklister, gående och ridande. Samtidigt är man i gång med att utveckla liknande rutter för vin- och gastronomi intresserade.

Lantbruket

Den stora teckningen som människan har målat på jorden i form av kultiverade marker, producerar skördar som tillsammans med regionens kulturhistoria gör Chianti så berömt i världen. Bland de viktigaste produkterna som kommer ut av jorden i Chianti finner man vin och olja.
Vinet är primärt Chianti, kallat Chianti Classico och Chianti dei Colli Fiorentini. Chianti vinet är en vällyckad produkt som kommer från äktenskapet mellan druvor av olika färg och doft och som i mitten av 1800-talet blev definerat av baronen Bettino Ricasoli som en kombination av druvorna sangiovese, canaiolo, trebbiano och malvasia.
Oljan har i Tavarnelle en speciell plats, det beror delvis på den värdefulla produktionen, dels på grund av att det i området finns många företag som förhandlar oljan vidare till resten av världen.

Byfester och marknadsdagar

Hela sommaren hålls det diverse arrangemanger i Tavarnelle som vänder sig till stora som små: utställingar av lantbruksmaskiner och andra maskiner, astronomiska observationer, gastronomiska kvällar, konstutställingar, koncerter och andra folkliga inslag.
Turistsäsongen avslutas i november och december med ett festligt evenemang som kallas Chianti d'Autunno – Chianti om hösten, och som går av stapeln i de åtta kommuner som hör till under Chianti. Här kan man prova många smakupplevelser och dofter som härstammar från det vackra Toscana.
Söndagen efter den 13:e december kommer Lucia till Tavarnelles centrum.
Det är marknad varje torsdagmorgon och förmiddag på Piazza Matteotti och i den närliggande byn San Donato in Poggio varje fredagmorgon och förmiddag på Piazza del Pozzo Nuovo.

Dölj texten
 
 
search map