Siena, Toscana Mer information om Siena

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Siena är enastående, harmonisk och ofantligt vacker. Idag är det en medelstor provinsstad med ca. 60.000 invånare men en gång i tiden var det en av västvärldens stormakter som under lång tid stred mot Florens om makten över Toscana. Siena förlorade denna kamp och därför har utvecklingen nästan stått still i staden. Staden ser alltså ut så som den gjorde på 1300-talet och dess invånare håller stadigt fast vid deras identitet, inte som italienare, inte heller som toscaner, men som sieneser. Vid sportevenemang mot Florens kan man fortfarande höra "Kom ihåg Montaperti!" det är fiorentinarna som påminnner om det nederlag i Siena år 1260.

Det är omöjligt att fånga Sienas magiska väsen i prosa, men vill man försöka förstå den så är den bästa tiden sommarmånaderna. Siena är uppdelad i 17 stadsdelar som kallas contrade. Dessa stadsdelar fungerar som självständiga stater var med sin flagga, sin regering och sina fester. Alla har ett djur som symbol och varje stadsdel har sina fiender och sina vänner bland de andra.

En som kommer utifrån kan inte förstå hur djupt detta går, för han upplever endast staden på dagarna runt Il Palio (2:a juli och 16:e agusti). Här slåss stadsdelarna om att vinna den besynnerliga hästkapplöpningen på stadens musslingsskalsformade torg, Piazza del Campo, var ryttarna utan sadel försöker komma först i mål efter fyra omgångar runt torget. Denna fest kostar stadsdelarna en mindre förmögenhet och det enda de kan vinna är en flagga. Men det handlar om mer än det, nämligen om äran och sieneserna lever denna fest som om det vore fråga om liv eller död.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Siena är inte en stad som man ska se på en halv eller en hel dag, som så många försöker. Gör man det upplever man endast en liten del av dess attraktioner men man ser inte stadens helt enastående förtrollning. Man ska se upp så man inte blir beroende av stadens charm, för blir man det och det går för lång tid mellan gångerna man besöker staden, så kan man få abstinensbesvär...

Det är alltså först och främst stadens själ, denna oändliga harmoniska och betagande som man ska söka i Siena. Men det finns ingen grund till att inte se de många historiska byggnader, konstverk eller de gastronomiska upplevelser som staden kan bjuda på.

 
search map